Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект Iнт власн.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
14.86 Mб
Скачать

9.3.3 Управління на етапі набуття прав на опів

Другий етап життєвого циклу ОПІВ потребує вирішення двох принципових питань. По-перше, треба зробити вибір між правовою охороною ОПІВ і охороною в режимі комерційної таємниці, який з точки зору управління є пріоритетним. Тут необхідно ретельно зважити усі «за» і «проти» стосовно того чи іншого варіанта. По-друге, якщо прийнято рішення про набуття прав на ОП1В, то треба отримати охоронний документ (патент чи свідоцтво) і бажано до моменту виходу товару на ринок. Типовою помилкою є поспішне патентування розробки на ранніх стадіях, що дає можливість конкуренту ознайомитися з нею задовго до виходу товару на ринок і здійснити запобіжні заходи.

На рис. 9.2 наведена схема вироблення рішення про необхідність та форму правової охорони ОПІВ.

Рис.9.2 Схема вироблення рішення про необхідність та форму правової охорони

Але навіть якщо обрано режим правової охорони, цілі, яких прагнуть досягти фірми, при цьому можуть бути різними. Є кілька стратегій правової охорони:

  1. захист від конкурентів;

  2. напад на конкурентів;

  3. створення іміджу компанії;

  4. оптимізація фінансово-господарської діяльності.

Стратегія захисту від конкурентів захищає права через отримання монопольних прав на нову продукцію шляхом набуття їх на об'єкти права інтелектуальної власності, що використовуються у виробництві цієї продукції.

Отримавши виключні права на використання винаходу, підприємство стає монополістом у невеликому сегменті ринку, межі якого визначені формулою винаходу. Чим більше патентів у фірми, тим більше шансів закріпитися в цьому сегменті ринку.

Стратегія нападу на конкурентів може здійснюватися шляхом отримання монопольних прав на результати досліджень і розробок, які доти не мали правової охорони і якими користуються або мають намір користуватися конкуренти. Набуття прав на ці об'єкти спонукає всіх, хто використовує аналогічні, але не захищені об'єкти, придбати у правовласника дозвіл на продовження користування ними. Отже, якщо фірма має право на винаходи, що є основою технології виробництва продукції, то, навіть не випускаючи її, можна на законній підставі контролювати весь ринок і переслідувати конкурентів у разі порушення.

Висновок: для здійснення стратегії нападу необхідне оформлення достатнього обсягу прав, тому що слабкий захист легко обходять конкуренти і тоді досягти переваг на ринку буде проблематично.

Стратегія створення іміджу компанії полягає в тому, що наявність значної кількості об'єктів прав інтелектуальної власності підвищує престиж підприємства на внутрішньому та зовнішньому ринках, сприяє розвитку ділових контактів, збільшує ступінь довіри до підприємства, дозволяє залучати інвестиції в більшому обсязі.

Набуття правової охорони на об'єкти права інтелектуальної власності можна також здійснити з метою збільшення маси активів підприємства або для зменшення податку.

Зменшення податку на прибуток є можливим у випадку зниження бази оподаткування на величину амортизації поставлених на баланс підприємства прав на об'єкти права інтелектуальної власності як нематеріальних активів, а також за рахунок віднесення витрат на створення цих об'єктів на валові витрати підприємства. Саме в цьому полягає стратегія оптимізації фінансово-господарської діяльності.