Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вступ до спеціальності.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
35.83 Mб
Скачать

3.2.2. Навчання та інструктажі з охорони праці.

Всі посадові особи і спеціалісти, відповідно до переліку посад (наказ Держгірпромнагляду № 15 від 26.01..2005 р.), до початку виконання функціональних обов’язків і періодично (один раз на три роки) проходять навчання і перевірку знань з питань охорони праці.

Навчання керівників підприємств і установ та їх заступників проводяться в навчальних закладах, які мають дозвіл Держгірпромнагляду України на проведення такого навчання.

На підприємствах навчання з питань охорони праці організує відділ охорони праці підприємства, залучаючи до цього спеціалістів, які пройшли навчання і перевірку знань в навчальних закладах або установах Держгірпромнагляду. Для перевірки знань створюється комісія, яку очолює керівник (заступник керівника) підприємства.

Посадові особи та спеціалісти невеликих підприємств, де неможливо утворити комісію по перевірці знань, проходять навчання у відповідних місцевих навчальних закладах або близьких за їх профілем виробничих установах, а перевірку знань – в комісіях при місцевих органах Держгірпромнагляду.

Працівники, які не пройшли навчання і перевірку знань, або при повторній перевірці виявили незадовільні знання з питань ОП, звільняються з посади, а їх працевлаштування вирішується відповідно до чинного законодавства.

Позачергова перевірка знань посадових осіб і спеціалістів допускається в разі введення в дію або перегляду нормативних документів про охорону праці; введення в дію нового устаткування або технологічних процесів; при переведенні працівника на іншу роботу; за вимогою працівника органу Держгірпромнагляду у разі незнання нормативно-правових актів.

Інструктажі з питань охорони праці проводяться на всіх підприємствах, установах і організаціях незалежно від характеру їх трудової діяльності і форми власності. Мета інструктажу – навчити працівника вірно і безпечно для себе і оточуючого середовища виконувати свої трудові обов’язки. Інструктажі за часом і характером проведення поділяються на наступні:

  1. Вступний інструктаж – проводиться з усіма, хто поступає на роботу незалежно від характеру трудової діяльності і стажу роботи за цією професією. Проводить спеціаліст з охорони праці або особа, призначена наказом для проведення цієї роботи. Місце проведення – кабінет охорони праці або обладнане наочними матеріалами інше приміщення. Програма вступного інструктажу розробляється відділом охорони праці згідно з наведеним у додатку до «Типового положення про навчання, інструктаж і перевірку знань працівників з питань охорони праці» переліком питань. Програму та тривалість інструктажу затверджує керівник, а запис про його проведення робиться в спеціальному журналі і в документі про прийом працівника на роботу.

    Проведення занять в кабінеті охорони праці

  2. Первинний інструктаж (на робочому місці – проводиться індивідуально або з групою осіб на робочому місці до початку роботи. Програма первинного інструктажу розробляється керівником виробничого структурного підрозділу, узгоджується із службою охорони праці і затверджується керівником підприємства. Робітники працюють під наглядом досвідчених працівників, бригадира або майстра протягом 2 - 15 змін, після чого оформлюється допуск до самостійної праці. В окремих випадках стажування може не призначатися, якщо робітник має стаж роботи за своєю професією не менше 3-х років

  3. Повторний інструктаж – проходять на робочому місці всі працівники за програмою інструктажу на робочому місці не рідше, ніж через 6 місяців, а на роботах з підвищеною небезпекою – один раз на квартал.

  4. Позаплановий інструктаж – проводиться у випадках, коли змінились нормативи з охорони праці, технологічний процес, впроваджено нову техніку; устаткування, інструменти, змінено технологію виробництва, коли працівники порушують правила охорони праці, що може привести до травм, аварій чи пожеж; коли була перерва понад 60 днів для звичайних робіт і понад 30 днів для небезпечних за програмою початкового інструктажу.

  5. Цільовий (поточний) інструктаж – проводиться в таких випадках: при ліквідації наслідків аварій і стихійних лих, при виконанні робіт, що оформляються нарядом – допуском, у разі проведення екскурсій або інших масових заходів. Фіксується нарядом-допуском, або іншою документацією, що дозволяє проведення робіт

Первинний, повторний та позаплановий інструктажі, стажування та допуск до роботи реєструються в спеціальних журналах.

Працівники, функціональні обов'язки яких пов'язані із забезпеченням безаварійної роботи важливих і складних потенційно небезпечних обєктів або з виконанням окремих потенційно небезпечних робіт (теплові та атомні електричні станції, гірничодобувні підприємства, інші подібні об'єкти), до початку самостійної роботи повинні проходити.

Перелік посад і професій працівників, які повинні проходити стажування (дублювання), а також тривалість стажування (дублювання) визначаються керівником підприємства. Тривалість стажування (дублювання) залежить від стажу і характеру роботи, а також від кваліфікації працівника.

Запис про проведення стажування (дублювання) та допуск до самостійної роботи здійснюється керівником відповідного структурного підрозділу (начальником виробництва, цеху тощо) в журналі реєстрації інструктажів.

Нижче представлено фото одного з навчальних майданчиків для проведення навчання та інструктажів персоналу.

Навчальний майданчик газового підприємства

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]