Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекц_ї БК.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
1.36 Mб
Скачать

Тема 1.24. Підлога.

План.

1.24.1. Підлога, види та вимоги до неї.

І.24.2. Конструктивні вирішення підлоги.

1.24.1. Підлога, види її та вимоги до неї.

Вибираючи вид і конструктивне вирішення підлоги, передусім враховувують характер виробничих впливів на підлогу, а також вимоги до неї

Підлоги промислових будівель повинні задовольняти такі вимоги: маги високу механічну міцність;

  • рівну й гладеньку поверхню;

  • не ковзати;

  • мало стиратись і не утворювати пилюки під час руху по ній транспортних засобів і людей

  • ; мати добру еластичність, що запобігає пошкодженню предметів, коли вони падають на підлогу;

  • бути безшумними;

  • мати малий коефіцієнт теплозасвовння;

  • бути водонепроникними, вологостійкими, стійкими проти загоряння та хімічних агресивних речовин;

  • забезпечувати можливість проведення швидкого і малотрудомісткого ремонту;

  • бути індустріальними у влаштуванні;

  • легко очищатися й довго зберігати гарний зовнішній вигляд.

Рівень підлоги першого поверху має бути, як правило, вищим від розпланувальної позначки ділянки території на І50 мм. В окремих випадках,при високому рівні ґрунтових вод, рівень підлоги може бути піднятий иа 500 мм вище від розпланувальної позначки.

Назва підлоги залежить від матеріалу її покриття . Залежно від конструкції та способу влаштування покриття підлога буває з поштучних матеріалів і суцільна (монолітна).

В одноповерхових виробничих будівлях підлогу укладають звичайно безпосередньо на грунт основи, у багатоповерхових — на перекриття. До складу підлоги на ґрунті входять такі конструктивні елементи: основа, підстилаючий шар і покриття. Інші шари влаштовують залежно від вимог. Основою під підлогу для одноповерхових будівель є природний грунт.

Підстилаючий шар (підготовку) розташовують поверх основи і він призначений для розподілу навантаження по основі.Тип підготовки залежить від прийнятого типу покриття, а її товщина – від величини навантажень і може становити від 80 до 250мм.

1.24.2. Конструктивні вирішення підлоги.

До суцільної підлоги належать глинобитна, гравійна і щебенева, бетонна і цементно-піщана, мозаїчна і метало-цементна, асфальтобетонна, ксилолітова.

Глинобитну підлогу роблять у деяких гарячих цехах. Покриття підлоги складається з суміші глини, піску і води і суміщує в собі функції підстилаючого щару.

Гравійну і щебеневу підлогу роблять у місцях проїзду транспорту. Виконують з суміші гравію або щебеню крупністю 25—75 мм і піску, який укладають шарами 100—200 мм . Шари вирівнюють й ущільнюють. Поверхню обробляють клинцем крупністю 15—25 мм і кам'яним дрібняком 5— 15 мм. Щебеневі покриття можна просочувати гарячим бітумом. Покриття" водночас є також і підстилаючим шаром.

Бетонну і цемептно-піщану підлогу влаштовують у приміщеннях з підвищеною вологістю, а також там, де на підлогу можуть потрапляти мінеральні масла, кислоти i луги. Укладають таку підлогу по бетонній підготовці 20— 50 мм завтовшки (бетон марок 200 — 400). Товщина покриття 20—30 мм. Мозаїчна підлога складається з цементно-піщаного розчину, дрібного заповнювача з мармуру, граніту і базальту та піску. Товщина покриття 20—25 мм. Металоцементні покриття роблять 15—20 мм завтовшки з суміші стальної стружки (розмір 1—5 мм), цементу і води; суміш укладають по прошарку 15 мм завтовшки з цемеитно-піщаного розчину. Іиоді поверхню залізнять.

Асфальтобетонну підлогу роблять у складах, проїздах і проходах, товщина покриття 25—50 мм. Суміш складається а бітуму з пиловидним заповнювачем, піском і щебенем або гравієм. Асфальтобетонні покриття укладають по бетонному, булижному або щебеневому підстилаючому шару.

Ксилолітову підлогу влаштовують у приміщеннях, до яких ставляться спеціальні вимоги, і з тривалим перебуванням людей. Товщина покриття 15— 20 мм з суміші каустичного магнезиту, тирси і водного розчину магнію. Підстилаючим шаром для ксилолітової підлоги є бетон.

До підлоги з поштучних матеріалів належать брущата, клінкерна, торцева металева і плиткова.

Брущату підлогу влаштовують у приміщеннях, де можуть бути високі температури, діяти хімічні речовини, а також на шляху руху важкого тран-спорту. Розміри брущатки І50 х200х100(200) мм з граніту, базальту, діабазу та інших міцних матеріалів.

Укладають камені по бетонній або піщаній підготовці на підстилаючий шар із піску, цементно-піщаному або мастиковому прошарку.

Клінкерну влаштовують аналогічно брущатій.

Торцева підлога являє собою покриття з дерев'яних прямокутних або шестигранних шашок виготовлених із смереки, берези, дуба або бука 60 або 80 мм заввишки, укладенених по піщаному прошарку 10—15 мм завтовшки. Така підлога має малий коефіцієнт теплозасвоєння безшумна й еластична. її роблять у механічних, інструментальних, складальних та інших цехах.

Плиткову підлогу влаштовують з бетонних, цементно-піщаних, мозаїчних, ксилолітових, асфальтобетонних, керамічних та інших плиток різних розмірів, їх укладають по прошарку цементно-піщаного розчину 10—15 мм завтовшки або з мастики 1—3 мм.

Металеву підлогу роблять па окремих дільницях мартенівських, ливарних, прокатних, термічних та інших цехів, де можливі падіння на підлогу важких предметів, дія високих температур і потрібна гладенька, що не утворює пилу, поверхня підлоги.

Чавунні плити розміром 248x243 і 298х 298мм і 6 мм завтовшки або стальні 300 х 300 мм укладають на прошарок із піску або дрібнозернистого бетону.

У промислових будівлях використовують і інші конструкції підлоги. Так, підлога з полімерних рулонних, мастикових (безшовних) і плиткових матеріалів має високу міцність, добрий опір проти стирання, водонепроникність і еластичність.

Рис, 24.1. Підлога промислових будівель:

а — глинобитна; б — гравійна або щебенева; в — бетонна;

г асфальтобетонна; є — ксилолітова; є — брущата; ж, з — цегляна; и, і ~ торцева; І, й плиткова; к, д — металева; м— дощата;

к — паркетна; о — з лінолеуму; п — полівінілацетатна;

р — з полівінілхлоридного лінолеуму; с — із фенолітових плиток

Лекція №13