Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вступ до спеціальності.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
35.83 Mб
Скачать

Контрольні питання до розділу 11

  1. Яка структура територіального управління Держгірпромнагляду?

  2. Що таке державний нагляд?

  3. Як розуміти документ «Припис»?

  4. Які перевірки проводяться за наказом територіального управління?

  5. Назвіть структуру експертно-технічного центру.

  6. Які експертизи виконують експертно-технічні центри на відповідність нормативним актам про охорону праці?

  7. На що мають право експертно-технічні центри?

розділ 12. Держстандарт України

(Державний комітет України по стандартизації, метрології та сертифікації)

12.1 Основні положення та задачі організації

До системи Держстандарту України належать такі організації та підприємства:

- Державне підприємство "Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості" (ДП "УкрНДНЦ", м. Київ);

- Національний науковий центр “Інститут метрології” (ННЦ “Інститут метрології”, м. Харків);

- Державне підприємство “Науково-дослідний інститут метрології вимірювальних і управляючих систем” (ДП “НДІ “Система”, м. Львів);

- 28 державних центрів стандартизації, метрології та сертифікації;

Основними завданнями Держстандарту України є участь у формуванні та забезпечення реалізації державної політики, міжгалузева координація та функціональне регулювання у сфері захисту прав споживачів, стандартизації, метрології, сертифікації, управління якістю.

Серед пріоритетних напрямків діяльності Держстандарту України вважаються наступні:

1.Створення ринкових механізмів захисту прав споживачів, адекватних європейським вимогам.

2.Дотримання балансу інтересів споживачів, виробників, підприємців, органів влади у забезпеченні пріоритетів державної політики.

3.Підвищення ефективності функціонування національної системи технічного регулювання в інтересах споживачів на основі гармонізації законодавства з вимогами Всесвітньої торгової організації та Європейського Союзу.

4.Удосконалення державного контролю і нагляду на споживчому ринку та виробництві.

5.Продовження роботи щодо створення в органах місцевого самоврядування структурних підрозділів з питань захисту прав споживачів.

6.Переорієнтування основних завдань стандартизації і сертифікації на потреби пересічного громадянина.

7.Використання у повній мірі адміністративного ресурсу для підтримки вітчизняного товаровиробника з метою захисту українського ринку від небезпечних та фальсифікованих товарів.

8.Забезпечення балансу між технічним регулюванням та споживчою політикою.

9.Поширення практики співробітництва з виробниками продукції в напрямку виявлення на ринку фальсифікованих товарів, робіт та послуг.

10.Використання наявної випробувальної бази для реалізації регіональних програм з проблем споживчої політики.

11.Організація інформаційного забезпечення підприємств щодо сучасних систем управління відповідно до національних та міжнародних стандартів участь в організації підготовки та підвищення кваліфікації фахівців у сфері управління якістю; співпраця з громадськими та професійними організаціями з питань управління якістю; організація і проведення науково-практичних та конкурсно-виставкових заходів у цій сфері.

Нижче наведені визначення окремих положень в нормативній документації, які використовуються в сучасній практиці виробництва.

Стандартизація - це діяльність, що полягає у встановленні положень для загального і багаторазового застосування щодо наявних чи можливих завдань з метою досягнення оптимального ступеня впорядкування у певній сфері, результатом якої є підвищення ступеня відповідності продукції, процесів та послуг їх функціональному призначенню, усунення бар'єрів у торгівлі і сприяння науково-технічному співробітництву.

Метрологія - наука про вимірювання, яка включає як теоретичні, так і практичні аспекти вимірювань у всіх галузях науки і техніки.

Сертифікація - процедура, за допомогою якої визнаний в установленому порядку орган документально засвідчує відповідність продукції, систем якості, систем управління якістю, систем управління довкіллям, персоналу встановленим законодавством вимогам.

Споживча політика: створення сприятливих умов для насичення споживчого ринку якісними та безпечними товарами (роботами, послугами), підвищення рівня захисту здоров’я та безпеки споживачів, удосконалення законодавства України з захисту прав споживачів, його адаптація до законодавства ЄС.

Управління якістю: забезпечення міжгалузевої координації та функціонального регулювання у сфері управління якістю, сприяння впровадженню на вітчизняних підприємствах сучасних систем управління.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]