Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекц_ї БК.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
1.36 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Могилів-Подільський монтажний технікум

ЛЕКЦІЇ

з навчальної дисципліни «Будівельні конструкції»

(промислові будівлі)

для студентів

спеціальності 5.092110 Будівництво та експлуатація будівель і споруд»

м.Могилів-Подільський

2006 рік

ПРОМИСЛОВІ БУДІВЛІ ТА ЇХ КОНСТРУКЦІЇ.

Тема 1.19 елементи і конструктивні схеми промислових будівель.

План.

І.19.1. Класифікація промислових будівель.

І.19.2. Вимоги до промислових будівель

І 19.3. Підйомно-транспортне устаткування.

І.19.4. Одноповерхові й багатоповерхові промислові будівлі. Уніфікація.

І.19.5. Texнікo-економічна оцінка об'ємно-розпланувальних вирішень.

ЛЕКЦІЯ №1

План лекції

І.19.1. Класифікація промислових будівель.

І.19.2. Вимоги до промислових будівель

1 19.1. Класифікація промислових будівель

Промислові підприємства поділяють на галузі виробництва, що є складовою частиною народного господарства. Промислові підприємства складаються з промислових будівель, які призначені для здійснення впробничо-технологічних процесів, прямо або посередньо пов'язаних з випуском певного виду продукції.

Незалежно від галузі промисловості будівлі поділяють на чотири основні групи: виробничі, енергетичні, будівлі транспортно-складського господарства і допоміжні будівлі або приміщення.

1 До виробничих належать будівлі, в яких здійснюється випуск готової продукції або напівфабрикатів. Вони поділяються на багато видів відповідно до галузей виробництва. Серед них механоскладальні, термічні, ковальсько-штампувальні, ткацькі, інструментальні, ремонтні та ін.

2 До енергетичних належать будівлі ТЕЦ (теплоелектроцентралей), котельних, електричні і трансформаторні підстанції та ін.

3 До будівель транспортно-складського господарства належать гаражі, склади готової продукції, пожежні депо та ін.

4 До допоміжних будівель належать адміністративно-конторські, побутові, пункти харчування, медичні пункти та ін.

Характер об'ємно-розпланувального й конструктивного вирішення промис­лових будівель залежить від призначення їх та характеру технологічних процесів.

Будівлі поділяють на чотири класи, причому до І класу відносять ті, до яких ставляться підвищені вимоги, а до IV класу — будівлі з мінімальними вимогами. Для кожного класу визначено свої експлуатаційні властивості, а також довговічність і вогнестійкість основних конструкцій будівель.

Є три ступені довговічності промислових будівель: І ступінь —не меньше як 100 років; II — не менше як 50 років і III — не менше як 20 років.

За ступенем вогнестійкості будівлі і споруди поділяють на п'ять ступенів. Ступінь вогнестійкості, що характеризується групою загоряння й границею вогнестійкості основних будівельних конструкцій, установлюють: для будівель І класу — не нижче від II ступеня, для будівель 11 класу — не нижче від III ступеня. Для будівель ПІ і IV кла­сів ступінь вогнестійкості не нормується.

За архітектурно-конструктивнпми ознаками промислові будівлі поділяють на одноповерхові, багатоповерхові й мішаної поверховості.

Залежно від кількості прольотів одноповерхові будівлі можуть бути одно-і багатопролітними . Прольотом називається об'єм промислової будівлі, обмежений по периметру рядами колон і перекриттів за однопролітною схемою. Відстань між поздовжніми рядами колон називають шириною прольоту.

У багатоповерхових будівлях розміщують виробництва з вертикально спрямованими технологічними процесами для підприємств легкої, харчової, радіотехнічної та аналогічних їм видів промисловості

За розташуванням внутрішніх опор промислові будівлі поділяють на коміркові, пролітні, зальні й комбіновані.

У будівлях коміркового типу звичайно використовують квадратну сітку опор з відносно невеликим поздовжнім і поперечним кроком. У цих будівлях технологічні лінії розміщують у двох взаємно перпендикулярних напрямах.

У будівлях пролітного типу, які найпоширеніші, ширина прольотів переважає над кроком опор.

Будівлі зального типу характерні для виробництв, що потребують значних вільних площ без внутрішніх опор.

Будівлі комбінованого типу являють собою поєднання перелічених вище типів.

За наявністю підйомно-транспортного устаткування будівлі бувають кранові (з мостовим або підвісним транспортом і безкранові.

За матеріалом основних несучих конструкцій будівлі можна поділити на такі різновиди: з залізобетонним каркасом (збірним, збірно-монолітнпм і монолітним); з стальним каркасом; з цегляними стінами і покриттям по залізобетонних, металевих або дерев'яних конструкціях.

Крім перелічених факторів промислові будівлі класифікують і за іншими ознаками: за системою опалення, вентиляції, освітлення, за профілем покриття..