Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дипломатія.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
386.74 Кб
Скачать

Лекція 3.Організація дипломатичних прийомів.

1.Роль дипломатичних прийомів у дипломатичній практиці.

2.Підготовка дипломатичних прийомів.

3.Вибір виду прийому.

4.Етикет запрошення та відмови від прийому.

5.Візитні картки дипломата та їхнє застосування.

6.Прихід на прийом.

7.Схеми розсадки та форми столів,які використовуються при проведенні дипломатичних прийомів.

1.Роль дипломатичних прийомів у дипломатичній практиці.

Історично склалося так, що прийоми відіграють важливу роль у розвитку ділових контактів. При цьому основним змістом прийомів є не прийом їжі та дегустація напоїв. Прийоми носять діловий характер, так як мета їх проведення - поглиблення і розширення контактів, отримання потрібної інформації в неофіційній обстановці.

У бесідах на прийомах відбувається взаємний обмін думками та інформацією. Корисність цього обміну залежить від досвіду та дипломатичного вміння кожного із співрозмовників. До прийому потрібно ретельно готуватися: подумати, з ким і про що поговорити, з ким познайомитися, кого представити і т.д., продумати відповіді на можливі запитання співрозмовників, які зацікавлені в отриманні інформації.

Дипломатичні прийоми - одна із загальноприйнятих і поширених форм зовнішньополітичної діяльності урядів, відомств закордонних справ, дипломатичних представництв та дипломатів. Прийоми проводяться як в ознаменування важливих подій (національних свят, ювілейних дат, річниць підписання договорів, а також з нагоди перебування в країні високого гостя чи делегації), так і в порядку повсякденній діяльності міністерств закордонних справ і посольств.

Прийоми, що організовуються дипломатичним представництвом, сприяють встановленню, підтримці і розвитку контактів посольства з країною перебування. На таких прийомах іноземні дипломати пояснюючи політику своїх країн, збирають інформацію про країну перебування, обмінюються думками з важливих міжнародних проблем. Тому будь-який дипломатичний прийом має велике політичне значення як для тих, хто його влаштовує, так і для присутніх на ньому гостей. Ще більш важливий політичний характер мають прийоми, організовані керівними органами країни на честь високих іноземних гостей чи делегацій. Традиції проведення прийомів сягають своїм корінням в глибоку старовину. Гостинність була і залишається істотним показником честі і гідності народу і держави.

Багаторічна міжнародна практика встановила види дипломатичних прийомів, методи їх підготовки, дипломатичний етикет, якого дотримуються учасники прийомів.

Загальноприйняті правила, яких дотримуються на дипломатичних прийомах, повністю відносяться до прийомів, які проводять зовнішньоекономічні організації та фірми на честь своїх колег з інших країн. Прийоми організовуються з нагоди національних свят, річниць подій на двосторонній чи багатосторонній основі, на честь перебування в країні іноземної делегації, а також у порядку повсякденної роботи.