Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конституційне.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
511.87 Кб
Скачать

§ 9. Поняття і зміст законодавчої діяльності

П резидентом України; по-третє, постанови, що приймаються парла­ментом та Урядом України; по-четверте, акти, що приймаються мініс­терствами, державними комітетами, тощо.

В залежності від сфери суспільних відносин, на регулювання яких спрямовані відповідні нормативні акти, все законодавство поділяється на галузі (наприклад, конституційне законодавство, адміністративне законодавство, фінансове законодавство, цивільне законодавство, кримінальне законодавство і т. ін.).

Законодавство являє собою систему законодавчих актів, що відпо­відають вимогам Конституції України, розвивають і доповнюють конституційні положення, утворюють юридичний механізм реалізації і подальшої деталізації закріплених нею основних засад організації і функціонування політичного і суспільного життя в Україні, реалі­зації основних прав і свобод людини, воно забезпечує врегулювання суспільних відносин у напрямах, основи яких визначені в Конституції України.

Таким чином, законодавство охоплює всю систему законодавчих актів у всіх галузях права. Конституція України, як основа всього зако­нодавства країни, забезпечує правовий зв'язок між правом і законом. Вона виступає як юридична основа і гарантія прийняття правових законів. Конституція тим самим забезпечує цілеспрямованість розви­тку всього національного законодавства. Вона орієнтує кожну з галу­зей законодавства на реалізацію конституційних положень і норм. Всі закони й інші нормативні акти повинні відповідати положенням Конституції, забезпечувати відповідний юридичний механізм втілен­ня їх у життя, а також визначати види юридичної відповідальності у випадках правопорушень.

Серед всіх галузей законодавства України провідне місце займає конституційне законодавство.

Конституційне законодавство являє собою систему законодав­чих актів, в основі якої знаходяться дві основні групи законів. Перша група - це Конституція і конституційні закони; Друга група - органіч­ні закони.

Конституція, як Основний Закон України, регулює та юридично закріплює відносини між суверенною владою народу та державною владою, встановлює основні права, свободи та обов'язки людини і громадянина та гарантії їхньої реалізації і захисту, визначає органі­заційну структуру державного владного механізму, основні функції,

227

^ Розділ 9.

компетенцію державних органів та органів місцевого самоврядуван­ня, закріплює гарантії недоторканості Конституції та забезпечення її найвищої юридичної сили тощо.

Складовою частиною конституційного законодавства є консти­туційні закони. Вони приймаються у випадку, коли настає нагаль­на потреба зміни або доповнення окремих статей чинної Конститу­ції. Конституційними, відповідно до світової конституційної теорії і практики, визначаються також закони, про необхідність прийняття яких міститься спеціальне застереження в самому тексті Конституції. Конституційні закони приймаються у відповідності із процедурою, що встановлена в Конституції України. Конституційний закон приймається кваліфікованою більшістю голосів від конституційного складу парла­менту.

Немає підстав вважати конституційними такі закони, які не вносять змін до Конституції і основним призначенням яких є поглиблене і більш детальне регулювання суспільних відносин, що регулюють­ся Конституцією у більш загальному аспекті. Дія останніх поряд із Конституцією без внесення до неї відповідних змін чи доповнень може призвести до фактичної підміни Конституції такими законами.

Другою складовою частиною конституційного законодавства Укра­їни є органічні закони. Такі закони забезпечують створення і функці­онування державного і юридичного механізму народовладдя. Поряд із Конституцією, вони являють собою необхідну ланку, яка пов'язує людину і суспільство із державою, визначає їхні взаємні права і обов'язки, забезпечують їхнє дотримання. Органічні це такі закони, якими регулюються владні відносини між суспільством і державою. Це закони, якими встановлюється механізм народовладдя, юридична залежність формування державних органів та органів місцевого само­врядування від народу, визначаються правові форми і механізм реалі­зації юридичної відповідальності держави перед людиною і суспіль­ством. Основні засади правового регулювання зазначених суспільних відносин встановлюються в Конституції. Реалізація цих конститу­ційних засад у вирішальній мірі залежить від того, який встановлено вид виборчої системи, яка роль і межі безпосереднього народовладдя в країні, що визначається на основі Конституції органічними законами.

Процесуальними органічними законами є наприклад такі, які визна­чають порядок прийняття закону. Наприклад Закон «Про порядок прийняття законів та інших нормативних актів». Органічними також

228