Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Господарське процесуальне право Підручник Атіка...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
2.27 Mб
Скачать

Глава VI

ВИРІШЕННЯ

ГОСПОДАРСЬКИХ СПОРІВ

У ПЕРШІЙ ІНСТАНЦІЇ

6.1. Порушення провадження у справі

Провадження у господарському суді ініціюється шляхом звер­нення до нього з позовом про захист прав та інтересів визначених законом осіб у сфері господарських відносин. Господарський суд протягом п'яти днів з дня надходження заяви вирішує питання про порушення провадження у справі, повернення позовної заяви чи відмову в порушенні, про що виносить ухвалу.

Прийнявши позовну заяву, суддя не пізніше п'яти днів з дня її надходження призначає справу до розгляду, про шо виносить ухвалу. Ухвала має бути мотивованою і відповідати вимогам ст. 86 ГПК. Можливість оскарження ухвали про від­криття провадження у справі законом не передбачена, оскільки винесення такої ухвали не перешкоджає правам інших осіб на судовий захист. Про призначений день судового засідання для розгляду справи суд зобов'язаний своєчасно повідомити осіб, які беруть участь у ній, інших учасників процесу, щоб надати їм можливість належно підготуватися і взяти участь у справі.

Розгляд порушеної господарської справи господарським судом першої інстанції має дві стадії: стадію підготовчого провадження та стадію судового розгляду справи.

Стадія підготовчого провадження є обов'язковою у кожній господарській справі, у зв'язку з чим підготовку справи до судового розгляду здійснює суддя господарського суду, який порушив провадження у справі, що є цілком логічним. Ре­тельно здійснена підготовка справи до розгляду є запорукою успішності всього подальшого господарського процесу.

Незалежно від результату розгляду справи (винесення рішення, залишення позову без розгляду, припинення про­вадження) суддя зобов'язаний здійснити підготовку справи, для чого вирішує питання про залучення до участі у справі іншого відповідача та про виключення чи заміну неналежного відповідача (ст. 24); викликає представників сторін (якщо сто­рони знаходяться у тому самому населеному пункті, цю й гос­подарський суд) для уточнення обставин справи і з'ясування, які матеріали може бути подано додатково (ст. 28); зобов'язує

сторони, інші підприємства, установи, організації, державні та інші органи, їх посадових осіб виконати певні дії (звірити розрахунки, провести огляд доказів у місці їх знаходження тощо); витребовує від них документи, відомості, висновки, необхідні для вирішення спору, чи ознайомлюється з такими матеріалами безпосередньо в місці їх знаходження (статті ЗО, 38); вирішує питання про призначення судової експертизи (статті 31, 41, 42): провадить огляд і дослідження письмових та речових доказів у місці їх знаходження (ст. 39); вирішує питання про визнання явки представників сторін на засідання господарського суду обов'язковою (ст. 83); вирішує питання про виклик посадових та інших осіб для дачі пояснень по суті справи (статті ЗО, 38, 83); вирішує питання про розгляд справи безпосередньо на підприємстві, в організації; вирішує питання про вжиття заходів до забезпечення позову (статті 66—68); вчиняє інші дії, спрямовані на забезпечення правильного і своєчасного розгляду справи (статті 77—81 ГПК тощо).

Зазначені процесуальні дії спрямовані на вирішення суддею господарського суду на стадії підготовчого провадження кількох груп питань щодо: доказування та доказів (статті 32—43); участі у провадженні осіб, які беруть участь у справі, а також інших учасників господарського процесу (статті 21—31); вчиненні дій, спрямованих на забезпечення правильного і своєчасного роз­гляду справи згідно з ГПК. Зокрема, у разі звернення сторони з обгрунтованим клопотанням щодо забезпечення позову (стат­ті 66—68), відкладення розгляду справи у зв'язку з наданням додаткових доказів у справі (статті 22, 77 ГПК) тощо, суддя господарського суду вживає для цього необхідних заходів.

У разі визнання підготовки справи до судового розгляду закінченою суддя господарського суду постановляє ухвалу, в якій перелічує всі підготовчі дії, які він здійснив на цій стадії судочинства, і встановлює дату розгляду справи (ст. 86), після чого починається стадія судового розгляду справи, що здій­снюється за правилами розділу XI ГПК.