Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Господарське процесуальне право Підручник Атіка...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
2.27 Mб
Скачать

Глава V

ПОЗОВ У ГОСПОДАРСЬКОМУ

ПРОЦЕСІ

5.1. Поняття і елементи позову в господарському судочинстві

Якщо суб'єкт господарювання вважає, що його право чи охоронюваний законом інтерес порушений або оспорюється, він має можливість звернутися до господарського суду від­повідно до встановленої ГПК підвідомчості господарських спорів.

Відповідно до ст. 1 ГПК підприємства, установи, організа­ції, інші юридичні особи (у тому числі іноземні), громадяни, які здійснюють підприємницьку діяльність без створення юридичної особи і в установленому порядку набули статусу суб'єкта підприємницької діяльності, мають право зверта­тися до господарського суду згідно із встановленою підві­домчістю господарських справ за захистом своїх порушених або оспорюваних прав і охоронюваних законом інтересів, а також для вжиття передбачених ГПК заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням. У випадках, передбачених законодавчими актами України, до господарського суду мають право також звертатися державні та інші органи, громадяни, які не є суб'єктами підприємницької діяльності. Як видно з роз'яснення Президії Вищого арбітражного суду України «Про деякі питання практики застосування Господарсько­го процесуального кодексу України», ГПК не надає органу управління права подавати до господарського суду позов в інтересах підпорядкованих йому підприємств і організацій, а також не наділяє господарський суд правом порушувати справу з власної ініціативи.

Для позитивного вирішення питання про порушення кон­кретної справи в господарському суді необхідна наявність у заінтересованої особи права на подання позову та реалізація цього права в належному порядку. В цьому разі йдеться про передумови права на подання позову — обставини, з наявністю або відсутністю яких закон пов'язує виникнення суб'єктивного права певної особи на надання позову за конкретною спра­вою. Якщо яка-небудь з передумов відсутня, відсутнє й право звернення до суду.

182

Так, загальними передумовами права на подання позову є такі: 1) підвідомчість справи суду; 2) процесуальна правоздат­ність сторін; 3) відсутність судового рішення, раніше винесе­ного у цій справі; 4) відсутність між сторонами договору про передачу цього спору на розгляд третейського суду.

Виходячи із змісту чинного господарського законодавства, порядок звернення до господарського суду зберігає в собі ви­черпний перелік вимог. На відміну від випадків недодержання передумов права на подання позову, недодержання порядку реалізації права на подання позову хоч і має наслідком по­рушення провадження у справі в суді, однак не є неусувним. Позивач може виправити допущені помилки та повторно звернутися до суду з тотожним позовом.

Звернення до суду здійснюється шляхом подання позовної заяви. У науці господарсько-процесуального права одним з найбільш спірних питань є питання про право на позов'. У зв'язку з різним підходом до аналізу цього поняття у нього вкладається найрізноманітніший зміст. Одні вчені розглядають право на позов як єдине поняття, але розрізняють в ньому матеріально-правову і процесуальну сторони. Навіть у межах цієї групи вчених немає єдиної думки з приводу співвідно­шення цих двох сторін позову. Одні поняття на позов зводили лише до матеріально-правової вимоги позивача до відповідача (С. Вільнянський)2. Інші — вирішальну ознаку права на позов вбачають у його процесуальному значенні (К. Юдельсон)3. Нарешті, треті — у поняття права на позов вкладають як ма-тсріально-цравові, так і процесуальні можливості захисту права4. Цьому загальноприйнятому єдиному поняттю права на позов проти-стоїть ще одна точка зору, згідно з якою слід розрізняти право на позов у матеріальному і процесуальному значенні.

У процесуальному значенні право на позов — це право на порушення судової діяльності.

У матеріально-правовому значенні — це право на задоволен­ня позову. Для цивілістів позов важливий як засіб здійснення права. Для процесуалістів — як засіб порушення процесу.

'Див.: Осокина Г.Л. Проблемы иска и права на иск. —Томск, 1989. — 169 с.

2 Див.: Вільнянський СІ. Лекції по радянському цивільному праву. — Харків, 1958. — С. 179—181.

3 Див.: Советское гражданское процессуальное право / Под ред. К.С. Юдельсона. — М., 1968. — С. 190.

