Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Джужа - Кримінально-виконавче право України_фор...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
2.41 Mб
Скачать

Глава VI

ПОРЯДОК І УМОВИ ВИКОНАННЯ ПОКАРАННЯ

У ВИГЛЯДІ ПОЗБАВЛЕННЯ ВІЙСЬКОВОГО

АБО СПЕЦІАЛЬНОГО ЗВАННЯ

Стаття 27. Звернення до виконання вироку про позбав­лення військового або спеціального звання і дії органів, що присвоїли ці звання

Суд, який постановив вирок про позбавлення засудженого військового або спеціального звання, надсилає копію вироку після набрання ним закон­ної сили органові, що присвоїв звання.

Після одержання коші вироку, яким засудженого позбавлено військо­вого або спеціального звання, орган, що присвоїв це звання, вносить у встановленому порядку до відповідних документів запис про позбавлення засудженого звання і вживає заходів до позбавлення його всіх прав і пільг, зв'язаних з цим званням, про що повідомляє суду.

393

Стаття 28. Порядок і строки внесення подання про по­збавлення засуджених орденів, медалей, По­чесної Грамоти або Грамоти Президії Верхов­ної Ради союзної республіки, почесних звань або військових та інших звань

Суд, що виніс вирок, яким постановлено внести подання про позбав­лення засудженого ордена чи медалі, Почесної Грамоти чи Грамоти Прези­дії Верховної Ради Української РСР чи іншої союзної республіки, або по- і чесного звання, присвоєного Президією Верховної Ради СРСР, Президією £ Верховної Ради Української РСР або іншої союзної, а також автономної республіки, або військового чи іншого звання, присвоєного Президією Вер­ховної Ради СРСР, Радою Міністрів СРСР, Радою Міністрів Української РСР або іншої союзної республіки, надсилає в п'ятиденний строк після набрання вироком законної сили подання, копію вироку, а також нагороди і документи до них в орган, який нагородив засудженого орденом чи медал­лю, Почесною Грамотою чи Грамотою або присвоїв йому почесне, військо­ве чи інше звання. Про прийняте рішення зазначений орган повідомляє су­ду, який постановив вирок.

Глава VII

ПОРЯДОК І УМОВИ ВИКОНАННЯ ПОКАРАННЯ У ВИГЛЯДІ ПОЗБАВЛЕННЯ БАТЬКІВСЬКИХ ПРАВ

Стаття 29. Звернення до виконання вироку про позбав­лення батьківських прав

Суд, який постановив вирок про позбавлення засудженого батьків­ських прав, після набрання ним законної сили надсилає копію вироку ор­гану опіки і піклування за місцем проживання неповнолітнього для захисту його прав і інтересів, а також органу запису актів громадянського стану за місцем його народження для внесення відповідної відмітки в книгу записів актів про народження.

Якщо засудженому, позбавленому батьківських прав, виплачуються призначені дітям пенсії, допомога, інші платежі або стягнені на його ко­ристь аліменти, суд після набрання законної сили вироком про позбавлен­ня батьківських прав надсилає його копію відповідно органу, що провадить зазначені виплати, або в суд за місцем винесення рішення про виплати для обговорення питання про перерахування їх на користь дитячого закладу або особи, яким передано дитину на виховання.

Стаття ЗО. Дії органу опіки і піклування по виконанню вироку про позбавлення батьківських прав

Орган опіки і піклування після одержання копії вироку про позбавлен­ня засудженого батьківських прав у разі необхідності встановлює опіку або піклування над неповнолітнім, про що повідомляє суду.

394

Стаття 31. Виконання вироку про позбавлення батьків­ських прав, пов'язаного з відібранням дитини і передачею її іншій особі

У разі необхідності примусового виконання вироку про позбавлення батьківських прав, пов'язаного з відібранням дитини і передачею її іншій особі, суд, який постановив вирок, після, набрання ним законної сили над­силає виконавчий лист і копію вироку судовому виконавцеві. Виконання провадиться судовим виконавцем, як правило, за місцем проживання засу­дженого, позбавленого батьківських прав. В особливих випадках суд, який постановив вирок, може визнати доцільним провести виконання вироку за місцем перебування дитини.

Судовий виконавець провадить дії по відібранню дитини і передачі її ін­шій особі з обов'язковою участю представника органу опіки і піклування, а якщо цього вимагають фактичні обставини — з участю представників ор­гану внутрішніх справ і громадський організацій.

