Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дидактика-останній варіант.docx
Скачиваний:
26
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
140.4 Кб
Скачать

1. Дидактика історії як наукова та навчальна дисципліна.

Дидактика історії – - це СІД, яка займ. розробкою і організацією виховних планів учнів відповідно до вікових потреб та всіх ін. вимог. Розділ педагогіки, теорія освіти і навчання. Розкриває закономірності засвоєння знань, умінь і навичок і формув. переконань, визначає обсяг і структуру змісту освіти. Є частиною загальної педагогіки: має ті самі методи навчання.

Англомовні країни → «Навчання історії» «Уміння історії». Сх. Єв. – «Методика викладання». Центр. Єв. - Дидактика історії.

Поч. розвив з серед 90-х. Методика - це засіб,спосіб, технологія навч. Техніка – певний набір послід кроків для створ чогось. Дидак дає змогу поєдн метод (як вчити) і філософію (навіщо вчити) навч.

Дид. іст. - це дисц яка спир на загал пед методи, але під впливом іст мат-лу вона ці методи прист до своїх потреб.

Об'єкт – процес навчання та учіння історії, процес формування іст. свідомості.

Предмет - те на що спрямована пізн діяльність: 1) соціально значущі цілі історичної освіти. 2) зміст навчання. 3) організація навчального процесу. 4) пізнавальні можливості учня. 5) результати навчання.

Закономірності функц-ня та роль іст зн у сусп-ві. 1) приналежність до кокрет. спільноти; 2) аргумент у різних суперечках чого чекати учневі від навч іст; 3) чого чекати сусп від учня. Особистість вчит.; оцінка суп на іст науку поклад завд формує нових рис особистості.

Америк школа: 1) відріз істотне від неістотного; 2) Сприйм події і пробл минулого так, як їх сприймало тодішнє суспільство- принц історизму; 3) Розум як вплив поведінка людей на суп роз; 4) уч повинен бути гот до суми, до нерозривності його інш, і навіть до ризику не закінч справу через те що не всі пробл мож бути розвязати; 5) без спроб розуміти причини іст подій; 6) прид увагу специ, конкрет, уник надто абстракт міркувань;

Європ шк: завд: 1) Вміти анал різн свідч.дж-ла, зваж на їх особ-і і вміти здоб з них інф-ію; 2) вміти точно формул доречні запит і відповід на них; робити конкретні виваж висновки; 3) вміти ясно висл думки в усн і письм формі; 4) вміти оцінювати чужі погляди, виявл розбіжності в різних позиціях і судженнях; 5) вміти зауваж помилки і прояви упередж в судженнях і не піддав вприву тенденційної інфо..

Укр. Шк.: Наголос робит на фактографію і форм морал якостей людини – патріота.

Історія як навчальний предмет своїми специфічними можливостями має сприяти розвитку нових рис осо­бистості, її активній інтеграції у демократичне суспільство, що розви­вається, та розумінню його цінностей.

2. Функції вчителя історії. Елементи пед. Майстерності

Еволюція сучасної освіти → зміна ролі вчителя історії. Сучасна школа втрачає монопольне право на освіту, а вчитель перестає бути єдиним носієм знань. Вчитель повинен удосконалитися у відповідності з вимогами.

Вчитель в школі - це провідник ідей демократ. освіти, повинен виступати як особистість, що втілює в достатній мірі цінності громадянського суспільства → наявність чіткої громадян. позиції; системи цінностей; висока комунікат. культ., здатність залучати учнів до планування і регулювання освітнього процесу.

Умова висококваліфік. викладання сусп. дисциплін → наявність демократично мислячого, поінформованого та компетентного вчителя, ознайомленого із новими досягненнями та наук. і пед. дискусіями на нац. й світовому рівнях.

Якість освіти → визнач. компетенціями вчителів та можливостями їхнього використання в освітній практиці. Практика викладання історії є настільки ж важливою, як і проведення істор. досліджень чи написання статей і книжок. Проблема → навчити вчителя викор. нові досягнення істор. дидактики в умовах значного скорочення коштів на підвищення кваліфікації вчителів; браку методичних матеріалів, які могли б використовуватися методистами для запровадження інноваційних методик.

Елементи пед. майстерності: Гуманістична спрямованість; Професійна компетентність;

Здібності: Комунікативність; Перцептивні здібності: професійна проникливість, здатність сприймати та розуміти іншу людину; Динамізм особистості – здатність впливати на іншу особистість; Емоційна стабільність – здатність володіти собою, зберігати самоконтроль; Оптимістичне прогнозування – оптимістичне прогнозування розвитку школяра; Креативність – здатність до творчості. Швидко розв’язувати проблемні ситуації, швидко генерувати нові ідеї.

Педагогічна техніка – це те, чому можна навчитися.