Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конституційне.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
511.87 Кб
Скачать

§ 5. Внутрішня структура Верховної Ради України

Як державна організація України, Верховна Рада складається з таких структурних підрозділів:

1. Керівні посадові особи Верховної Ради України. Це голова Верхо­вної Ради, перший заступник і заступник голови Верховної Ради.

Відповідно до ст. 88 Конституції, голова Верховної Ради та його заступники обираються Верховною Радою із складу депутатів і відкли­каються нею.

Голова Верховної Ради: очолює Верховну Раду; представляє Верхо­вну Раду у відносинах з іншими органами державної влади України та з органами державної влади інших держав; організує роботу апарату Верховної Ради, секретаріату та інших її підрозділів. Голова Верховної Ради здійснює свої повноваження у порядку, що встановлений Регла­ментом Верховної Ради України.

Заступники голови Верховної Ради виконують за уповноваженням голови окремі його функції. Наприклад, у разі відсутності голови, у разі неможливості виконання головою Верховної Ради своїх функцій.

210

§ 5. Внутрішня структура Верховної Ради України

2 . Апарат Верховної Ради України.

Апарат Верховної Ради очолюється керівником апарату. Керівник апарату призначається і звільняється з посади Верховною Радою, про що приймається постанова.

Структура і штат апарату Верховної Ради кожного скликання визначаються спеціальною постановою Верховної Ради України, голо­вними завданнями апарату є безпосереднє обслуговування законодав­чого процесу, його науково-юридичне, інформаційне та організацій­но-технічне забезпечення як специфічна функціональна діяльність парламентського апарату на відміну від всіх інших структур апарату державного управління.

До складу апарату Верховної Ради входять: секретаріат Верхо­вної Ради; управління справами; Інститут законодавства Верховної Ради; парламентське видавництво. Основна структура у складі апара­ту - загальний секретаріат. Його підрозділи покликані безпосередньо здійснювати аналітичне, науково-експертне, юридичне, інформаційне, організаційне, документально-технічне забезпечення законодавчого процесу, забезпечення зовнішніх парламентських зв'язків.

3. Комітети Верховної Ради України, тимчасові спеціальні та тимчасові слідчі комісії парламенту.

Перелік комітетів затверджується Верховною Радою. Верховна Рада утворює комітети зі свого складу і обирає їх голів. Комітети утво­рюються по всіх основних напрямках діяльності парламенту.

Утворення комітетів Верховної Ради, обрання їхніх голів здійсню­ється на першій сесії новообраної Верховної Ради.

Відповідно до Конституції, комітети Верховної Ради здійснюють законопроекту роботу, готують і здійснюють попередній розгляд питань, що віднесені до компетенції парламенту України, здійснюють повноваження у контрольній та інших сферах діяльності парламен­ту, виконують інші передбачені законодавством функції. Організація і порядок діяльності комітетів Верховної Ради України регламентуєть­ся Конституцією України, Законом України «Про комітети Верховної Ради України», Регламентом Верховної Ради України, іншими норма­тивно-правовими актами.

Для підготовки і попереднього розгляду питань, що належать до компетенції Верховної Ради, вона, в межах своїх повноважень, може створювати тимчасові спеціальні комісії, а для проведення розсліду­вання з питань, що становлять суспільний інтерес, може створюва-

211

Розділ 9.

т и тимчасові слідчі комісії (ст. 89 Конституції). Організація і порядок діяльності тимчасових спеціальних і тимчасових слідчих комісій Укра­їнського парламенту встановлюється законом України.

Верховною Радою України, для виконання деяких її функцій, насамперед - функції парламентського контролю, створюються, відпо­відно до законодавства, спеціальні органи. До них передовсім належать Уповноважений Верховної Ради України з прав людини та Рахункова палата. Ці органи функціонально та організаційно пов'язані із україн­ським парламентом.

Відповідно до законодавства, з метою здійснення Парламентсько­го контролю за додержанням конституційних прав і свобод людини і громадянина та захист прав кожного на території України і в межах її юрисдикції, в Україні заснований і функціонує інститут Уповноваже­ного Верховної Ради України з прав людини.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини призна­чається на посаду і звільняється з посади Верховною Радою України (ст. 85 Конституції). Правовий статус Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, його функції і повноваження, порядок їх здійснення регламентуються Конституцією України (ст. ст. 85, 101, Законом Укра­їни «Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини». Свої повноваження український омбудсман виконує на постійній осно­ві. Про стан дотримання прав і свобод людини і громадянина в Україні Уповноважений Верховної Ради з прав людини подає щорічні доповіді на розгляд Верховної Ради.

Парламентом України, для реалізації функції парламентсько­го контролю у бюджетно-фінансовій сфері, утворюється Рахункова палата. Відповідно до законодавства. Рахункова палата є постійно діючим органом контролю, який утворюється Верховною Радою Украг їни, підпорядкований і підзвітний їй. У статті 98 Конституції України встановлено, що контроль від імені Верховної Ради України за надхо­дженням коштів до Державного бюджету України та їх використанням здійснює Рахункова палата. У зв'язку із визнанням 01.10.2010 Консти­туційним Судом України не конституційним Закону «Про внесен­ня змін до Конституції України», відновлено попередня редакція ст.. 98 Конституції, відповідно до якої контроль за використанням коштів Державного бюджету України від імені Верховної Ради України здій­снює Рахункова палата. Рахункова палата здійснює свої функції само­стійно, незалежно від будь-яких інших органів держави.

212