ПОЛОЖЕННЯ

про дисциплінарний батальйон у Збройних Силах України

Затверджено Указом Президента України від 5 квітня 1994 року № 139/94

І. Загальні положення

1. Це Положення встановлює порядок та умови відбування покарання військовослужбовцями строкової служби, засудженими до направлення в дисциплінарний батальйон, і визначає порядок діяльності дисциплінарного батальйону.

2. Направлення в дисциплінарний батальйон є покаранням за вчине­ний злочин і має на меті виправлення та перевиховання засуджених у дусі чесного ставлення до праці та військової служби, суворого додержання ни­ми Конституції та законів України, точного запобігання вчиненню нових злочинів.

3. Дисциплінарний батальйон (окрема дисциплінарна рота) є військо­вою частиною, яку утримують за окремим штатом.

Організаційну структуру і чисельність дисциплінарного батальйону ви­значає Міністр оборони України.

Контроль за діяльністю дисциплінарного батальйону, додержанням у ньому вимог військових статутів та цього Положення здійснює Генераль­ний штаб Збройних Сил України.

4. Підставою для тримання засуджених у дисциплінарному батальйоні є вирок військового суду, який набрав законної сили.

5. Основними засобами виправлення та перевиховання засуджених є: встановлений для дисциплінарного батальйону порядок і режим відбування покарання, суспільне корисна праця, виховна робота, бойова підготовка.

395

Засоби виправлення та перевиховання застосовують з урахуванням ха­рактеру і ступеня суспільної небезпечності вчиненого злочину, особи засу­дженого, а також його ставлення до праці та військової служби.

6. Особи, які відбувають покарання в дисциплінарному батальйоні, ви­конують обов'язки та користуються правами, встановленими законодав­ством для військовослужбовців строкової служби Збройних Сил України, з обмеженнями, передбаченими цим Положенням.

Обов'язки, права і взаємини особового складу, що випливають з умов служби в дисциплінарному батальйоні, визначаються військовими статута­ми та цим Положенням.

7. Керівництво дисциплінарним батальйоном здійснює командуючий військами військового округу (оперативного командування), який забезпе­чує добір і розстановку кадрів офіцерського складу, контролює режим та умови тримання, охоплення постійною роботою, організацію праці, бойову підготовку та виховання засуджених.

8. Посади офіцерського складу та прапорщиків дисциплінарного ба­тальйону можуть займати на конкурсній основі найбільш дисципліновані, вольові, добре підготовлені військовослужбовці, які мають досвід практич­ної діяльності у військах не менш як два роки.

На посади сержантів та солдатів постійного складу дисциплінарних рот і підрозділів охорони та забезпечення приймають військовослужбовців строкової служби, навчених і відібраних у військових комісаріатах посадо­вими особами дисциплінарного батальйону, або військовослужбовців, які проходять службу за контрактом.

9. Тривалість служби офіцерів у дисциплінарному батальйоні не повин­на перевищувати: на посаді командира батальйону п'ять-шість років, на ін­ших посадах — три-чотири роки. За бажанням офіцерів, за умови їх пози­тивної атестації, строк служби, як виняток, може бути продовжено до шес-ти-восьми років.

Після закінчення зазначених строків служби позитивно атестовані офі­цери до початку нового навчального періоду мають право вибору гарнізону в даному військовому окрузі (оперативному командуванні) як для дальшого проходження служби, так і в разі призначення на вищі посади у порядку реалізації висновків атестації.

10. Командира дисциплінарного батальйону призначає Міністр оборо­ни України, командирів підрозділів та інших посадових осіб — командую­чий військами військового округу (оперативного командування).

11. Відповідно до Закону України "Про прокуратуру" нагляд за додер­жанням законів у дисциплінарному батальйоні здійснює Генеральний про­курор України та підпорядковані йому військові прокурори.

12. Внутрішню, вартову службу та конвоювання засуджених у дисцип­лінарному батальйоні організовують відповідно до вимог статутів внутріш­ньої, гарнізонної та вартової служб Збройних Сил України, цього Положен­ня та Інструкції, що затверджує начальник Генерального штабу Збройних Сил України.

396

До несення караульної служби та конвоювання засуджених не залуча­ють. Засуджені, які стали на шлях виправлення, можуть бути призначені днювальними по дисциплінарній роті та робітниками до їдальні.