Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРАКТИКУМ з політології К., 2003.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
1.92 Mб
Скачать

Тема 7 Демократія в політичному житті суспільства

7. 1. Поняття демократії. Витоки, зміст та основні форми.

7. 2. Сучасні концепції демократії. Порівняльний аналіз сучасних систем політичної демократії.

7. 3. Принципи і інститути демократії.

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

Проблеми демократії на сучасному рівні - це багатоманітність, складність, соціально-політичних процесів, які безпосередньо обумовлені реальною практикою.

Вивчаючи перше питання, з’ясуйте, що розуміється під демократією, які її витоки та історичні форми: зверніть увагу, що зараз воно використовується в декількох значеннях;

Демократія - це організація політичного і громадянського суспільства, яка забезпечує реальне народовладдя, засноване на повазі прав і свобод людини і громадянина.

Демократія – це влада народу, народовладдя, форма політичного, державного устрою, де визначається що народ є джерелом влади, його право приймати участь у вирішенні суспільних, державних питань, при визначенні принципів свободи, рівності і інших прав громадян, яка передбачає введення правових гарантій і реалізацію їх у всіх сферах життя суспільства.

Дайте характеристику і проаналізуйте історичні етапи розвитку демократії:

1. Демократія в античну епоху

2. Розвиток демократії в умовах середньовіччя

3. Демократія в період вільного підприємництва (капіталізму). Проаналізуйте типи демократії, при цьому зверніть увагу на їх особливості та форми реалізації (безпосередня і представницька).

Аналіз теоретичних концепцій демократії, її принципів та інститутів дає можливість розкрити сутнісні риси демократії як форми організації політичного суспільства, з’ясувати механізм функціонування демократії.

Сучасні концепції демократи так чи інакше сприймаються в якості основи теоретичного розуміння демократії як народовладдя. Але фахівці мають різні підходи у тлумаченні головних питань демократії. Тому необхідно:

- дати визначення критеріїв демократії, їх розбіжності і порівняння.

- охарактеризувати типи концепцій демократії: колективістські і конкурентні.

- розкрити, як представлена конкурентка демократія в сучасних концепціях: традиційно-ліберальній, плюралістичній, елітарній, партипаційній.

Науковий підхід вимагає ще й аналізу реально існуючих демократичних інститутів, відносин, цінностей, їх практичного функціонування в конкретних суспільствах.

Порівняльний аналіз сучасних систем політичної демократії дає можливість з’ясувати як загальні, так і відмінні риси, становлення і розвитку демократії як форми організації політичної влади, управління і всього соціального процесу життєдіяльності людей.

Дайте характеристику і зробіть аналіз сучасних систем політичної демократії: американської системи, британської системи, французької системи, соціал-демократичної моделі і демократії державного соціалізму. З’ясуйте, чи може бути довільно замінена одна система демократії на іншу систему.

Розглядаючи і досліджуючи це питання, щодо України треба зробити аналіз історико-культурних і соціально-політичних підстав і традицій в розвитку демократії, значення волі та демократії в суспільно-політичному житті козацтва, революційно-демократичних, ліберально-демократичних ідей в політичній думці.

Проаналізуйте сучасний конституційний процес, розбудову і розвиток політичної системи, еволюцію інститутів парламентаризму та президентства в Україні, політичну культуру та її вплив на розвиток демократії.