Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
диплом...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
87.04 Кб
Скачать

2. Технічна частина

2.1 Загальна характеристика системи охолодження двз.

Під час роботи двигуна внутрішнього згорання деякі його деталі доторкаються до гарячих газів, в результаті чого сильно нагріваються. Для нормальної роботи двигуна температура його деталей повинна підтримуватися на строго визначеному рівні. Висока температура поршня, циліндрів, головки і клапанів приводить до посиленого нагару і шлакоутворення, підвищеного тертя, задирів і спрацювання деталей, тому двигуни потрібно охолоджувати.

Система охолодження служить для відведення тепла від стінок циліндра поршня, головки, клапанів і інших деталей, які нагріваються при доторканні з гарячими газами або внаслідок тертя і підтримання в них допустимої температури.

Кількість тепла, яке відводиться системою охолодження різне для різних двигунів і залежить від їх розмірів, швидкохідності, тактності, а також від рівня температури в системі охолодження.

В систему охолодження в залежності від швидкохідності і потужності двигуна відводиться 15-35% тепла, яке утворюється при згоранні палива.

Температурний режим системи охолодження має значний вплив на роботу дизеля. При підвищенні температури води до 85-90 °C збільшується потужність двигуна, зменшується питома витрата палива, зменшується спрацювання стінок циліндра, знижується різниця температур внутрішніх і зовнішніх стінок циліндрів і, як наслідок зменшуються температурні напруження.

По способу відведення тепла систему охолодження поділяють на:

-повітряну

-рідинну

Найбільш поширена рідина системи охолодження, при якій температура деталей двигуна, підтримується на необхідному рівні шляхом охолодження її примусовою циркуляцією води.

Система в якій циркуляція води здійснюється спеціальним насосом називається системою охолодження з примусовою циркуляцією води. В ДВЗ широко поширена замкнута система охолодження закритого типу, циркуляційна, рідинна.

Основними вузлами такої системи являються – водний відцентровий насос, вентилятор, термостат, пароповітряний клапан, термометр і трубопроводи.

Закрита система охолодження має переваги в тому, що зменшується витрата холодної рідини на випаровування, температура кипіння збільшується до 102-105°C, що зменшує

закипання води при великих навантаженнях двигуна і відповідно зменшується утворення накипу на стінках головки і сорочки блока.

2.2 Будова і робота системи охолодження дизеля д6

Система охолодження дизеля типу Д6 рідинна, закрита з примусовою циркуляцією.

В систему охолодження дизеля Д6 (рис.1) входять: вентилятор 4, водяна помпа 2 з зливним краником 3, радіатор 6, жалюзі 7, термостат 9, термометр 15, за сорочковий простір блока 14, і головки 13, трубопроводи 1,5,10,11,12 і масляний радіатор 8.

Робота системи охолодження

Вода із радіатора 6 по трубопроводу 5 поступає в водяну помпу 2, де захоплюється лопатками крильчатки, відкидується під дією відцентрової сили до периферії корпуса і по трубопроводу 1 подається в за сорочковий простір блока 14. Омиваючи гільзи циліндрів, вода по перепускних трубах поступає в порожнину головки 13 блока, де вона охолоджує порожнини камер згоряння і колодязі форсунок.

Із головки вода трубопроводом 12 відводиться в радіатор, в якому під дією повітряного потоку, який створюється вентилятором 4, вона охолоджується на 10-15°C і знову поступає в дизель.

Швидкість прогріву води після пуску дизеля регулюється автоматично термостатом 9, який починає відкриватися при температурі 70°C і повністю відкривається при 85°C. Температурний режим дизеля контролюється дистанційним термометром 15, датчик якого встановлений в трубку виходу води із головки блока.

Рис.1. Система охолодженя дизеля типу УД6

Утворений в системі пар відводиться через трубку 11 і трубопровід 12. Щоб уникнути можливих пошкоджень підшипників колінчастого вала і полегшити пуск дизеля в зимовий період, необхідно його прогріти шляхом заповнення системи охолодження гарячою водою, або з допомогою спеціального підігрівника.

Системи охолодження змазування і живлення паливом дизеля УІД6-100АД і УІД6-150АД прогрівають форсуночними підігрівниками, які працюють на дизельному паливі.

Система підключення підігрівника (рис.2) складається із форсуночного підігрівника 3, змієвика 9 з краном 8, трубопроводу 5 підведення води в підігрівник з краном 6, трубопроводу 7 підведення води в змієвик, масляного бака 10 і трубопроводу 4 відведення води із підігрівника в трубопровід 2 і дальше в радіатор.

1.При прогріві дизеля жалюзі 11 повинні бути закриті. Паливо до підігрівника поступає із паливного бака силової установки або із спеціального бака (рис.2).

Рис.2. Схема підключення підігрівника до системи охолодження дизеля