Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вступ до спеціальності.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
35.83 Mб
Скачать

6.3.Санітарно-гігієнічні особливості виробництва

В процесі трудової діяльності на людину короткочасно або тривало діють шкідливі фактори. Ці фактори, які чинять роздільну або спільну шкідливу дію на людину в умовах виробництва, називають виробничими шкідливими факторами. Результатом їх негативної дії можуть бути професійні захворювання.

За характером та природою дії всі небезпечні та шкідливі фактори поділяють на 5 груп: фізичні, хімічні, біологічні психофізіологічні та соціальні.

До фізичних небезпечних і шкідливих факторів відносяться незадовільний мікроклімат (температура, вологість, рухомість повітря), підвищена запиленість повітря, високий рівень шуму і вібрації, недостатня освітленість; машини і механізми, які рухаються; рухомі частини виробничого обладнання, конструкції, що руйнуються; гірські породи, що обвалюються.

Небезпечними і шкідливими хімічними виробничими факторами, які зустрічаються у виробничому середовищі, можуть бути органічні та неорганічні хімічні сполуки у вигляді газу, пари, аерозолю, рідини. За характером впливу на організм людини їх підрозділяють на токсичні, подразнюючі, сенсибілізуючі, канцерогенні, мутагенні і такі, що впливають на репродуктивну функцію.

– токсичні – викликають отруєння всього організму (окис вуглецю, свинець, ртуть);

– подразнюючі – викликають подразнення дихального тракту і слизових оболонок (хлор, аміак, ацетон, озон);

– сенсибілізуючі – діють як алергени (формальдегід, різноманітні лаки, розчинники);

– канцерогенні – викликають ракові захворювання (нікель та його сполуки, окиси хрому, азбест);

– мутагенні – приводять до зміни спадкової інформації (свинець, марганець, радіоактивні речовини);

– ті, що впливають на репродуктивну (дітородну) функцію (ртуть, свинець, марганець, радіоактивні речовини).

Небезпечні і шкідливі біологічні виробничі фактори є біологічними обєктами, до яких належать патогенні мікроорганізми (бактерії, віруси, гриби, найпростіші), продукти їхньої життєдіяльності, деякі органічні речовини природного походження, а також макроорганізми (тварини та рослини).

До психофізіологічних шкідливих факторів належать фізичні та нервово-психічні перенавантаження. Останні, в свою чергу, підрозділяють на розумове перевантаження, перенапруження аналізаторів, монотонність праці та емоційні перенавантаження.

Соціальні небезпечні і шкідливі виробничі фактори – це неякісна організація роботи, понаднормова робота, необхідність роботи в колективі з поганими відносинами між його членами, соціальна ізольованість з відривом від сім‘ї, зміна біоритмів, незадоволеність роботою, фізична та/або словесна образа та її ризик, насильство та його ризик.

Слід зауважити, що один і той самий небезпечний і шкідливий виробничий фактор, маючи різну дію, може належати до різних груп несприятливих факторів виробничого середовища.

До небезпечних належать фактори виробничого середовища, що здатні впливати на організм від глибокого порушення функцій органів і систем аж до його загибелі.

Шкідливі фактори можуть здійснювати несприятливий вплив на функціональний стан організму, знижувати працездатність, бути причиною виникнення професійних хвороб, викликати загострення, несприятливий перебіг захворювань і навіть смерть, як результату захворювання..

Несприятливі виробничі фактори, впливаючи на працівників, можуть стати причиною професійних захворювань. До професійних хвороб належать паталогічні стани, які виникають виключно або переважно внаслідок тривалого впливу на організм шкідливих факторів виробничого середовища. Ці захворювання виникають внаслідок більш чи менш тривалого періоду роботи в несприятливих умовах.

Особливістю гострого професійного отруєння або захворювання є раптовість та короткочасність його виникнення.

До виробничо-обумовлених захворювань належать хвороби, що за принципом дії не відрізняються від звичайних, однак несприятливі санітарно-гігієнічні умови праці сприяють виникненню деяких з них і погіршують їх перебіг (простуди, ГРЗ).

Професійні захворювання, так як і виробничі травми, мають негативні наслідки: соціальні, економічні, фізіологічні і моральні.

Соціальні – це погіршення стану здоровя, зниження рівня працездатності, поява негативного відношення до своєї праці, професії, погіршення соціально-психологічних відносин у колективі.

Економічні – це матеріальні витрати, які несе підприємство, галузь, народне господарство, держава на лікування та матеріальне забезпечення потерпілих.

Моральні – настають у тому випадку, коли людина гине або стає непрацездатною для виконання роботи.

Фізіологічні – обумовлені фізичними перенапруженнями, невідповідністю умов праці анатомо-фізіологічним особливостям працюючого, незадовільним кліматом, що веде до функціональних змін, які розвиваються в організмі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]