Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вступ до спеціальності.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
35.83 Mб
Скачать

3.1.3. Основні терміни та визначення

Задачі і значення охорони праці нерозривно пов’язані з поняттям значення праці в житті людини. Праця – це цілеспрямована діяльність людини, в процесі якої вона впливає на природу і використовує її з метою виробництва матеріальних благ для забезпечення своїх потреб.

Якщо в процесі виробничої діяльності чинники будуть активні і організм людини не зможе пристосуватися до них, нормальна життєдіяльність її буде порушена і може виникнути виробнича травма або професійне захворювання.

Охорона праці розглядає проблеми забезпечення здорових і безпечних умов праці, виявляє і вивчає можливі причини нещасних випадків, професійних захворювань, аварій, вибухів, пожеж та розробляє систему заходів і вимог з метою виключення цих причин і створення безпечних і сприятливих для людини умов праці.

З 1974 р. розпочато створення системи стандартів з безпеки праці (ССБП). В сучасній державі згідно Закону України “Про охорону праці“-Охорона праці – це система правових, соціально-економічних,організаційно-технічних, санітарно-гігієнічних і лікувально-профілактичних заходів та засобів, спрямованих на збереження здоров'я і працездатності людини в процесі праці. Нижче розглянуті інші терміни, що відносяться до охорони праці.

- Правова охорона праці. Основна задача – удосконалення умов праці на базі законодавчих актів.

  • Виробнича санітарія. - це система організаційних, гігієнічних і санітарно-технічних заходів, які запобігають впливу на працівників шкідливих чинників.

  • Техніка безпеки. - це система організаційних і технічних заходів ті засобів, які запобігають впливу на працівників небезпечних виробничих чинників.

  • Пожежна безпека. - це комплекс заходів, направлених на запобігання пожеж і нещасних випадків при їх виникненні, а також зменшення їх розмірів.

Основними об’єктами досліджень з охорони праці є людина в процесі праці, виробниче середовище і обставини, взаємозв’язок людини з виробничим обладнанням та технологічними процесами.

Небезпечний (виробничий) чинник - це такий чинник, вплив якого на працівника в певних умовах призводить до травм, гострого отруєння, різкого погіршення здоров'я або до смерті.

Шкідливий (виробничий) чинник - це такий чинник, вплив якого за певних умов може призвести до захворювання, зниження працездатності і (або) негативного впливу на здоров'я нащадків. (Залежно від кількісної характеристики (рівня, концентрації тощо), тривалості впливу, шкідливий виробничий чинник може стати небезпечним).

Безпека - стан захищеності особи та суспільства від ризику зазнати шкоди.

Рівень безпеки - оцінка безпеки, обґрунтована величиною прийнятного ризику.

Небезпека - потенційне джерело шкоди.

Безпечні умови праці; безпека праці - стан умов праці, за якого вплив на працівника небезпечних і шкідливих виробничих чинників усунуто або вплив шкідливих чинників не перевищує гранично допустимих значень.

Небезпечні та шкідливі чинники поділяються на:

  • фізичні (машини і механізми, рухомі частини обладнання, запиленість та загазованість повітря, вібрація, недостатня освітленість та ін);

  • хімічні (отруйні, канцерогенні і подразнюючі речовини);

  • біологічні (вплив діяльності мікроорганізмів, бактерій, вірусів і продуктів їх життєдіяльності а також макроорганізми (рослини та тварини);

  • психофізіологічні (нервово-психічні перевантаження, розумові або фізичні перевантаження, монотонність праці, значні потоки інформації).

Нещасним випадком на виробництві називається випадок з працівником, який пов’язаний з впливом на нього виробничого шкідливого чинника. Погіршення здоров’я людини внаслідок нещасного випадку називається травмою.

Професійне захворювання – це захворювання, викликані впливом на працівників шкідливих чинників, які характерні для даної професії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]