Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект Iнт власн.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
14.86 Mб
Скачать

1.3.1 Соціально-економічні стратегії в країнах світового співтовариства

Яскраві сплески у розвитку цивілізації спостерігалися тоді, коли держава ефективно заохочувала творчу діяльність своїх громадян. Прикладом може служити історія Стародавньої Греції, Римської імперії або епоха Відродження у Європі.

Зараз як державні діячі, так і звичайні громадяни все частіше усвідомлюють те, що першоосновою економічного і культурного розвитку суспільства є результати інтелектуальної діяльності людини. Тому держава, що прагне до лідерства, повинна забезпечувати своїм громадянам максимально сприятливі умови для творчої роботи.

У сучасному світі найбільш розвинуті країни зводять у ранг державної політики високий творчий потенціал нації. Так, у США і Японії діють ретельно продумані програми розвитку творчості громадян, починаючи з дошкільного віку.

На відміну від природних ресурсів: землі, нафти, вугілля тощо, запаси яких мають певну межу, інтелектуальна власність є невичерпним ресурсом, тому в останні десятиріччя вона швидко замінює традиційні матеріальні активи і стає рушійною силою економічного і культурного розвитку суспільства.

1.3.2 Роль промислової власності в економічному розвитку

В умовах ринкової економіки виживає той, хто здатний завоювати місце на ринку. Для цього необхідно виробляти конкурентоздатну продукцію. А останнє можливе тільки на основі результатів технічної творчості таких як: винаходи, промислові зразки, торговельні марки комерційні таємниці тощо.

Винаходи стимулюють наукові дослідження, вони є каталізаторами нових технологій, що дають додатковий прибуток у виробництві або можуть бути комерціалізовані за ліцензією. Прикладом вдалого використання винаходів є історія відомої фірми TOYOTA (Японія). У 1996 році Сагакі Тойота отримав патент, що удосконалював відомий ткацький верстат. Через 13 років він отримав принципово новий патент на автоматичний ткацький верстат. А у 1924 році його син — Кіхіро Тойота уклав ліцензійну угоду на виключне право виготовляти і продавати цей станок. Вартість ліцензії становила $25 млн. На ці кошти Кіхіро Тойота заснував відому автомобільну фірму TOYOTA.

Крім винаходів, велике значення для економічного розвитку мають торговельні марки, комерційні таємниці та інші об'єкти промислової власності.

1.3.3 Авторське право і розвиток культури

Важко переоцінити роль авторського права в розвитку культури суспільства, особливо у сфері культурного (духовного) розвитку його громадян. Надзвичайно важливо, щоб твори літератури і мистецтва створювали автори, які належать до того суспільства, якому твори адресовані, а суспільство, своєю чергою, повинно відображатись у цих творах.

Використання чужоземних робіт у розумних межах варто вважати виправданим настільки, наскільки це сприяє культурному обміну і взаємному збагаченню ідеями.

Розвиток національної творчості не має перспектив, якщо автору не гарантована авторська винагорода за його творчу працю. Тому охорона авторського права і суміжних прав передбачає не тільки виплату справедливої винагороди авторам, але й належний захист прав видавців і виконавців.

Добре організований захист авторських прав вигідний авторам і державі, тому що, усуваючи недобросовісну конкуренцію, сприяє поповненню державної скарбниці за рахунок податків. Однак для цього необхідно створити відповідну адміністративну інфраструктуру, яка забезпечувала б суворе дотримання авторських прав.

Об'єкти авторського права і суміжних прав, що сприяють культурному розвитку держави, можуть мати й істотне економічне значення як для авторів, які їх створили, так і для держави в цілому. Так, найбагатшою жінкою Великої Британії у 2002 р. була визнана письменниця Джоана Кетлін Роулінг, яка подарувала світові Гаррі Поттера. Тільки за один рік вона отримала від продажу прав на видавництво своїх книг та їх екранізацію 77 млн евро. Відома фірма «Місго-бопТ», використовуючи такий об'єкт авторського права, як комп'ютерна програма, за короткий час вийшла на перше місце у світі за обсягом капіталу, а її засновника — Білла Гейтса — вважають найбагатшою людиною світу.

Література

1. Основи інтелектуальної власності. — К.: Юридичне видавництво «Ін-Юре», 1999. — 578 с.

2. Цибульов П.М. Основи інтелектуальної власності /Навчальний посібник. — К.: 1-нтінтел. власн. і права, 2005. - 108 с.

3. Полторак Александр, Лернер Пол, Основы интеллектуальной собственности: Пер. с англ. — М.: Изд. дом «Вильяме», 2004. — 208 с.

Запитання для самоконтролю:

1. Що таке інтелектуальна власність?

2. Які Ви знаєте складові права інтелектуальної власності?

3. Які відмінності між майновими і немайновими правами на об'єкт права інтелектуальної власності?

4. Коли і де вперше почали надавати виключні права на використання об'єктів права інтелектуальної власності?

5. Які законодавчі акти складають правову основу інтелектуальної власності в Україні?

6. Яке місце займає інтелектуальна власність в економічному і соціальному розвитку суспільства?