Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вступ до спеціальності.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
35.83 Mб
Скачать

Контрольні питання до розділу 7

  1. Що називають виробом?

  2. Назвіть стадії створення машини.

  3. Визначіть що розуміють під виразом машинобудівний завод.

  4. Як розуміти вираз «тип виробництва»?

  5. Визначіть вирази «машина, деталь «складальна одиниця».

  6. Що означають етапи конструкторської та технологічної підготовки?

  7. Які цехи відносяться до основних, допоміжних?

  8. Які цехи відносяться до обробних?

  9. Які знаєте види заготовок та способи їх отримання?

  10. Назвіть задачі відділу головного конструктора, технолога.

  11. Як розуміти вираз «напівфабрикати»?

Розділ 8 охорона праці на підприємствах Машинобудівної галузі

    1. Відділ охорони праці. Основні функції

(на прикладі Хмельницького заводу ВАТ Новатор).

Відділ охорони праці та вся структура підприємства повинні бути побудовані на основі «Рекомендацій щодо побудови, впровадження та удосконалення системи управління охороною праці, затверджених головою Держгірпромнагляду 7.02.2008 року». З цією метою власник забезпечує функціонування системи управління охороною здоров'я, для чого створює на підприємстві підрозділи, які традиційно іменуються службою охорони праці. Діє ця служба на підставі Типового положення, затвердженого наказом Держгірпромнагляду від 3 серпня 1993 p. №73

Відділ охорони праці являється самос­тійним структурним підрозділом, підпорядковується безпосередньо директору і входить в структуру підприємства як одна з основних виробничо-технічних служб.

Служба охорони праці у своїй діяльно­сті дотримується Закону України «Про охорону праці», законодавства про працю, міжгалузевих і галузевих нормативних актів з охорони праці, постанов, роз’яснень та інших методичних документів Міністерства охорони здоров'я, Міністерства промислової політики, Державної служби гірничого нагляду та промислової безпеки України, профспілок України, розпоряджень і наказів директора підприємства, а також положення про відділ, розробленого на основі типового положення.

Крім них на підприємстві розроблені і діють нормативні документи, які регламентують безпеку праці, організацію нагляду і контролю за станом охорони праці, такі як: робочі інструкції з охорони праці, стандарт підприємства «Обов’язки з охорони праці керівників, спеціалістів та інших працівників підприємства», правила і різноманітні приписи.

Трудові відносини робітників, ІТП і службовців регулюються Кодексом законів про працю. Працівники реалізують право на працю шляхом заключення трудових договорів про працю на підприємстві, вони мають право на гарантовану державою заробітну плату, на безпечні умови праці і право на матеріальне забезпечення у випадку захворювання і втрати працездатності.

Основ законодавства про працю повинні дотримуватись як адміністрація, так і робітники, ІТП, службовці.

Нагляд і контроль за дотриманням законодавства про працю і правил з охорони праці здійснюює державна інспекція Держгірпромнагляд.

Оперативний контроль за станом охорони праці і техніки безпеки на підприємстві здійснює керівник структурного підрозділу, інженерно-технічні працівники і служба охорони праці.

Громадський контроль за додержанням законодавства про охорону праці здійснюють: трудові колективи через обраних ними уповноважених; професійні спілки в особі своїх виборчих органів і представників.

Одним з основних заходів з попередження травматизму являється інструктаж і навчання працівників безпечним методам праці, виховання у кожного працівника, ІТП, службовця свідомої дисципліни праці, чіткого і обов’язкового виконання вимог інструкцій з охорони праці.

На підприємстві на основі Типового положення з урахуванням специфіки виробництва та вимог державних міжгалузевих і галузевих нормативних актів про охорону праці розроблені плани-графіки проведення навчання і перевірки знань працівників з охорони праці, з якими вони ознайомлені. Відповідальність за організацію цієї роботи покладена на керівника підприємства, а в структурних підрозділах - на керівників цих підрозділів. Контроль за її своєчасним проведенням здійснює служба охорони праці або працівники, на котрих покладені ці обов’язки.

