Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекц_ї БК.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
1.36 Mб
Скачать

Тема 2. 27. Загальні відомості про проектування промислових підприємств.

План

2.27.1.Поняття про промислове підприємство

2.27.2.Зонування території. Транспортна мережа і пішохідні шляхи . Інженерні комунікації.

2.27.3.Промислові вузли і райони. Генплан Техніко-економічна оцінка.

2. 27.1. Поняття про промислове підприємство

Промисловим підприємством називається сукупність знарядь і засобів_ виробництва, будівель, споруд та інших матеріальних фондів, що використовуються для випуску якої-небудь продукції.Розміщують промислові підприємства на основі схем або проектів районного розпланування, які складають на перспективу для всіх економічних районів країни. Це дає змогу обгрунтовано вибирати майданчики для будівництва з урахуванням розміщення населених місць І промислових районів.

При розміщенні промислових підприємств беруть до уваги організацію зовнішніх виробничих, транспортних та інших зв'язків з іншими підприєм-ствами, наявність інженерних мереж, зв'язок із селітебною територією та ін.

Спорудження промислових підприємств не допускається на територіях, де є корисні копалини або стовбури шахт чи збагачувальних фабрик, виявлено явища активного карсту, розташовані пам'яткії історії, культури і архітектури, а також у заповідних зонах .

Територія промислового підприємства поділяється проїздами ї магістралями на квартали, що об'єднуються в панелі. Така забудова називаться квартально-панельною. Об'єднання в блок кількох кварталів промислового підприємства з закінченою частиною технологічного процесу утворює квартально-блокову забудову. Генеральний план підприємства вирішується з урахуванням генерального плану всього промислового райоиу і він являє собою комплексне вирішеная розпланування, забудови, транспорту, інженерних мереж та благоустрою промислової території.

2. 27.2. Зонування території.Транспортна мережа і пішохідні шляхи.

Інженерні комунікації.

Проектуючи промислові підприємства, особливу увагу приділяють зонуванню території, яке здійснюють за технологічною ознакою. Територію промислового підприємства або, райоиу (обєднання кількох підприємств) поділяють на чотири зони:

передзаводську, що охоплює зоводські допоміжні будівлі, призначені для розміщення адміністративно-управлінських та медичних установ, навчальних приміщень, приміщень культурно-побутового обслуговування, лабораторій та ін.;

виробничу, до якої входять виробничі корпуси і цехи основного і допо-міжног призначення, побутові корпуси;

підсобну в якій розміщують ежергетичні об'єкти, інженерні комунікації та ін.;

транспортно-складську, в якій розміщують будівлі для зберігання матеріалів, напівфабрикатів і готової продукції, а також транспортні будівлі та споруди.

Компонують генеральний план з урахуванням тісного зв'язку між окремими зонами за технологічною ознакою.

Для пересування робітників і службовців по території промислового підприємства створюють мережу пішохідних і транспортних шляхів, що створює безпеку і зручність для руху людей і транспорту. З цією метою шляхи для транспорту повині бути ізольовані від пішохідних шляхів і водночас має бути зручний і безпечний зв'язож між шляхами пішоходів і пасажирським транспортом. Пересічення інтенсивних людських і вантажних потоків розташовують у різних рівнях.Звичайно цехи, в яких працює найбільше людей, розташовують ближче до прохідних.

Провадиться також санітарне й протипожежне зонування території за ступенем шкідливості і пожежної небезпеки окремих виробництв.

Функціонування підприємства неможливе без організації транспортного обслуговування. Розрізняють зовнішній І внутрішньозаводський промисловий транспорт. Зовнішній транспорт (рейковий, безрейковий і водний) призначений для зв'язжу підприємства з місцями одержання сировинних матеріалів та для відправлення готової продукції споживачам.

Шляхи внутрішньозаводського транспорту розташовують на території підприємства. Внутрішньозаводський транспорт може бути залізничний, автомобільний, конвеєрний, гідравлічний, пневматичний, монорейковий, канатно-підвісний. Вид транспорту вибирають з урахуванням місцевих умов в результаті техніко-економічного порівняння.

Залізничний транспорт допускається передбачати при перевезенні великовагових і великогабаритних вантажів.

Схеми залізничного транспорту на промислових підприємствах можуть бути тупикові, наскрізні, кільцеві і мішані.

Інженерні комунікації на промислових підприємствах розміщують на землі, під землею і над землею.

Мережі прагнуть прокладати у спільних колекторах, траншеях, кана- лах або на естакадах з додержанням самітарних і протипожежних норм. При розміщенні інженерних мереж складають суміщений план комунікацій, який дає змогу правильно узгодити розташування мереж між собою відносно будівель і споруд та раціонально використати територію.

Одним із важливих заходів інженерної підготовки території є вертикальне розпланування. Його роблять для використання природного рельєфу місцевості і забезпечення відведеня атмосферних вод з території підприємства. Похили поверхні майданчика підприємства роблять не менш як 0,003 і не більш як 0,05 для глинистих грунтів; 0,03 — для піщаних; 0,01 — для лесу та дрібних пісків і 0,03 — для вічномерзлих грунтів.