Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Господарське процесуальне право Підручник Атіка...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
2.27 Mб
Скачать

Глава X виконання рішення,

УХВАЛИ, ПОСТАНОВИ ГОСПОДАРСЬКОГО СУДУ

10.1. Поняття та сторони виконавчого провадження

Відповідно до ст. 115 ҐПК рішення, ухвали, постанови гос­подарського суду, що набрали законної сили, є обов'язковими на всій території України і виконуються у порядку, встанов­леному Законом «Про виконавче провадження».

Судові акти (рішення, ухвали, постанови) згідно із ст. 124 Конституції є обов'язковими до виконання на всій території України. В цьому приписі дістає вияв загальний принцип, відповідно до якого рішення суду конкретної держави діє в межах території цієї держави. Для того, щоб судовий акт виз­навався та виконувався в іншій державі, необхідні відповідні міжнародні угоди.

Загальні положення виконання судових актів господарсько­го суду регламентуються статтями 115—122 ГПК. Водночас основні засади та порядок виконання рішень, ухвал, постанов господарського суду регламентовані спеціальним Законом Ук­раїни від 24 березня 1998 р. «Про державну виконавчу службу»' та Законом «Про виконавче провадження».

Закон «Про виконавче провадження» містить положення, які всебічно регламентують процедуру виконавчого провад­ження, забезпечення повноти, своєчасності та невідворотності виконання владних приписів судових органів.

Виконавче провадження є однією із стадій судового процесу та має відповідний процесуальний порядок, суб'єктний склад, цілі і принципи.

Виконавче провадження як завершальна стадія судового про­вадження та примусове виконання рішень інших органів (посадо­вих осіб) це сукупність дій органів і посадових осіб, зазначених у Законі «Про виконавче провадження», спрямованих на примусове виконання рішень судів та інших органів (посадових осіб), які здійснюються на підставах, у спосіб та в межах повноважень,

1 Відомості Верховної Ради України. — 1998. — № 36—37. — Ст. 243.

322

визначених зазначеним Законом, іншими нормативно-правовими актами.

Отже, йдеться про унікальне визначення виконавчого про­вадження як завершальної стадії судового провадження й при­мусового виконання рішень інших органів (посадових осіб).

Водночас новий законодавчий термін «судове проваджен­ня» не має роз'яснення в юридичних словниках, юридичних енциклопедіях, оскільки його просто не існує в теорії проце­суальних галузей. Швидше за все законодавець мав на увазі терміни «правосуддя», «судочинство», «процес», «проваджен­ня у цивільних, адміністративних справах»; розглядаючи ці терміни у Законі «Про виконавче провадження», бачимо, що йдеться саме про процес як процесуальний порядок розгляду справи в суді. Очевидно, термін «судове провадження» був спробою назвати загальним збірним терміном господарський, цивільний, адміністративний й кримінальний процеси у їх сукупності.

Визначення місця виконавчого провадження в системі права вважалося проблемним навіть у радянські часи, коли окремі вчені-процесуалісти (наприклад М. Юков) висловлюва­ли думку про те, що виконавче провадження варто розглядати як галузь права — виконавче право. Традиційно ж виконавче провадження (виконання судових рішень) вважалося стадією цивільного процесу, а норми, що регулювали примусове ви­конання рішень, закріплювалися в ЦПК 1963 р.

Більш актуальною ця проблема стала у зв'язку з реформу­ванням виконавчого провадження й появою державного органу, спеціально створеного в 1998 р. для примусового виконання рішень як судів, так і інших органів — державної виконавчої служби. На той час самостійність виконавчого провадження пов'язувалася з неоднорідністю правовідносин, що виникають при виконанні рішень різних юрисдикційних органів.

