Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конституційне.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
511.87 Кб
Скачать

§ 6. Основні функції і повноваження Верховної Ради України

р озкривається представницький характер парламенту, його представ­ницька функція.

Законодавча функція.

Законодавча функція Верховної Ради України, у загальних рисах, полягає у прийнятті законів, внесені до них змін і доповнень, внесенні змін і доповнень до Конституції України, визнанні законів такими, що втратили юридичну силу, скасуванні або призупиненні їх дії. Ця функ­ція знаходить свій прояв у таких повноваженнях парламенту України. Згідно із ст. 85 Конституції України, до компетенції Верховної Ради України у законодавчий сфері належить: внесення змін до Конститу­ції України в межах і порядку, передбачених розділом XIII Конститу­ції; прийняття законів; затвердження Державного бюджету України та внесення змін до нього; надання у встановлений законом строк згоди на обов'язковість міжнародних договорів України та денонсація міжна­родних договорів України шляхом прийняття законів; затвердження Конституції Автономної Республіки Крим тощо.

Таким чином, основним змістом законодавчої функції верховної Ради України є прийняття закону, який є основним видом правових актів держави. Це становить прерогативу Верховної Ради України, як єдиного органу законодавчої влади в нашій державі. Жоден інший орган держави не вправі займатися законотворчістю, не має права видавати закони, які є актами, що мають найвищу після Конститу­ції юридичну силу стосовно всіх інших нормативно-правових актів держави.

Аналіз змісту положень Конституції, України свідчить, що Верхо­вна Рада, вправі приймати закон з будь-якого питання за винятком тих, які вирішуються виключно всеукраїнським референдумом. В Консти­туції, разом з тим, визначається коло питань, які повинні регламенту­ватися виключно законами України. Цьому присвячено ст. 92 Консти­туції України. Згідно зі ст. 92 Конституції, виключно законами України визначаються, зокрема: права і свободи людини й громадянина, гаран­тії цих прав та свобод; основні обов'язки людини і громадянина; громадянство; правосуб'єктність громадян, статус іноземців та осіб без громадянства; права корінних народів і національних меншин; поря­док застосування мов. Основну групу питань виключно законодавчого регулювання складають екологічні, соціальні, культурні та економічні питання. Так, виключно законами України визначаються: засади вико­ристання природних ресурсів, виключної (морської) економічної зони,

215

Розділ 9.

к онтинентального шельфу, освоєння космічного простору, організації та експлуатації енергосистем, транспорту і зв'язку; основи соціально­го захисту, форми й види пенсійного забезпечення; засади регулюван­ня праці і зайнятості, шлюбу, сім'ї, охорони дитинства, материнства, батьківства; виховання, освіти, культури й охорони здоров'я; еколо­гічної безпеки; правовий режим власності; правові засади і гарантії підприємництва; правила конкуренції та норми антимонопольного регулювання; засади зовнішніх зносин, зовнішньоекономічної діяль­ності, митної справи; засади регулювання демографічних і міграційних процесів, а також інші питання.

Наступною функцією Верховної Ради як органу законодавчої влади є установча функція. Суть цієї функції полягає в тому, що Верховна Рада вправі засновувати органи інших гілок державної влади, органи місцевого самоврядування, інші інститути й механізми держави і державності. Це здійснюється шляхом внесення змін та доповнень до Конституції України, якими засновуються органи держави. На осно­ві Конституції приймаються закони, які деталізують питання органі­зації і діяльності заснованих органів. Здійснюючи зазначену функцію, Верховна Рада бере участь у формуванні органів держави. До повно­важень Верховної Ради у цій сфері зокрема належать право парламен­ту призначати на посади та звільняти з посад голову та інших членів Рахункової Палати; Уповноваженого Верховної Ради з прав людини; Голову національного Банку України - за поданням Президента Украї­ни; половину складу Ради Національного Банку України; право призна­чати на посади і припиняти повноваження членів Центральної вибор­чої комісії - за поданням Президента України; призначати чергові та позачергові вибори до органів місцевого самоврядування; призначати позачергові вибори до Верховної Ради АРК; призначати і звільняти з посади Керівника апарату Верховної Ради; обрання суддів безстро­ково; призначення на посади третини складу суддів Конституційного Суду України; надання згоди на призначення на посади та звільнен­ня з посад президентом Голови Антимонопольного комітету, Голови фонду державного майна України, Генерального Прокурора України та ін (ст. ст. 85, 87, 101 конституції).

Наступна функція Верховної Ради - це функція парламентсько­го контролю. Відповідно до ст. 85 Конституції, Верховна Рада здій­снює парламентський контроль в межах, які визначені Конституцією та законами.

216