Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конституційне.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
511.87 Кб
Скачать

§ 11. Законодавчий процес: поняття, стадії

2 ) Розгляд і обговорення законопроекту - друга стадія законодав­ чого процесу.

У встановлений термін законопроекти розглядаються на пленарно­му засіданні Верховної Ради.

Розгляд і обговорення законопроекту включає: а) обговорення і схвалення основних його положень в основному; б) обговорення і схвалення законопроекту постатейно; в) обговорення і схвалення зако­нопроекту в цілому - розгляд у трьох читаннях.

У першому читанні Верховна Рада обговорює найбільш суттєві, концептуальні положення законопроекту, його структуру, повноту і послідовність викладу матеріалу в ньому. Заслуховуються зауважен­ня щодо законопроекту, висуваються пропозиції щодо шляхів його вдосконалення. Заслуховуються також пропозиції щодо опублікуван­ня проекту закону для всенародного обговорення.

Під час другого читання Верховна Рада проводить постатейне обго­ворення законопроекту та здійснює постатейне голосування по ньому. На цьому етапі розгляду проекту закону детально аналізуються і обго­ворюються кожна стаття законопроекту, кожна частина статті.

Під час розгляду проекту закону у тому чи іншому читанні, Верхо­вна Рада при необхідності може передати його на доопрацювання тим самим її комітетам або іншим комітетам або тимчасовим спеціальним комісіям. При цьому визначається термін доопрацювання.

3) Прийняття закону - третя стадія законодавчого процесу. Прийняття закону здійснюється шляхом голосування депутатів

по законопроекту. Голосування проводиться по кожній статті, кожній частині, по главах і розділах законопроекту і в цілому по законопроекту.

Голосування проводиться в основному за законопроект у першо­му читанні, постатейно - у другому читанні, в цілому за законопроект у третьому читанні.

Відповідно до ст. 91 Конституції, Верховна Рада приймає закони більшістю від її конституційного складу. Згідно із статтею 155 Консти­туції законопроекти про внесення змін до Конституції крім розділів 1,3, 13 попередньо схвалений більшістю від конституційного складу Верховної Ради, вважається прийнятим, якщо на наступній її черговій сесії за нього проголосувало не менше як дві третини від конституцій­ного складу Верховної Ради.

Відповідно до статті 156 Конституції, законопроекти про внесення змін до розділів 1, 3 і 13 Конституції приймається не менше як двома

233

Розділ 9.

т ретинами депутатів від конституційного складу Верховної Ради і в разі його прийняття зазначеною більшістю депутатів він затверджу­ється всеукраїнським референдумом, який призначається Президен­том України.

Тексти законів, що прийняті Верховною Радою, оформляються апаратом Верховної Ради і в встановлений термін підписуються голо­вою Верховної Ради.

4) Промульгація закону - четверта стадія законодавчого процесу.

Термін «промульгація» від латинського «ргоши1§асіо», букваль­но означає - оголошення, обнародування, опублікування якого-небудь державного акту. Це завершальна стадія правотворення в законодавчо­му процесі, під якою звичайно розуміють санкціонування Президентом прийнятого Верховною Радою закону шляхом власноручного підписан­ня і його офіційного обнародування. Промульгація складається з таких основних елементів: а) підписання закону Президентом; б) прийняття його до виконання; в) офіційне опублікування (обнародування, опри­люднення); г) набрання законом чинності.

Тільки після процедури промульгації закон, як правило, набуває обов'язкової сили для всіх суб'єктів правовідносин, які він регулює.

Таким чином, на цій стадії здійснюється офіційне обнародування прийнятого Верховною Радою закону. Це здійснюється у наступному порядку.

Підписаний головою Верховної Ради України закон, передається на підпис Президенту України. Промульгація закону передбачає санк­ціонування прийнятого парламентом України і підписаного його голо­вою закону підписом Президента України та прийняття Президентом закону до виконання.

Відповідно до ст. 94 Конституції, закон підписує Голова Верхо­вної Ради України і невідкладно направляє його Президентові Укра­їни. Президент України протягом п'ятнадцяти днів після отримання закону підписує його, беручи до виконання.

В тому разі, якщо Президент не згодний із змістом закону, він має право повернути його зі своїми змотивованими і сформульовани­ми пропозиціями до Верховної Ради України для повторного розгля­ду. Якщо ж Президент протягом встановленого строку не повернув закон для повторного розгляду Верховній Раді, закон вважається схваленим Президентом і повинен бути ним підписаний і офіційно оприлюднений.

234