Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекц_ї БК.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
1.36 Mб
Скачать

Тема 4 32. Будівництво на вічномерзлих грунтах.

| 4 32 1. Загальні положення.

Вічномерзлим називаються грунти, що зберігають у природніх умовах сталу негативну або нульову температуру.

Верхій шар грунту, що розташований над вічномерзлими пластами й зазнає сезонного заморожування і відтаювання називається діяльним шаром.

Особливе значення має правильний вибір майданчиків для будівництва з такими грунтами, щоб вони не були здимистими, не мали льодових утворів і провалів. Крім того, потрібно вибирати такі об’ємно-плануальні і конструктивні рішення, методи здійснення будівництва, щоб забезпечити нормальні експлуатаційні якості будівель і споруд.

4.32.2. Методи будівництва, особливості об'емно-розпланувалышх

і конструктивних вирішень будівель.

Залежно від геологічніх, гідрогеологічних і кліматичних умов спорудження будівель у районах вічної мерзлоти здійснюють кількома методами.

*1. Спорудження будівель звичайними способами. Цей метод застосовують тоді, коли основою є скельні або напівскельпі породи, які не мають значних тріщин, заповнених льодом або мерзлим грунтом. Тут вічна мерзлота де має практичного значення.

Якщо глибина залягання таких основ, до 3 м, то фундаменти роблять звичайні; коли глибина 8—4 м — залізобетонні стовпчасті або пальові, а при глибині понад 4м — пальові з заглибленням паль у товщу непорушеної структури влаштуванням бурових свердловин.

При будівництві на тріщинуватих корінних породах, що змерзлися, міцність основи підсилюють бурінням свердловин і нагнітанням у них під тиском пари для відтавання льоду і розігрівання товщі грунту до 50 °С, після цього відразу нагнітають у тріщини під тиском цементний розчин, який твердне до охолодження товщі грунту.

*2. Збереження грунтів основи у вічномерзлому стані.

Цей метод будівництва застосовують на осадових та інших слабких льодонасичених грунтах..

Яжщо будівля опалювальна то основу надійно захищають від підтаювання влаштуванням холодного підпілля висотою в межах від 0,5 де 1,0 м і більше.Для провітрювання підпілля в цоколі роблять продухи..

*3.Розморожування грунту в основі.

Цей метод використовують при будівництві на грунтах, що не дають великого осідання при відтаванні. Щоб забезпечити повільне й рівномірне відтавання грунту, рекомендується глибину закладення брати мінімальну , в разі, коли діяльний шар не складеться із здимистих грунтів, а також заміняти діяльний шар грунту, якщо він із здимистих порід.

Звичайно, цей метод передбачає забезпечення нагальної жорсткості будівлі (влаштуванням неперервних залізобетонних поясів, замонолічених швів та ін.).

*4. Попереднє розморожування грунту і його ущільнення в основі. Цей метод можна застосовувати для будівель, які в ході експлуатації їх не допустять відновлення мерзлого стану розморожених грунтів.

Вибір будь-якого з перелічених методів здійснюють в результаті всебіч

ного техніко-економічтюго аналізу.Проектуючи виробничі будівлі, перевагу віддають блокуванню їх в єдині корпуси.

Для захисних конструкцій застосовують шаруваті елементи з легких ефективних матеріалів з малою щільністю. Особливу увагу приділяють повітронепроникності конструкцій місцях з'єднання елементів, у стиках панелей та ін.).

Запитання для самоперевірки

1. Характеристика вічномерзлих грунтів,

2. Основні методи спорудження будівель на вічномерзлих грунтах.

3. Конструктивні та об'ємно-розпланувальні заходи

У. ЗАГАЛЬНІ ВІДОМОСТІ ПРО АРХІТЕКТУРУ.

Лекція №21

.ТЕМА 5 .33. СУТЬ APXІTЕКТУРИ ТА ЇЇ ЗАВДАННЯ

План.

5.33.1.Поняття про архітектуру .

5.33.2.Архітектура і розвиток будівельної техніки Засоби архітектури.

5 33.1.. Поняття про архітектуру

Архітектурою називається галузь людської діяльності, спрямована на створення будівель і споруд та їхніх комплексів для задоволення соціально-побутовпх та духовио-естетичних потреб суспільства.

Таким чином, архітектура визначається як мистецтво проектувати і бу-дувати.. Разом з тим, як частина матеріальної культури суспільства, споруди архітектури можуть бути й творами мистецтва. У зв'язку з цим архітектуру не можна повністю ототожнювати з утилітарним будівництвом, яке, звичайно ж відіграє провідну роль. Крім того, не можна розглядати архітектуру виключно як мистецтво.

Саме слово «архітектура» походить від старогрецького слова «архітектор», що означає «головний будівничий». Раніше архітектор, проектуючи будівлю, споруду чи комплекс їх, брав участь також і в будівництві їх. З урахуванням сьогоднішніх завдань при проектуванні архітектор посідає провідне місце, але в процесі створення проекту беруть участь також фахівці багатьох профілів, кожний Із яких вирішує свої питання І вносить конкретні пропозиції щодо змісту проекту.

Це підтверджує те, що вирішення практичних завдань створення будівель і споруд, які відповідають своєму призначенню, зручних функціонально, виконаних з урахуванням технічних і економічних вимог, має відповідати і ідейно-художньому змістові. Будівля або споруда як твір мистецтва своїм виглядом повинні так впливати на свідомість 1 почуття людей, щоб у них з'являлись позитивні емоції.

У своєму розвитку архітектура завжди була і є під впливом розвитку суспільства, рівня розвитку продуктивних сил, характеру продуктивних відноснин та ін.

Розвиток архітектури залежить також від природно-кліматичних умов країни, побуту населяючого її народу, місцевих будівельних ресурсів і традицій народної художньої творчості, від вироблених будівельних прийомів та ін.