Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
61.doc
Скачиваний:
60
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
3.53 Mб
Скачать
  1. Бронзовий вік на території сучасної україни

На Україні епоха бронзового віку тривала понад тисячу років - від кінця останніх століть ІІІ тис. до н.е. до початку І тисячоліття до н.е.

Період характеризується багатьма новими досягненнями у культурному, господарському та суспільному житті стародавнього населення України того часу.

Відкриття бронзи та виготовлення з неї численних знарядь засвідчило початок нової історичної епохи. Населення цього часу підняло на досить високий рівень свою матеріальну і духовну культуру.

З бронзи виготовляли сокири, серпи, долота, ножі, шила, кинджали, бойові сокири, наконечники списів. Розвиток металургії бронзи і поява великої кількості бронзових знарядь сприяли дальшому розвитку скотарства, землеробства та обміну. У бронзовому віці посилюється роль батьківського права, завершується встановлення патріархальних відносин.

Характерною рисою бронзового віку були невеликі за розміром житла, розраховані на одну сім'ю. Удосконалюються способи пересування як по суші, так і на водіПротягом всього ІІ тисячоліття до н.е. на території України жило населення близько 20 археологічних культур. І, нарешті, скажемо, що внаслідок пересування і змішування племен бронзового віку, що найбільш властиво південно-степовим районам України, нерідко між ними виникали військові сутички.

Духовна культура населення Бронзового віку

Найважливішим елементом духовного життя цього періоду була віра в існування душі. Конкретним проявом цієї віри була впевненість людини в існуванні загробного життя. Як наслідок з'явився цілий комплекс звичаїв, пов'язаних з поховальними обрядами .

Вважалося, що душі мерців у загробному світі ведуть життя, близьке до того, яке вони вели до смерті, тобто працюють, воюють, радіють, страждають. Як і при житті, їм потрібні їжа, одяг, знаряддя праці та ін. Саме звідси і походить більшість рис поховального обряду. Покійника прикрашають, одягають на нього красивий одяг, коштовні речі. Майже в усіх похованнях епохи бронзи знаходять супровідний інвентар: знаряддя праці і зброю - сокири, ножі, рибальські гачки, кістки тварин та ін. У могилу клали також різні амулети з зубів хижих тварин, які призначалися для відлякування злих духів.

Великого значення надавалося обладнанню і оформленню могил, які ототожнювалися з житлами .

Велика кількість курганів знаходилась у степовій Україні. Крім курганів, у Подніпров'ї в епоху раннього і середнього Бронзового віку зустрічаються також групові могильники (вони досліджені у селах Оскарівці і Михайлівці Херсонської обл

А трохи пізніше у Подніпров'ї, на Сіверському Дінці, Приазов'ї застосовуються більш складні поховальні споруди - катакомби. З цього часу (середнього етапу Бронзового віку) розвивається Катакомбна культура. Хронологічно вона йде безпосередньо за Ямною.

У пам'ятках Подніпров'я, Приазов'я і Криму простежуються значні впливи та традиції Ямної культури.

Для Подніпров'я відомі й безкурганні поховання. Часто зустрічаються трупопокладення у випростаному положенні.

-Високого розвитку в цю ж епоху набуває мистецтво. Відомості про його характер і значення в житті людини збереглися в орнаментації посуду, бронзових прикрасах і кістяних знаряддях, а також у антропоморфних скульптурах та наскельних зображеннях. Більшість посудин орнаментовано складним узором, що дає підстави віднести цей вид виробів до цінної категорії художніх творів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]