Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект Iнт власн.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
14.86 Mб
Скачать

5.4 Вибір ліцензіата

Шлях до ліцензування, найчастіше — тернистий. Потенціальний ліцензіар і потенційний ліцензіат мають інтереси, що часто суперечать один одному. І все-таки обидві сторони, що беруть участь у переговорах, повинні розуміти — як тільки ліцензійна угода буде підписана, вони стають партнерами і повинні працювати в тісному співробітництві. Це співробітництво особливо необхідне у разі, коли, крім прав на винахід, передаються права на комерційну таємницю. Якщо ліцензійний договір сприятиме тільки одній стороні — це згубно вплине на співробітництво. Учасники переговорів мають розуміти, що укладання ліцензійного договору — це теж саме, що й партнерство.

Перш ніж прогнозувати ОПІВ для ліцензування, ліцензіату необхідно твердо зважити свої перспективи, прийнявши сторону майбутнього партнера — ліцензіата. Ось чому до вибору ліцензіата слід підходити з відповідальністю.

Розглянемо один з практичних прийомів для вибору ліцензіата. Візьмемо, будь-яку космічну технологію, наприклад, нові композиційні матеріали для турбінних лопаток. Тоді потенційними одержувачами нашої ліцензії можуть бути, можливо, «Rolls Royce», «Daimler-Benz», «Boeing», «McDougal's». Зведемо всі дані про потенційних одержувачів у таблицю. Для цього використаємо шкалу оцінок від -2 до +2.

Таблиця 5.1

Дані про фірму

«Rolls Royce»

«Daimler Benz»

«Boeing»

«McDougal's»

Репутація фірми

+2

+ 1,5

+2

0

Інформація про фірму

0

0

+ 1

-2

Контакти фірми

+ 1

+ 1

+ 1

0

Відношення фірми до технології

-1

+2

0

0

Порушення прав інтелектуальної власності

-2

0

-1

-1

Як видно, за допомогою такого підходу можна одержати багато інформації та представити її в наочному вигляді. Зрозуміло, що не всі фактори рівнозначні, тому під час такого аналізу іноді враховуються вагові коефіцієнти, які залежатимуть від типу ОПІВ. Але навіть такий простий аналіз показує, що найкращим ліцензіаром може бути фірма «Daimler Benz», а найменш привабливим — «McDougal's».

Література

1. Економіка інтелектуальної власності: використання і передача прав на об'єкти інтелектуальної власності //Укладач Меняйло Л.А. — К.: Ін-т. інтел. власн. і права, 2000. — 168 с.

2. Мухопад В.И. Международная торговля лицензиями: Учеб. пособие. — М.:ВНИИПИ, 1994.

3. Зинов В.Г. Управление интеллектуальной собственностью: Учебное пособие. — М.: Дело, 2003. - 512 с.

Запитання для самоконтролю:

1. Назвіть основні види ліцензії на використання об'єктів інтелектуальної власності та їх основні характеристики?

2. Які основні права та обов'язки накладаються ліцензійним договором на ліцензіара та ліцензіата?

3. Наведіть приклади прав інтелектуальної власності, які не можуть бути предметом передання за ліцензійним договором?