Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конституційне.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
511.87 Кб
Скачать

§ 6. Основні функції і повноваження Верховної Ради України

В ідповідно до ст. 85 Конституції України, Голова та інші члени рахункової палати призначаються і звільняються з посад Верховною Радою.

Правові основи діяльності Рахункової палати, її статус, функції, повноваження та порядок їх здійснення визначаються Конституцією України (ст. ст. 85, 98), Законом «Про Рахункову палату».

§ 6. Основні функції і повноваження Верховної Ради України

г г

Функції Верховної Ради України - це основні напрями та види діяльності даного органу державної влади, в яких має свій вираз сутність, зміст та соціальне призначення парламенту, як провідної структурно-організаційної складової частини механізму української держави, представницького органу всього народу України, що здій­снюються відповідно до визначеної Конституцією і законами України його компетенції.

Компетенція Верховної Ради України, як і будь-якого органу держа­ви, охоплює: а) предмети відання, тобто основні напрямки її діяль­ності; б) повноваження Верховної Ради, що складаються з її прав і обов'язків. Повноваження Верховної Ради обумовлюються тими функ­ціями, які вона повинна виконувати як парламент, як орган законодав­чої влади.

Функції Українського парламенту визначені в Конституції України (розд. 4, ст 85, 87,89,91, 92,96-98 та ін.), Законами України: «Про комі­тети Верховної Ради України», «Про статус народного депутата Укра­їни», «Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини», «Про Рахункову палату», Регламентом Верховної Ради України тощо.

Визначення і закріплення в Конституції України статусу Верховної Ради, як Українського парламенту означає, що на неї покладаються повноваження щодо здійснення всіх загальновизнаних юридичною наукою, підтверджених практикою державного будівництва та встанов­лених у Конституції функцій сучасного парламенту, серед яких провід­ними традиційно вважаються: представницька, законодавча, установча (державотворча), контрольна.

. Поряд із зазначеними загальновизнаними парламентськими функ­ціями, в науці виділяють ще такі функції як: бюджетно-фінансову,

213

Розділ 9.

з овнішньополітичну, територіальну, інформаційну функції Верховної Ради України. Хоч відмічені функції і не вважаються основними, але вони мають велике значення в діяльності парламенту. В. Ф. Погорілко підкреслює, що множинність функцій парламенту не суперечить його природі як органу законодавчої влади, що це обумовлено величезним змістом його діяльності.33

Функції парламенту тісно взаємопов'язані між собою і в сукуп­ності становлять цілісну систему діяльності парламенту. Кожна із функцій відіграє самостійну роль у діяльності парламенту, але між ними існує тісний зв'язок і взаємодія, які визначаються єдніс­тю мети і завдань парламентаризму. Здійснення будь-якої із функ­цій обумовлює реалізацію інших парламентських функцій. Жодна із функцій парламенту не може існувати відокремлено від інших його функцій, які, як зазначалося, становлять цілісну систему. Зміст окремих функцій парламенту, їхні особливості з найбільшою повнотою розкриваються саме у їх взаємодії.

Базуючись на вище викладених загальних положеннях, Верхо­вну Раду України слід розглядати як владний орган, який здійснює управління державою реалізуючи свої різноманітні функції. Реалі­зацію парламентом своїх функцій можна представити як певний технологічний процес, у якому кожна із функцій може реалізува­тися лише у взаємодії з іншими функціями.

Однією із провідних функцій парламенту України є його пред­ставницька функція. Названа функція забезпечується передов­сім джерелом парламентської влади, яким виступає безпосередньо Український народ. Представницька функція Верховної Ради, як і парламентів переважної більшості країн, забезпечується способом її формування, її виборністю, а також складом Українського парла­менту. Як загальнонародний орган, що легітимується всім народом (виборчим корпусом), парламент України на найвищому рівні пред­ставляє весь Український народ і покликаний відігравати роль фору­му, у якому відкрито, гласно, публічно обговорюються найважливі­ші питання суспільного і державного життя, здійснюється контроль за діяльністю виконавчої влади, за функціонуванням інших підконтр­ольних структур і установ щодо забезпечення відповідності законо-давству їхньої діяльності, в зазначених рисах чітко проявляється і

и Конституційне право України / За ред. д. ю.н., проф. В. Ф. Погорілка. - К.,2000. - С. 421-422; Погорілко В. Ф. Функції українського парламенту. Від номінального до реального // Віче. -№ 2 (119).-2002.-С. 17-20.

214