Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект Iнт власн.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
14.86 Mб
Скачать

5.3 Зміст договорів щодо розпоряджання майновими правами інтелектуальної власності

Неможливо дати універсальний рецепт підготовки такого договору. Специфіка його предмета, позиції сторін, законодавство та інші фактори істотно впливають на його структуру і зміст.

З ускладненням техніки і технологій стало очевидним, що для реального використання розробок одного лише дозволу на використання прав на об'єкт права інтелектуальної власності недостатньо. Необхідне передання технічної документації, знань, досвіду й устаткування продавця (ліцензіара), що забезпечить покупцеві (ліцензіату) можливість фактичного виробництва продукції за ліцензією.

Законодавства більшості країн не регламентують структуру і зміст ліцензійного договору. У той же час, ліцензійний договір є документом, що регулює права й обов'язки сторін щодо використання ОПІВ, взаємні розрахунки сторін та їхню матеріальну відповідальність. Тому в договорі необхідно намагатися якомога ширше і точніше відображати правові, технічні та економічні аспекти, базуючись на взаємних інтересах.

Ліцензійний договір має постатейну структуру і містить такі розділи:

1) преамбула,

2) визначення термінів, які використовуються в тексті,

3) предмет договору,

4) права та обов'язки сторін договору,

5) технічна документація,

6) гарантії та відповідальність,

7) платежі,

8) технічна допомога,

9)збори і податки,

10) конфіденційна інформація і документація,

11) реклама,

12) інформація та звітність,

13) технічні удосконалення і права на нові об'єкти,

14) захист прав, що передаються,

15) термін дії та умови розірвання договору,

16) наслідки припинення дії договору,

17) форс-мажорні обставини,

18) арбітраж (вирішення спорів, умовна підсудність),

19) інші умови.

Договір розпочинається з його назви, яка повинна вказувати на вид ліцензії, а також на об'єкт інтелектуальної власності, дозвіл на використання якого надається за договором.

Преамбула є мотивованою частиною ліцензійного договору, що відображає спільні цілі сторін. Незважаючи на декларативний характер, вона має суттєве юридичне значення, оскільки сторони, що підписали договір, несуть юридичні обов'язки щодо виконання його умов у відповідності до чинного законодавства.

Розділ «Терміни» є визначальним щодо точного розуміння тексту договору сторонами. Особливо слід звернути увагу на визначення термінів «продукція за ліцензією», «спеціальна продукція».

Предмет договору відноситься до істотних (за законом) умов договору і з юридичної точки зору є основою для визначення обсягу прав ліцензіата, встановлення правових меж, у яких ліцензіат може використовувати одержані за договором права, а також є підставою для виплати ліцензіару ліцензійної винагороди.

Права та обов'язки сторін договору. У цьому розділі визначаються роль прав та обов'язків ліцензіара та ліцензіата. До основних обов'язків ліцензіара належать:

  • забезпечення ліцензіатові права використання ОПІВ під час дії ліцензійного договору;

  • забезпечення можливості реального здійснення переданих за ліцензійним договором прав.

Передусім ліцензіар має право вимагати від ліцензіата використання об'єкта ліцензії в обумовлених межах і не передавати предмет ліцензії третім особам, якщо інше не передбачено договором; не розголошувати секрети виробництва (ноу-хау), які є об'єктом ліцензії тощо.

До основних прав ліцензіата слід віднести його право на використання об'єкта інтелектуальної власності у своїх інтересах і в межах, обумовлених ліцензійним договором.

До обов'язків ліцензіата належать:

  • виплата ліцензійної винагороди ліцензіару;

  • використання предмета ліцензії;

  • забезпечення обумовленої якості виробленої продукції;

  • рекламування ліцензійної продукції;

  • додержання обмежень, передбачених договором;

  • захист переданих йому прав від порушень з боку третіх осіб тощо.

Технічна документація. Часто ліцензійні договори передбачають передання технічної документації; креслень, технологічного регламенту тощо. Слід мати на увазі, що ці документи захищаються авторським правом. Такий захист набагато слабший, ніж захист патентним правом.

Важливою частиною договору є розділ, який передбачає Гарантії та відповідальність сторін. Природно, що при укладанні договору ліцензіат прагне одержати максимальні гарантії щодо всіх статей договору, а ліцензіар намагається обмежитись мінімальними. Знайти взаємовигідне для обох сторін рішення, «золоту середину» — як правило, нелегко. Але у будь-якому випадку ліцензіар повинен нести відповідальність за права, які він передає ліцензіату і які повинні забезпечити можливість їх використання для вказаної у договорі мети, а ліцензіат — за виплату ліцензійних платежів ліцензіару та дотримання умов використання прав.

Платежі. Однією з найважливіших істотних умов ліцензійного договору є умова про винагороду. Визначення розміру винагороди є самостійним і досить складним завданням. Важливе значення має також вид платежу: роялті, паушальний чи комбінований. Від виду платежу залежить не тільки його розмір, а й розподіл ризиків між ліцензіаром і ліцензіатом.

Розглянемо ще кілька питань, на які слід звернути увагу під час підготовки ліцензійного договору.

Територія. Ліцензіат може просити дозволу на право використання об'єкта, що передається за ліцензійним договором в Україні та у тих країнах, де є охорона ОПІВ, права на використання якого надаються за ліцензійним договором.

Строк дії ліцензійного договору та умови його припинення. Практично всі ліцензійні договори укладаються на якийсь визначений строк, однак у них, за загальним правилом, містяться застереження, які передбачають можливість дострокового припинення дії договору за певних обставин. У договорах також передбачається можливість пролонгації договору після закінчення основного строку його дії. У випадку появи форс-мажорних обставин дію договору може бути припинено достроково. При цьому суми ліцензійних платежів, виплачені ліцензіатом ліцензіару, не будуть повернуті.

Умова про збереження конфіденційності. У ліцензійних договорах, які містять комерційну таємницю або ноу-хау, істотною є умова про збереження конфіденційності, яка носить взаємний характер.

Головним обов'язком сторін є збереження інформації в таємниці. Виходячи з цього, ліцензіар повинен вказати у договорі, що інформація, яка ним передається, є конфіденційною, та зобов'язати ліцензіата передбачити у трудовому договорі (контракті) зі своїми працівниками збереження відомої їм інформації в таємниці.

Оскільки такий договір покладає відповідні зобов'язання особистого характеру, у ліцензіара повинно бути передбачено право на припинення дії ліцензійного договору у випадку злиття з іншим підприємством або переуступкою ліцензіатом прав і результатів, одержаних при виконанні ліцензійного договору, іншій юридичній або фізичній особі без згоди на це ліцензіара.