Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лексика інт-видань.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
45.37 Кб
Скачать

Політична лексика в мові новин інтернет-видань

ПЛАН

Розділ І. Політична лексика в мовознавчому аспекті

1.1. Нова запозичена суспільно-політична лексика

1.2. Типи нової суспільно-політичної лексики за сферами вживання

Розділ 2. Політизми в новинних текстах інтернет-видань

2.1. Уживання термінів політичної сфери

2.1. Політичний жаргон в мові інтернет-видань

Висновки

Список використаних джерел

Додатки

Вступ

Останнім часом проводиься чимала робота з класифікації пласта політичної лексики і співвіднесення його з загальною системою запозиченої лексики в складі сучасної української літературної мови. Особливо активізувалася вона на теренах дослідження нової запозиченої суспільно-політичної лексики в мові українських ЗМІ. Вивченню проблем іншомовних запозичень у сфері ЗМІ присвятили чимало праць вітчизняні та іноземні дослідники (І.В. Кононенко, Т.І. Панько, О.П. Семотюк, О. Сліпушко, Л.П. Кислюк, О.А. Стишов, М.І. Голянич, Д.Х. Баранник, Е.Ф. Володарська, А.К. Казкенова, Л.П. Крисін, О.Б. Шахрай, А.І. Дьяков та інші).

Темою ж нашого дослідження є політична лексика в мові новин інтернет-видань. Матеріалом для цього послугували українські інтернет-видання В якості матеріалу ми використовували Українські Інтернет-видання: Українська правда (www.pravda.com.ua) Електронні вісті (www.visti.com) UAtoday (www.uatoday.net) ForUm (www.forum.com) ProUA (www.proua.com) та ін., а також електронні періодичні видання "Lenta.RU" і "Gazeta.RU".

Актуальність нашої роботи очевидна: політична лексика – один з найбільш динамічних процесів сучасної української мови, і – у зв'язку з активними суспільно-політичними процесами в українському суспільстві і державі – саме пласт суспільно-політичної лексики найбільш цікавий у цьому плані. Проблемою слів-політизмів сьогодні займаються багато дослідників, було видано вже кілька нових словників запозичених слів, але процес запозичення нових слів йде так швидко, що ні одне дослідження, скільки б їх не проводилося, не опиниться в цій ситуації зайвим.

Мета даної роботи – спроба класифікації нової суспільно-політичної лексики в мові новин інтернет-видань.

Для досягнення даної мети ставляться і вирішуються такі завдання:

  1. З’ясувати значення та місце запозиченої лексики в системі української мови і способи та причин запозичення нових слів;

  2. Виявити типи нових слів з суспільно-політичної семантикою, виявлених в сучасних українських засобах масової інформації;

  3. Скласифікувати пласт суспільно-політичної лексики мови інтернет-видань і співвіднести його з загальною системою запозиченої лексики в складі сучасної української літературної мови.

Об'єктом даного дослідження є переважно нова запозичена політична лексика в мові сучасних інтернет-видань.

Предмет дослідження – типи нової запозиченої суспільно-політичної лексики за сферами вживання і з мови-донору.

Методи, які ми використовуємо в нашій роботі – це метод статистичної вибірки, метод історико-етимологічного аналізу, також ми широко залучаємо екстралінгвістичні реалії, – для уточнення значень запозичених слів і з'ясування причини їх запозичення.

Робота складається зі вступу, двох розділів, висновків та додатків. Загальний обсяг роботи – 22 аркуші.

Розділ І. Політична лексика в мовознавчому аспекті