Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОХОРОНА ПРАЦІ В ГАЛУЗІ (КЛ).doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
2.61 Mб
Скачать

Зони захисту блискавковідводів

Зона захисту одиночного стержневого блискавковідводу – це конус заввишки h0 (рис. 3.10). Розміри зони захисту визначаються за формулами (3.4)-(3.6). За розмір hх приймається висота найвищої точки будинку або споруди.

Рис. 3.10. Зона захисту поодинокого стержневого блискавковідводу:

1 - межа зони захисту на рівні hх; 2 - межа зони захисту на рівні землі

Зона А:

;

;

;

Зона Б:

; (3.4)

; (3.5)

. (3.6)

hx – найбільша висота будівлі, м.

Зона захисту двохстержневого блискавковідводу однакової висоти при h<150 м зображена на рис. 3.11. Вона має дві торцеві області і внутрішню область. Габарити торцевих областей визначаються за формулами для поодинокого блискавковідводу (Рис. 3.10).

Первинні засоби пожежегасіння

Усі будівлі та приміщення закладів, установ і організацій повинні бути забезпечені первинними засобами пожежогасіння: вогнегасниками, пожежним інвентарем (пожежними щитами та стендами, пожежними відрами, діжками з водою, ящиками з піском тощо), пожежним знаряддям (пожежними ломами, баграми, сокирами тощо) та засобами зв'язку. Норми первинних засобів пожежогасіння наведені в таблиці 3.10.

Ручні вогнегасники повинні розміщуватися на вертикальних конструкціях на висоті не більше як 1,5 м від рівня підлоги до нижнього торця вогнегасника або шляхом установлення до пожежних шаф разом з пожежними кранами, до спеціальних тумб або на пожежні стенди. На стендах або пожежних щитах рекомендується компактно розміщувати вогнегасники, пісок, лопати, ломи, покривала вогнетривкі, списки добровільних пожежних дружин, інструкцію з правил пожежної безпеки, написи з телефонами пожежної охорони і прізвища посадових осіб, відповідальних за пожежну безпеку.

Рис. 3.11. Зона захисту подвійного стержневого блискавковідводу:

1 - межа зони захисту на рівні hx; 2 - межа зони захисту на рівні землі;

при L<h розміри зон hс,rс,rсх, дорівнюють відповідно h0,r0,rх

та визначаються за формулами (3.4)-(3.6)

Таблиця 3.10

Вимоги до обладнання навчальних приміщень первинними засобами пожежогасіння

Назва приміщення

Первинні засоби пожежегасіння

1

Спеціалізовані кабінети:

- кабінет хімії,

Вогнегасник ВП-2 або ВК-2

2

- кабінет біології,

Вогнегасник ВП-2 або ВК-2

3

- кабінет інформатики,

Вогнегасник ВК-2

4

- кабінет фізики.

Вогнегасник ВП-2 або ВК-2

5

Навчальні майстерні:

- майстерня з обробки деревини,

Вогнегасник ВП-2 або ВК-2,

пожежний кран або діжка з водою

6

- майстерня з обробки металу,

Вогнегасник ВП-2 або ВК-2

7

- майстерня обслуговуючої праці.

Вогнегасник ВП-2 або ВК-2

8

Спортивна зала

Вогнегасник ВП-5 або ВПП-10

9

Актова зала

Вогнегасник ВП-2 або ВК-2

Вогнегасники, які розміщуються поза приміщенням або в неопалювальних приміщеннях, слід знімати на холодний період. У цьому разі на пожежних стендах має бути інформація про місце їх розміщення.

Корпуси вогнегасників повинні піддаватися гідравлічним випробовуванням не рідше одного разу на 5 років. Корпуси водяних та водопінних вогнегасників, внутрішня поверхня яких не захищена від корозії полімерним або рівноцінним за якістю покриттям, підлягають гідравлічним випробовуванням не рідше одного разу на рік.

Перезаряджання водяних і воднопінних вогнегасників проводять з періодичністю не рідше одного разу на рік.

Перезаряджання порошкових вогнегасників проводять з періодичністю не рідше одного разу в 2 роки, якщо виробниками не передбачено більшого терміну. Порошкові вогнегасники, які встановлено на дорожніх транспортних засобах або які зазнають під час експлуатації дію несприятливих кліматичних і (або) механічних впливів, повинні перезаряджатися не рідше одного разу на рік.

Перезаряджання вуглекислотних вогнегасників проводять з періодичністю не рідше одного разу на 5 років. Коефіцієнт наповнення для вуглекислотних вогнегасників під час їх перезаряджання не повинен перевищувати 0,72 кг/л.

На період перезарядки і технічного обслуговування вогнегасників, пов'язаного з їх ремонтом, на заміну мають бути встановлені вогнегасники з резервного фонду.

На території будівель ІІІа, ІІІб, IV, IVa і V ступенів вогнестійкості, розміщених у сільській місцевості, слід обладнати пожежні пости з набором таких первинних засобів пожежогасіння:

• вогнегасники пінні ємкістю 10 л або порошкові ємкістю 5 л–2 шт.;

• відра – 4 шт.;

• сокири, лопати, багри – по 2 шт.;

• драбини пристінні – 1 шт.;

• бочки з водою місткістю 250 л – 2 шт. (на зимовий період замінюються ящиками з піском тієї ж місткості).

Повсякденний контроль за зберіганням, вмістом і постійною готовністю до дії первинних засобів пожежогасіння здійснюється особами, призначеними наказом керівника закладів, установ і організацій.

Використання первинних засобів пожежогасіння для господарських та інших потреб, не пов'язаних з гасінням пожеж, не дозволяється.