Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вступ до спеціальності.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
35.83 Mб
Скачать

8.3. Забезпечення нормальних умов праці

Комплексна система управління охороною праці (КСУОП) – це складова частина управління виробництвом. Вона регламентована законодавчими актами і нормативними документами і представляє собою комплекс взаємнопов’язаних соціально-економічних, організаційних, технічних, гігієнічних і лікувально-профілактичних заходів, методів і засобів, спрямованих на програмно-цільове формування безпечних виробничих умов з метою збереження здоров’я і працездатності людини в процесі праці.

Управління охороною праці повинно здійснюватися методом забезпечення функціонування всіх елементів схеми управління.

Мета управління охороною праці може бути досягнена тількі на основі рішення комплексу задач, пов’язаних із забезпеченням безпеки, санітарно-побутовим і лікувально-профілактичним обслуговуванням.

При управлінні охороною праці рішення задач повинно базуватись на вимогах законодавства про працю, постанов і рішень директивних органів з охорони праці, нормативно-технічної документації, розробленої і затвердженої у встановленому порядку.

  • Органом управління на першому рівні у будь яких умовах є роботодавець.

  • Органом управління на другому (третьому) рівнях є керівник структурного підрозділу.

В оперативному вирішенні питань охорони праці та здійсненні контролю, роль органу управління здійснюють керівники дільниць, майстри, виконроби, енергетики, механіки.

  • Управлінська інформація складається з даних ідентифікації небезпек по кожному структурному підрозділу, визначених ступенів ризику особливо небезпечних та шкідливих технологічних процесів, стану виконання планів робіт, наказів, розпоряджень, приписів.

  • Управлінські рішення доводяться до об’єкта управління у вигляді наказів, розпоряджень, приписів, планів робіт тощо.

При керуванні охороною праці не повинні здійснюватися заходи і прийматися рішення, що суперечать законодавству про охорону праці, стандартам, СНиП, правилам і нормам з охорони праці.

Особлива увага при цьому повинна бути звернена на впровадження і неухильне дотримання вимог стандартів і іншої нормативно- технічної документації по охороні праці. Керуючим органом охорони праці на заводі в цілому є адміністрація підприємства в особі директора, головного інженера, відділу охорони праці.

Орган керування аналізує інформацію про стан охорони праці на робочих місцях, ділянках і в цехах: приймає управлінські рішення, спрямовані на усунення відхилень параметрів умов праці від нормативних і забезпечує їх реалізацію.

У керуванні охороною праці беруть участь практично всі служби і адміністративно-технічний персонал заводу, функціональні обов'язки яких в області охорони праці приведені нижче.

Кожна господарська ланка, цех, ділянка, бригада і кожна служба заводу має свій орган керування і свій об'єкт керування, а також своє інформаційне забезпечення, що відбиває стан охорони праці на об'єктах керування.

Керуюча діяльність ланок і служб повинна бути скоординованою і оперативно-керованою з боку органу керування охороною праці в рамках усього заводу.

Інформація, необхідна для прийняття обєктивних рішень, повинна накопичуватися методом:

- проведення систематичного контролю за станом охорони праці на об'єкті керування;

- аналізу виконання директивної, нормативної, науково-технічної і господарсько-виробничої діяльності з питань охорони праці.

Прийняття рішень органом керування з питань охорони праці здійснюється на основі порівняння фактичних даних з нормативними.

Рішення задач керування охороною праці повинно забезпечуватися діяльністю всіх підрозділів заводу відповідно до покладених на них обов'язків.

Загальне керівництво і координація діяльності всіх служб і структурних підрозділів заводу здійснює головний інженер.

Відділ охорони праці заводу безпосередньо здійснює організацію і координацію всієї діяльності з охорони праці, надає методичну допомогу керівникам підрозділів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]