Організація навчання і перевірки знань з питань охорони праці працівників при підготовці, перепідготовці, підвищенні кваліфікації на підприємстві здійснюють працівники служби кадрів або інші спеціалісти, яким керівником підприємства доручена організація цієї роботи.

На підприємстві для перевірки знань працівників з питань охорони праці наказом керівника створюються постійно діючі комісії. Головами комісій призначаються заступники керівників підприємств, в службові обов’язки яких входить організація роботи з охорони праці. До складу комісій входять спеціалісти служби охорони праці, юридичної, виробничої і технічних служб, представники органів Держнаглядохоронпраці та профспілок.

Працівники, зайняті на роботах з підвищеною небезпекою повинні щороку проходити спеціальне навчання і перевірку знань відповідних нормативно-правових актів з охорони праці.

На підприємстві розроблено 184 інструкції з охорони праці для всіх професій та видів робіт; дані інструкції видані на робочі місця.

Усі працівники, яких приймають на постійну чи тимчасову роботу і при подальшій роботі, повинні проходити на підприємстві навчання у формі інструктажів з питань охорони праці, надання першої медичної допомоги потерпілим від нещасних випадків, а також з правил поведінки та дій при виникненні аварійних ситуацій, пожеж і стихійних лих.

Вступний інструктаж проводиться спеціалістом служби охорони праці. Запис про проведення інструктажу виконується в журналі реєстрації вступного інструктажу, який зберігається в службі охорони праці або в працівника, що відповідає за проведення вступного інструктажу, а також в документі про прийняття працівника на роботу.

Первинний інструктаж проводиться індивідуально або з групою осіб одного фаху безпосереднім керівником робіт (начальник виробництва, цеху, дільниці, майстер)за діючими на підприємстві інструкціями з охорони праці відповідної до виконуваних робіт, а також з урахуванням вимог орієнтовного переліку питань первинного інструктажу.

Повторний інструктаж проводиться індивідуально з окремим працівником або з групою працівників, які виконують однотипні роботи, керівником робіт за обсягом і змістом переліку питань первинного інструктажу.

Позаплановий інструктаж проводиться індивідуально з окремим працівником або з групою працівників одного фаху безпосереднім керівником робіт.

Цільовий інструктаж проводиться індивідуально з окремим працівником або з групою працівників також безпосереднім керівником робіт.

Завершуються інструктажі перевіркою знань у вигляді усного опитування або за допомогою технічних засобів, а також перевіркою набутих навичок безпечних методів праці. Знання перевіряє особа, що проводила інструктаж.

При незадовільних результатах перевірки знань, умінь, навичок щодо безпечного виконання робіт після первинного, повторного чи позапланового інструктажів для працівника протягом 10 днів додатково проводяться інструктаж і повторна перевірка знань. При незадовільних результатах і повторної перевірки знань питання щодо працевлаштування працівника вирішується згідно з чинним законодавством.

При незадовільних результатах перевірки знань після цільового інструктажу допуск до виконання робіт не надається.

З метою забезпечення сприятливих для здоров'я умов праці, високого рівня працездатності, профілактики травматизму і професійних захворювань, отруєнь та відвернення іншої можливої шкоди для здоров'я на підприємствах, в установах і організаціях різних форм власності повинні встановлюватися єдині санітарно-гігієнічні вимоги до організації виробничих процесів, пов'язаних з діяльністю людей, а також до якості машин, обладнання, будівель та інших об'єктів, які можуть мати шкідливий вплив на здоров'я. Всі державні стандарти, технічні умови і промислові зразки обов'язково погоджуються з органами охорони здоров'я в порядку, встановленому законодавством. Власники і керівники підприємств, установ та організацій зобов'язані забезпечити в їх діяльності виконання правил техніки безпеки, виробничої санітарії та інших вимог щодо охорони здоров'я, передбачених законодавством, не допускати шкідливого впливу на здоров'я людей (ст. 28 Основ законодавства України про охорону здоров'я).

Власник зобов'язаний створити в кожному структурному підрозділі й на робочому місці умови праці відповідно до вимог нормативних актів, а також забезпечити дотримання прав працівників, гарантованих чинним законодавством.

Структура служби охорони праці і її функції визначаються галузевими положеннями про дану службу. Керівник підприємства визначає число працівників служби охорони праці в залежності від об’єму робіт, складності і небезпеки технологічних процесів і обладнання, числа робітників.