4 Див.: Добровольский А.А. Исковая форма защиты права. — Л., 1965. - С. 10.

184

На нашу думку, позов має дві відносно самостійні сторо­ни. Отже, і право на позов слід розглядати у двох аспектах: з процесуального боку і матеріально-правового. Необхідність в позові виникає тоді, коли виникає потреба в розгляді і вирі­шенні спору між заінтересованими особами. Саму ж таку ви­могу про захист права і охорону інтересів в справах позовного провадження називають позовом або позовною вимогою. Суть позову може бути визначена правильно лише з урахуванням його матеріально-правової і процесуально-правової сторін. Це свідчить про те, що позов є процесуальною формою, яка забезпечує реалізацію матеріального закону, його примусове здійснення за допомогою держави в особі компетентного ор­гану — господарського суду.

Право на позов виникає з дня, коли особа — власник суб'єк­тивного права — дізналася або повинна була дізнатися про порушення цього права, якщо інше не передбачено чинним законодавством.

Позов це вимога позивача до відповідача, спрямована через суд, про захист порушеного або оспорюваного суб'єктивного права чи охоронюваного законом інтересу, яка здійснюється у визначеній законом процесуальній формі.

Для того, щоб позов мав змогу виконати роль засобу по­рушення судової діяльності, він має містити певні складові (елементи). Ці елементи позову визначають зміст судової діяль­ності, індивідуалізують позов. За ними проводиться класифі­кація позовів на види, встановлюються межі судового розгляду і предмет доказування. Елементи позову мають важливе зна­чення для вирішення судом питання про прийняття позовної заяви, для організації захисту відповідача проти позову, що важливо для забезпечення реалізації принципу змагальності сторін в господарському процесі. Вони також визначають суть вимог, на які суд повинен дати відповідь у рішенні.

Позов складається з трьох частин (елементів): предмет, підстава та зміст.

Предмет позову — це матеріально-правова вимога позивача до відповідача, щодо якої суд повинен прийняти рішення. Ма­теріально-правова вимога позивача має опиратися на підставу позову. Предметом позову буде та його частина, яка характери­зує матеріально-правову вимогу позивача до відповідача, щодо якої він просить постановити судове рішення. Вона опосеред­ковується спірними правовідносинами — суб'єктивним правом і обов'язком позивача і відповідача. У позовах, спрямованих на присудження відповідача до здійснення ним певних дій, на виконання обов'язку перед позивачем, предметом позову буде

185

спірна матеріально-правова вимога позивача до відповідача. В позовах про визнання в наявності чи відсутності правовід­носин його предмет становлять такі правовідносини. Отже, предмет позову повинен мати правовий характер і випливати з певних матеріально-правових відносин. Предмет позову характеризується певним змістом, а в багатьох випадках — і окремим об'єктом. Тому необхідно відрізняти предмет позову в його безпосередньому розумінні від матеріального об'єкта або матеріального предмета позову. Наприклад, предметом позову про виселення суб'єкта господарювання будуть спірні правовідносини, наприклад, право на дострокове розірвання договору оренди, об'єктом — приміщення.

Підстава позову — це обставини, якими позивач обґрунтовує свої вимоги. Такі обставини становлять юридичні факти, які спричиняють певні правові наслідки. Підстава позову скла­дається із таких юридичних фактів, які підтверджують наявність спірних взаємовідносин, приналежність сторін до цієї справи та привід до позову. Підставою позову є обставини, якими позивач обґрунтовує свої вимоги і докази, що підтверджують позов. Ними будуть: юридичні факти матеріально-правового характеру, що визначаються нормами матеріального права, які врегульовують спірні правовідносини, їх виникнення, зміну, припинення; доказові факти, тобто ті, що тісно пов'язані з фактами матеріально-правового характеру і на підставі яких можна зробити висновок про їх наявність чи відсутність. Від них відрізняються процесуальні факти, які стверджують наяв­ність обставин, необхідних для реалізації права на пред'явлення позову, заходів щодо забезпечення позову, зупинення провад­ження у справі тощо.

Підстави позову, які підтверджують, що спірне право нале­жить позивачеві, а на відповідача покладені певні обов'язки, є активними. Вони можуть бути правостворюючі, право-змінюючі, правоприпиняючі. До їх складу належать також факти, які обґрунтовують належність сторін до справи, що позивач і відповідач є суб'єктами прав і обов'язків спірних правовідносин.