Нині сукупність процесуальних дій виконавчого провад­ження передбачає:

  • видачу та пред'явлення наказу господарського суду до виконання. Наказ суду — це документ, який тільки підтверджує правомірність вимог кредитора і надає йому право, застосо­вуючи авторитет держави, це право реалізовувати, набувши статусу стягувача;

  • видачу дубліката наказу у разі втрати наказу госпо­дарського суду;

  • здійснення різних виконавчих дій;

  • відстрочку або розстрочку виконання рішення, зміну способу та порядку виконання рішення, ухвали, постанови;

323

  • зупинення виконання судового рішення;

  • оскарження дій чи бездіяльності органів Державної ви­конавчої служби;

— поворот виконання рішення, постанови. Примусове виконання судових актів господарського суду

забезпечується не лише діяльністю державних виконавців, а Й участю інших суб'єктів. Основними суб'єктами виконавчого провадження є сторони — стягувач та боржник. Без них пра­вовідносини у виконавчому провадженні втрачають свій сенс. Питанням, пов'язаним з процесуальним становищем сторін у виконавчому провадженні, приділяли увагу в своїх працях такі вчені, як М. Авдюков, Ю. Гринько, Л. Завадська, П. Заво-ротько, І. Морозова, А. Треушников, С Фурса, А. ПІиршиков, М. Штефан, С. Щербак1.

Сторони є головними та обов'язковими учасниками вико­навчого провадження, що мають особисту заінтересованість у наслідках виконавчих дій.

Саме по собі рішення суду чи іншого юрисдикційного орга­ну (посадової особи) про стягнення з однієї особи на користь іншої не робить цих осіб сторонами виконавчого провадження автоматично. Сторони з'являються лише після його відкриття, тобто після винесення державним виконавцем постанови про відкриття виконавчого провадження.

У ст. 11 Закону «Про виконавче провадження», дано таке визначення стягувача та боржника: стягувачем є фізична або юридична особа, на користь чи в інтересах якої видано вико­навчий документ, а боржником фізична або юридична особа, зобов'язана за рішенням вчинити певні дії (передати майно, виконати інші обоє язки, передбачені рішенням) або утриматися від їх вчинення.

У науковій літературі існує кілька думок щодо визначення понять стягувача та боржника. Так, деякі автори визначають стягувача як «сторону, на чию користь здійснено стягнення і вимагається виконання рішення суду чи іншого акта»2. З таким визначенням не можна погодитися, оскільки сторона після вчинення таких дій, як «здійснення стягнення», перестає бути стягувачем з огляду на закінчення виконавчого провадження. Крім того, твердження, що стягувач є стороною, яка вима-

гає виконання рішення чи іншого акта, не враховує надану законом можливість відкриття виконавчого провадження за заявою прокурора.

Стягувачем, на думку авторів навчального посібника «Вико­нання судових рішень», є сторона, право якої визнане рішенням суду чи іншого юрисдикційного органу й реалізується прове­денням на її користь виконання1. Це тлумачення є неповним, оскільки рішення суду, як зазначалося вище, не робить особу стягувачем. Крім того, саме по собі рішення суду чи іншого юрисдикційного органу не є підставою для відкриття виконав­чого провадження. Державний виконавець відкриває його на підставі виконавчого документа, який, у свою чергу, видається на підставі рішення суду чи іншого юрисдикційного органу.

С. Щербак вважає, що під стягувачем слід розуміти особу (фі­зичну чи юридичну та громадянина-підприємця), яка має право вимагати від інших осіб певних підтверджених виконавчим документом дій або утримання від вчинення правопорушень і першою заявила про порушення виконавчого провадження2.

Аналізуючи різні підходи до визначення стягувача, можна дати таке загальне визначення.

Стягувач сторона виконавчого провадження, право вимоги якої підтверджене рішенням господарського суду, на користь чи в інтересах якої видано наказ суду та відкрито виконавче провадження.

