Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конституційне.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
511.87 Кб
Скачать

§ 4. Верховна Рада України - єдиний орган законодавчої влади в Україні

них гарантій, що сприяють повнокровному здійсненню законодавчою владою, як самостійною гілкою державної влади, всіх прерогатив, які загальновизнані світовою теорією і практикою парламентаризму. Згід­но з нею, такими прерогативами законодавчої влади є: прийняття зако­нів; фінансово-бюджетна та структуроутворювача сфери; здійснення парламентського контролю.

Колегіальний характер Верховної Ради як парламенту України полягає насамперед у її складі і порядку роботи.

Відповідно до ст. 76 Конституції України, конституційний склад Верховної Ради становить 450 народних депутатів. Рішення Верховної Ради приймаються на її пленарних засіданнях шляхом голосування (ст. 84 Конституції").

Повноваження народних депутатів визначаються Конституцією та законами України. Народні депутати здійснюють свої повноваження на постійній основі. Вони не можуть мати іншого представницько­го мандату чи бути на державній посаді. Вимоги щодо несумісності депутатського мандату з іншими видами діяльності встановлюються Конституцією та законом «Про статус народного депутата України». В цьому проявляється постійно діючий характер роботи Верховної Ради України.

Перед вступом на посаду народні депутати складають присягу перед Верховною Радою України, яку зачитує найстарший за віком народний депутат перед відкриттям першої сесії новообраної Верхо­вної Ради. Після цього депутати скріплюють присягу своїми підпи­сами під її текстом. В разі відмови скласти присягу, депутат втрачає свій депутатський мандат. Повноваження народних депутатів України починаються з моменту складення ними присяги.

Згідно із ст. 82 Конституції, «Верховна Рада України є повноважною за умови обрання не менш як двох третин від її конституційного складу».

Верховна Рада здійснює свої повноваження на основі Конституції, законів України, Регламенту Верховної Ради України, інших норма­тивних актів.

Виборний характер українського парламенту, як і парламентів інших країн, полягає в тому, що він формується виключно шляхом виборів народних депутатів, які проводяться на основі загального, рівного і прямого виборчого права шляхом таємного голосування.

З 2005 р. строк повноважень Верховної Ради України становив п'ять років (ст. 76 Конституції України). Згідно із статтею 77 Консти-

209

Розділ 9.

т уції, чергові вибори до Верховної Ради України відбувалися в остан­ню неділю останнього місяця п'ятого року повноважень Верховної Ради України. Після визнання Закону від 8 грудня 2004 р. неконститу­ційним, відновлено попередню редакцію Конституції України 1996 р., за якою строк повноважень Верховної Ради України становить чотири роки (ст. 76 Конституції України). І згідно із статтею 77 Конституції, чергові вибори до Верховної Ради України відбуваються в останню неділю березня четвертого року повноважень Верховної Ради України. Позачергові вибори до Верховної Ради України призначаються Прези­дентом України і проводяться в період шістдесяти днів з дня опублі­кування рішення про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України.

Зазначені та інші характерні риси парламенту обумовлюють влас­тиве лише йому місце в системі органів державної влади. Парламент України є домінуючим органом у системі органів державної влади України, першим серед рівних. Це єдиний орган в державі, який уповноважений законодавством здійснювати законодавчу владу і виступати загальним представником народу і виразником його волі.