Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вступ до спеціальності.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
35.83 Mб
Скачать

4.2 Основні елементи безпеки

Основними елементами безпеки особи є: суб’єкти та об’єкти, основні чинники (умови реалізації, небезпеки та загрози тощо), а також види безпеки особи.

Основу структури безпеки особи закономірно становлять її суб’єкти та об’єкти. Зокрема об’єкт можна визначити, як предмет (елемент соціальної сфери, організація, підприємство, особа, явище), на який спрямована будь-яка діяльність, а об’єктами безпеки особи  є об'єкти, на які спрямовані захисні заходи у сфері реалізації безпеки особи. Єдиним таким об’єктом у цій концепції виступає людина, індивід.

Суб’єкт – це носій практичної діяльності та пізнання, джерело активності, спрямованої на об'єкт. Суб'єктами гарантування безпеки особи є сама людина, як фізична особа і як громадянин, громадські, суспільні та міжнародні організації, що володіють правами й обов'язками щодо участі в гарантуванні безпеки; держава, що здійснює функції в цій сфері через органи законодавчої, виконавчої і судової  влади тощо.

Безпека особи є цілісною концепцією, що розглядає загрози особі та можливості їх успішного подолання  у різних сферах людського життя. Задля ефективнішого аналізу виокремлюють та класифікують елементи безпеки особи  та  види.

У доповіді «Програми ООН з розвитку» (1994) було виокремлено сім  елементів безпеки особи:

1) економічна безпека (гарантування матеріальних умов розвитку особи);

2) продовольча безпека (достатня кількість харчів);

3) медична безпека (рівний і вільний доступ до якісної системи охорони здоров'я);

4) екологічна безпека (відсутність шкідливих екологічних чинників);

5) безпека людини (захист від таких загроз, як тортури, війни, кримінальні загрози, поширення наркотиків тощо);

6) безпека співтовариств (збереження традиційних культур та етнічних груп);

7) політична безпека (достатні  політичні права і відсутність політичного гноблення).

4.3. Чинник безпеки особи

Чинник безпеки особи – це причина, рушійна сила якого-небудь процесу або явища, що визначає його характер або окремі риси і може свідчити і про зміцнення, і про послаблення рівня безпеки особи. Інакше кажучи, чинник – це те, що впливає, від чого безпосередньо залежить безпека особи.

Основним критерієм класифікації чинників є їх зв’язок з головним об’єктом безпеки особи – індивідом, особою. Відповідно до цього критерію виокремлюють такі типи чинників, що впливають на стан безпеки особи:

1. Внутрішні. До них належать: психофізичний стан; рівень освіти (знання); традиції; цінності, ідеали, переконання; потреби та інтереси тощо.

 2. Зовнішні:

а) внутрішньодержавні:

чинники стану суспільства та взаємодії особи і суспільства. Серед основних чинників цього типу  – історія суспільства, його традиції, рівень загальної та політичної культури, рівень освіченості, демографічні (чисельність, вікові, гендерні) та економічні (доходи, безробіття) показники, особливості стратифікації (cтратифікація — букв. «розшарування»:). Тут також треба виокремити показники, що мало піддаються кількісному підрахунку, але дуже важливі – рівень суспільної активності та суспільної консолідації (однорідності).

чинники стану держави та взаємодії особи та держави. Тут важливим є форма державного устрою, форма правління та політичний режим, стан економічного розвитку, соціальна спрямованість державної політики, політико-правових традицій взаємодії людини та держави, спрямованість дій державних інститутів на реалізацію прав і свобод людини, інтересів особи, безпековий потенціал держави, доступ особи до формування та реалізації державної (безпекової) політики тощо.

б) глобальні:

чинник глобальних проблем. Тут виокремимо проблеми, що впливають на усю Земну кулю і можуть стосуватися кожної людини. Найнебезпечнішими вважають проблеми роззброєння, екологічну, економічно-продовольчу тощо.

чинник глобальних інституцій. Розширюється кількість та склад міжнародних акторів: – до держав долучися різноманітні міждержавні об’єднання (наприклад ЄС чи ОПЕК), міжнародні організації, державні (наприклад, ООН чи МВФ) і неурядові  (Римський клуб, Всесвітній економічний форум). Зростає вплив цих акторів на міжнародну політику, глобальні процеси, а отже, на загальну безпеку і безпеку особи. Важливою перевагою глобальних інституцій для безпеки особи є можливість безпосередньо через них брати участь у міжнародних подіях, а також шукати в них захисту від недемократичних дій держав.

чинник глобальних процесів. Серед найважливіших глобальних процесів, що впливають на безпеку особи – глобалізація, інформаційна революція, науково-технічний прогрес. Важливим є також чинник динамічності міжнародної системи (вона виявляється у зміні статусу і ролі всіх акторів міжнародних відносин, держави). Такі глобальні впливи дають особі щораз більші можливості розвитку, але водночас і більше відчужують особу, суспільство, державу одне від одного. Вони також дають змогу залучення, зростання впливу та значення особи у міжнародній політиці (зокрема в політиці безпеки), але й ставлять у взаємозалежність економіку, політику і взагалі діяльність кожної особи, суспільства чи держави у сучасному світі.

Отже, глобальні трансформації та розвиток концепції «human security» демонструють актуальність цієї теорії та дають підстави говорити про «безпеку особи», як неодмінний стабільний стан надійної захищеності життєво важливих  інтересів особи, її прав та цінностей від небезпек, загроз, шкідливих впливів за умов збереження і розвитку потенціалу особи та її здатності до ефективної діяльності у всіх сферах.

Узагальнюючи можна також стверджувати, що існує специфічна система безпеки особи, тобто функціональна система, що відображає процеси взаємодії елементів, які прагнуть до впорядкованості, структуризації, загальної цілісності та формується адекватна цим процесам загальна теорія безпеки особи як сукупність основних понять, теоретичних підходів, концепцій розроблення безпеки особи і  її  реалізації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]