Служба охорони праці створюється на підприємстві виробничої сфери з числом працюючих 50 і більше чоловік. На підприємстві з числом працюючих менш 50 чоловік функції цієї служби можуть виконувати в порядку сумісництва особи, які пройшли перевірку знань з питань охорони здоров'я. Служба охорони праці підпорядковується безпосередньо керівникові підприємства і прирівнюється до основних виробничо-технічних служб.

Служба охорони праці виконує такі основні функції:

опрацьовує ефективну цілісну систему управління охороною праці від шкідливих впливів, сприяє удосконаленню діяльності в цьому напрямі кожного структурного підрозділу і кожної посадової особи; проводить оперативно-методичне керівництво роботою з охорони праці; складає разом з структурними підрозділами підприємства план комплексних заходів щодо досягнення встановлених нормативів безпеки, гігієни праці та виробничого середовища (підвищення існуючого рівня охорони праці, якщо встановлених норм досягнуто), а також розділ "Охорона праці" в колективному договорі (до речі, цей розділ доцільно іменувати "Охорона здоров'я", оскільки саме питанням створення умов праці, спрямованих на збереження здоров'я і працездатності працівників він присвячується); проводить для працівників вступний інструктаж з питань охорони праці; організує: забезпечення працюючих правилами, стандартами, нормами, положеннями, інструкціями та іншими нормативними актами з охорони праці; облік, аналіз нещасних випадків, професійних захворювань і аварій, а також шкоди від цих подій; розробку перспективних та поточних планів роботи підприємства щодо створення безпечних та нешкідливих умов праці; бере участь: у розслідуванні нещасних випадків та аварій; у формуванні фонду охорони праці підприємства і розподілі його коштів; у розробці положень, інструкцій, інших нормативних актів про охорону праці, що діють у межах підприємства;

контролює:

дотримання чинного законодавства, міжгалузевих, галузевих та інших нормативних актів, виконання працівниками посадових інструкцій з питань охорони праці; виконання приписів органів державного нагляду, пропозицій та подань уповноважених трудових колективів і профспілок з питань охорони праці, використання за призначенням коштів фонду охорони праці; своєчасне проведення навчання та інструктажів працюючих, атестації та переатестації з питань безпеки праці посадових осіб та осіб, які виконують роботи підвищеної небезпеки, а також дотримання вимог безпеки при виконанні цих робіт тощо.

Для виконання функціональних обов'язків фахівці з охорони праці наділяються певними правами, наприклад, безперешкодно в будь-який час відвідувати виробничі об'єкти, структурні підрозділи підприємства, зупиняти роботу виробництв, дільниць, машин, механізмів устаткування та інших засобів виробництва в разі порушень, які створюють загрозу життю або здоров'ю працюючих; одержувати від посадових осіб необхідні відомості, документи і пояснення з питань охорони праці; перевіряти стан безпеки, гігієни праці та виробничого середовища на об'єктах підприємства, видавати керівникам перевіреного об'єкта, цеху, виробництва обов'язковий для виконання припис щодо усунення наявних недоліків; вимагати від посадових осіб відсторонення від роботи працівників, які не пройшли медичного огляду, навчання, інструктажу, перевірки знань з охорони праці, не мають допуску до відповідних робіт або порушують нормативні акти про охорону праці; надсилати керівникові підприємства подання про притягнення до відповідальності працівників, які порушують вимоги щодо охорони праці та ін. Припис спеціаліста з охорони праці, у тому числі про зупинення робіт, може скасувати в письмовій формі лише посадова особа, якій підпорядкована служба охорони праці. Розпорядження фахівця з охорони праці може відмінити лише керівник підприємства. Ліквідація служби охорони праці допускається тільки у разі ліквідації підприємства.

Для нормального функціонування системи управління охороною здоров'я власник зобов'язаний розробляти і затверджувати положення, інструкції, інші нормативні акти про охорону праці, що діють у межах підприємства та встановлюють правила виконання робіт і поведінки працівників на території підприємства, у виробничих приміщеннях, на будівельних майданчиках.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]