Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОХОРОНА ПРАЦІ В ГАЛУЗІ (КЛ).doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
2.61 Mб
Скачать

4.3.2. Система протипожежного захисту в закладах освіти Організація забезпечення пожежної безпеки

Забезпечення пожежної безпеки є невід'ємною частиною державної політики щодо охорони життя та здоров'я людей, національного 6агатства і навколишнього середовища. В Україні правовою основою діяльності в галузі пожежної безпеки є Конституція, Закон "Про пожежну 6езпеку" від 17 грудня 1993 року та інші підзаконні акти. Пожежна охорона здійснюється в чотирьох напрямках: державному, відомчому, сільському та добровільному.

Загальне керівництво структурними підрозділами державної пожежної безпеки здійснює Головне управління пожежної охорони, яке підпорядковане Міністерству надзвичайних ситуації України. Воно забезпечує здійснення державного пожежного нагляду, пожежної охорони населених пунктів і об'єктів, координує діяльність органів державної виконавчої влади з питань удосконалення пожежної охорони. Посадовими особами органів державного нагляду є державні інспектори з пожежного нагляду. В їх обов'язки входить:

1. Проводити пожежно-технічні обстеження і перевірки підконтрольних йому об'єктів.

2. Надавати керівникам підприємств обов'язкові для виконання розпорядження про усунення порушень і недоліків з питань пожежної безпеки. У разі порушення правил пожежної безпеки припиняти чи забороняти роботу підприємства.

3. Здійснювати контроль за виконанням протипожежних вимог, а у випадках виявлення порушень забороняти роботу до їх усунення.

4. Притягати до адміністративної відповідальності посадових осіб, працівників підприємств, установ та організацій, винних в порушенні вимог пожежної безпеки.

5. Застосовувати штрафні санкції до підприємств, установ та організацій за порушення вимог пожежної безпеки, невиконання розпоряджень органів державного пожежного нагляду.

На підприємствах з чисельністю працюючих більш 50 осіб створюються пожежно-технічні комісії, яки розробляють заходи щодо поліпшення пожежної безпеки, контролюють стан пожежної безпеки, здійснюють навчання, інструктажі з пожежної безпеки. В навчальних закладах звичайно ці функції виконує призначений наказом керівника відповідальний з пожежної безпеки.

Питання пожежної безпеки входять до програм навчання з охорони праці. Щорічно проводяться інструктажі з пожежної безпеки співробітників, які фіксуються у відповідних журналах. Навчання, перевірка знань учнів та вихованців з пожежної безпеки відбувається під час щорічного вступного інструктажу з БЖД, крім цього, питання пожежної безпеки можуть входити до інших видів інструктажів. На підприємствах, а також в навчальних закладах щорічно проводиться навчання з евакуації на випадок пожежі.

Евакуація людей при пожежі

Евакуацією називається вимушений процес руху людей із зони, де можливий вплив на них небезпечних факторів пожежі. Для забезпечення організованого та своєчасного проведення евакуації людей у випадку пожежі в усіх виробничих та навчальних приміщеннях розробляється план евакуації. План повинен забезпечувати час евакуації, що не перевищує необхідний. Останній залежить від швидкості розповсюдження пожежі і визначається категорією пожежовибухонебезпечності виробництва та межею вогнестійкості будівлі (табл. 3.8).

Таблиця 3.8