Пасивну підставу позову становлять факти, з яких вба­чається, що відповідач виконав дії, спрямовані на заперечення права позивача або утвердження за собою права, яке йому не належить. Це факти з приводу подання позову, які покликані обґрунтувати необхідність захисту прав чи інтересів позивача. Вони свідчать, що право позивача порушене чи оспорене або є загроза в його порушенні чи необхідність в зміні встановлених між сторонами правовідносин.

Зміст позову — це вид судового захисту, за яким позивач звертається до суду, звернена до суду вимога позивача про здійснення судом певних дій з зазначенням способу судового захисту. Наприклад, в позові про виселення предметом позову будуть спірні правовідносини — право дострокового припи­нення договору оренди; підставою позову — факти порушен­ня відповідачем істотних умов договору; зміст — вимога про прийняття рішення про виселення відповідача.

Питання про наявність змісту як самостійного елемента позову в теорії процесу є спірним1. Окремі автори, виокремлю­ючи в позові два елементи, стверджують, що предметом позову є певні правові вимоги позивача до відповідача, а підставою — фактичні обставини і суб'єктивне право, що породжує ви­могу позивача до відповідача. Водночас, на їх думку, позов має два аспекти — вимогу до суду про захист права та вимогу позивача до відповідача. З порівняння зазначених положень вбачається, що процесуальна сторона позову — вимога до суду про захист права — не відображена ними в складових позову. Це означає, що вимога позивача до суду про захист права є третім елементом позову — його змістом.

Позов без зазначення процесуальних наслідків, на які він спрямований, без тих вимог до суду, які намагається одержати позивач, буде неповноцінним. Зміст позову має практичне значення — саме за ним здійснюється класифікація позовів, що полегшує визначення межі дослідження справи в судовому засіданні, прийняття конкретного, повного і зрозумілого рі­шення, яке є основою для швидкого і правильного поновлення порушеного права.

Значна увага, що приділяється в юридичній літературі елементам позову та їх співвідношенню, не випадкова. Вони мають значення для всіх стадій господарського процесу, по­чинаючи з порушення провадження у справі і закінчуючи виконанням судового рішення. Елементи визначають зміст процесуальної діяльності, пов'язаної із захистом прав. Вио­кремлення елементів позову необхідно для реалізації позивачем права на зміну предмета або підстави позову, збільшення або зменшення розміру позовних вимог.

Предмет і підстава позову сприяють з'ясуванню наявності і характеру спірних правовідносин між сторонами, виявленню всіх заінтересованих осіб у справі, а також застосуванню необ-

1 Див.: Абрамов С.Н. Советский гражданский процесе. — М., 1952. — С 164.

186

187

хідного способу для захисту права, а підстава — визначенню кола доказів, необхідних для підтвердження наявності в них конкретного права і обов'язку. Ыа їх основі визначаються обсяг і напрям дослідження справи в судовому засіданні, підстави і способи забезпечення позову. На стадії розгляду і вирішення справи елементи позову є основою, з приводу якої здійснюється вся процесуальна діяльність осіб, які беруть участь у справі. Без них неможливе вирішення питань про припинення проваджен­ня у справі, залишення позову без розгляду тощо. Необхідність визначення елементів позову виникає під час перевірки обгрун­тованості та законності судового рішення. Його повнота може бути правильно встановлена у разі зіставлення з предметом і змістом, а обгрунтованість — з підставою позову.

Одержавши відображення в рішенні, яке стало підставою для виконавчого документа і виконання, елементи позову дозволяють пізнати правові джерела, що визначають мету і суть виконавчих дій, спрямованих на реалізацію захисту права. Неуважне ставлення до виокремлення елементів позову, як правило, призводить до неповного дослідження справи, до прийняття незаконного і необгрунтованого рішення.

Отже, елементи позову перебувають між собою в тісному зв'язку. Певні юридичні факти, які підтверджують суб'єктивне матеріальне право і визначають підставу позову, вказують на юридичну природу спірних вимог і правовідносин, що станов­лять предмет позову. Водночас правова вимога і правовідно­сини, що підлягають захисту, обумовлюють і процесуальний засіб такого захисту — зміст позову.