Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекц_ї БК.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
1.36 Mб
Скачать

3 30.2. Сейсмостійкість будівель. Особливості об’ємно-розпланувальних

і конструктивних вирішень.

Здатність будівлі або споруди протистояти сейсмічним впливам називають сейсмостійкістю. Щоб досягти потрібної сейсмостійкості будівель, які споруджують у сейсмічних районах, треба враховувати, що на конструкції діють не тільки звичайні навантаження,, а й горизонтальні пульсуючі,що виникають під час землетрусу. Ці навантаження мають циклічний характер і можуть діяти в різних напрямках.

Розробляючи проект будівлі або спорудм, треба керуватись такими основними положенями.

Об'ємно-розпланувальне і конструктивне вирішення повинні відповідати умовам симетрії й рівномірного розподілу мас і жорсткостей . Якщо з функціональних й архітектурних розпланувальних міркувань не можна уникнути складної і асиметричної форми будівлі в плані, то її треба поділити антисейсмічними швами на відсіки простої форми без вхідних кутів Ці шви застосовують також у тому разі, коли розміри будівлі в плані перевищують нормативні

Антисейсмічні шви застосовують у будівлях з несучими стінами спорудженням подвійних стін, а в каркасних будівлях — установленням подвійниж рам. Ширина швів має забезпечувати вільне горизонтальне зміщення елементів. У фундаментах, якщо тільки вони водночас і не осадові, шви можна не робити.

Фундаменти будівлі або її відсіків, як правило, закладають на одному рівні. Під несучі кам'яні стіни треба застосовувати стрічкові фундаменти. При влаштуванні пальових фундаментів перевагу віддають палям-стоякам У будівлях каркасного типу фундаменти під колони роблять залізобетонні, монолітні або збірні, зв'язуючи їх між собою фундаментними балками .

Стійкість і просторову жорсткість будівель з несучими, кам'яними стінами забезпечують відповідним розташуванням їх і підсиленням антисейсмічними поясами, які влаштовують по всій протяжності зовнішніх і внутрішніх стін на рівні перекриттів усіх поверхів, включаючи перекриття над підвалом.

Такі пояси роблять із монолітного або збірного залізобетону чи металу (для кам'яних стін). Монолітні пояси повинні мати неперервне армування, а збірні пояси з'єднують у жорстку горизонтальну раму зварюванням закладних деталей або замонолічуванням випусків арматури.

Антисейсмічні пояси повинні мати ширину, що, дорівнює товщині стіни Якщо товщина стіни понад 500 мм, пояси можуть бути на 120 мм меншими від ширини Висота пояса найчастіше становить понад 150 мм .

Висота поверхів будівель з несучими кам'яними стінами не повинна перевищувати 6,5 і 4 м при сейсмічності відповідно 7, 8 і 9 балів Відношення висоти поверху до товщини стіни мас бути не більш як 1:.12

Перекриття і покриття повинні становити собою жорсткий горизонтальний диск, утворений анкеруваниям панелей і заливанням швів між ними цементним розчином, і влаштуванням монолітних обв'язок iз з'єднанням панелей перекриття, а також влаштуванням зв'язків у вигляді шпонок, випусків петель та анкерів між панелями й елементами каркаса.

Передбачають також заходи для зміцнення сходів, перегородок та інших конструктивних елементів.

Кладку печей і димарів укріплюють металевим каркасом і вміщують у кожух із дахової сталі. Для дерев'яних будівель (рублених і брущатих) жорсткість кожного рогу забезпечують установленням зв'язків або рубкою стін із залишком.

У каркасних дерев'яних будівлях передбачають влаштування додаткових елементів жорсткості в площині стін (розкоси, коса обшивка) і перекриттів (діагональний пастил чорної підлоги). Стіни надійно заанкеровують з фундаментом.

Здійснення перелічених та інших заходів для забезпечення сейсмостійкості будівель і споруд потребує збільшення кошторисної вартості

Запитання для самоперевірки

1. Загальна характеристика землетрусів та оцінка їх.

2. Основні заходи для забезпечення сейсмостійкості будівель.

3. Конструкція антисейсмічних швів і поясів.

Лекція №20