Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Господарське процесуальне право Підручник Атіка...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
2.27 Mб
Скачать

9.2. Порядок і строк подання заяви

(внесення подання)

про перегляд судового рішення

Як зазначалось, відповідно до ч. 1 ст. 113 ГПК судове рішення господарського суду може бути переглянуте за но­вовиявленими обставинами за заявою сторони, поданням прокурора.

Заявник зобов'язаний надіслати іншим сторонам копії заяви та доданих до неї документів. До заяви додаються документи, що підтверджують надіслання копії заяви іншим сторонам, та документ про сплату державного мита.

Заява, подання прокурора подаються стороною до госпо­дарського суду, який прийняв судове рішення, не пізніше двох місяців з дня встановлення обставин, що стали підставою для перегляду судового рішення. У разі подання стороною заяви або внесення прокурором подання про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами з пропущенням строку, вста­новленого ч. 1 ст. 113 ГПК, без клопотання про його віднов­лення, господарський суд має повернути заяву (подання) згідно з п. 1 ч. 5 цієї статті. За клопотанням сторони (прокурора) цей строк може бути відновлено відповідно до вимог ст. 53 Кодексу за наявності поважних причин його пропущений-

Заява, подання прокурора чи його заступника до розгляду не прий.маються і повертаються заявникові також у випадках подання без доказів надіслання копії заяви і доданих до неї документів іншим сторонам; відсутності доказів сплати держав­ного мита у порядку і розмірі, встановлених законодавством. Після усунення обставин, які були підставою для повернення заяви (подання), її (його) може бути подано повторно. У разі якщо заявник не погоджується з мотивами повернення заяви, він має пра'во оскаржити ухвалу про повернення заяви.

Стаття 113-1 ГПК встановлює процедуру повідомлення заінтересованих осіб про порушення провадження щодо пере­гляду судового рішення за нововиявленими обставинами. Про

прийняття заяви, подання прокурора про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами господарський суд виносить ухвалу, в якій повідомляється про час і місце розгляду заяви чи подання. Ухвала надсилається відповідно сторонам у справі та прокурору, який брав участь у справі чи вніс подання. Тнша сторона має право заперечувати наявність нововиявлених обставин, тому її повідомлення сприяє об'єктивності процесу та рівності його учасників.

Заява, подання прокурора про перегляд рішення, ухвали, постанови за нововиявленими обставинами розглядаються господарським судом у судовому засіданні у місячний строк з дня їх надходження.

Неявка заявника та інших осіб, які беруть участь у справі, не є перешкодою для розгляду заяви.

За результатами перегляду судового рішення приймаються:

  1. рішення — у разі зміни або скасування рішення;

  2. постанова — у разі зміни або скасування постанови;

  3. ухвала — у разі зміни чи скасування ухвали або зали­шення рішення, ухвали, постанови без змін.

Рішення, ухвала, постанова, прийняті за результатами перегляду судових рішень за нововиявленими обставинами, надсилаються сторонам, прокурору у п'ятиденний строк з дня їх прийняття.

Рішення, ухвала, постанова, прийняті за результатами перегляду судових рішень за нововиявленими обставинами, можуть бути переглянуті на загальних підставах.

У разі скасування судового рішення за результатами його перегляду за нововиявленими обставинами справа розглядаєть­ся господарським судом за правилами, встановленими ГПК.

Список рекомендованої літератури:

  1. Арбитражный процесе: Учеб. / Под ред. М.К. Треушни-кова, В.М. Шерстюка. — М., 2002.

  2. Васильєв С.В. Хозяйственное судопроизводство Украи­ны. — Харьков, 2002.

320

321