Не має одностайності думок і щодо тлумачення поняття борж­ника у виконавчому провадженні. Одні автори стверджують, що ним є особа, обов'язок якої — виконати певні дії, підтверджені рішенням суду чи іїщюго юрисдикційного органу, чи сторона, яка зобов'язана виконати відповідне рішення суду чи іншого органу. Інші — визначають боржника як зобов'язану особу, проти якої застосовуються передбачені законом заходи примусу3.

Як право стягувача на виконання, так і обов'язок боржни­ка щодо виконання підтверджуються не судовим рішенням і прирівняними до нього актами, а виконавчими документами, що має бути відображено при визначенні боржника у вико­навчому провадженні.

1 Див.: Хотинська О. Процесуальне становите сторін виконавчого провадження // Право України. — 2004. — № 3. — С. 75.

2 Див.: Авдюков М.Г. Исполнение судебных решений. — М.. i960. — С. 8.

324

1 Див.: Штефан М.Й., Омельченко М.П., Штефан С.М. Виконання судових рішень: Навч. посіб. — К., 2001. — С. 19.

г Див.: Фурса С.Я., Шербак С.В. Виконавче провадження в Україні Навч. посіб. - К.., 2002. - С 111.

1 Див.: Авдюков М.Г- Исполнение судебных решений. — М., 1960; Штефан М.Й., Омельченко М.П., Штефан С.М. Виконання судових рішень: Навч. посіб. — К., 2001.

325

Застосування примусових заходів не може вважатися ха­рактерною ознакою визначення боржника, оскільки подібні заходи застосовуються не лише до нього. Крім того, боржник як процесуальна фігура з'являється раніше того моменту, коли до нього можуть бути застосовані заходи примусу, і ос­танні взагалі не застосовуються, якщо він виконує обов'язок добровільно.

Найбільш вдале, на нашу думку, тлумачення дав Ю. Гринько.

Боржник це сторона, обов'язок якої підтверджується виконавчим документом і щодо якої відкрито виконавче про-вадження1.

Слід зазначити, що стороною виконавчого проваджен­ня судових актів господарського суду (як стягувачем, так і боржником) можуть бути юридичні особи, фізичні особи — підприємці.

Процесуальне становите стягувача і боржника є різним з огляду на те, що одна сторона є зобов'язаною, а інша сто­совно першої має безспірні матеріальні права, які підлягають примусовій реалізації.

Права та обов'язки сторін виконавчого провадження можна розглядати у двох аспектах: загальні права і обов'язки сторін; спеціальні права і обов'язки кожної сторони, безпосередньо закріплені в Законі «Про виконавче провадження».

Водночас учасниками виконавчого провадження є держав­ний виконавець, сторони, представники сторін, експерти, спеціалісти, перекладачі, суб'єкти оцінювальної діяльності — суб'єкти господарювання.

Примусове виконання рішень державною виконавчою службою здійснюється на підставі виконавчих документів, до яких згідно з Законом України «Про виконавче провадження» належать:

  1. виконавчі листи, що видаються судами, та накази госпо­дарських судів, зокрема на підставі рішень третейського суду;

  2. ухвали, постанови судів у цивільних, господарських, адміністративних та кримінаяьних справах у випадках, пере­дбачених законом;

  3. судові накази;

  4. виконавчі написи нотаріусів;

  5. посвідчення комісій у трудових спорах, що видаються на підставі відповідних рішень цих комісій;

' Див.: Гринько Ю.И. Исполнение судебных решений. — С. 26. 326

  1. постанови органів (посадових осіб), уповноважених розглядати справи про адміністративні правопорушення у випадках, передбачених законом;

  2. рішення органів державної влади, прийняті з питань володіння і користування культовими будівлями та майном;

  3. постанови державного виконавця про стягнення ви­конавчого збору, витрат на проведення виконавчих дій та накладення штрафу;

  4. рішення інших органів державної влади у випадках, якщо за законом їх виконання покладено на державну виконавчу службу;

10) рішення Європейського суду з прав людини з ураху­ ванням особливостей, передбачених Законом України від 23 лютого 2006 р. «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини».