Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОХОРОНА ПРАЦІ В ГАЛУЗІ (КЛ).doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
2.61 Mб
Скачать

Класи пожеж за об’єктом горіння

Клас пожежі

Характеристика горючого середовища або об'ему

Вогнегасні речовини

А

  

Звичайні тверді горючі

матеріали (дерево, вугілля,

папір, гума, текстиль та ін.) 

Всі види вогнегасних речовин

(перш за все вода)

  

В

 

 

Горючі рідини і матеріали,

які плавляться при нагріванні

(мазут, стеарин, каучук,

синтетичні матеріали) 

Розпилена вода, всі види пін,

сполуки на основі галоїдів,

порошки

 

С

 

  

Горючі гази (водень,

ацетилен, вуглеводні та ін.)

 

  

Газові сполуки і інертні

розряджувачі (СО2, М2),

галогеновуглеводні, порошки,

вода (для охолоджування) 

Метали та їх сполуки (калій,

натрій, алюміній, магній та ін.) 

Порошки (при спокійній

подачі на палаючу поверхню) 

Виконання правил пожежної безпеки на підприємствах е обов'язковим для всіх посадових осіб та громадян. Пожежна безпека починається на стадії проектування підприємства, будівлі, споруди, планування технологічного процесу, встановлення обладнання, тобто враховується інженерно-технологічними заходами, які представлені в проектах при розробці проектної документації на будівництво, і вимагає суворого виконання протипожежних вимог в процесі експлуатації.

Пожежна безпека складається із системи запобігання пожеж та системи пожежного захисту.

Система запобігання пожеж – це комплекс організаційних і технічних засобів, спрямованих на виключення можливості виникнення пожежі шляхами виключення умов горіння.

Система пожежного захисту – це комплекс організаційних і технічних заходів та засобів, спрямованих на виявлення осередку займання, евакуацію людей та майна, обмеження розповсюдження пожежі та її гасіння.

4.3.1.Система попередження пожеж Вимоги пожежної безпеки до території підприємств

Важливими пожежопрофілактичними вимогами є зонування території підприємства за функціональними ознаками будівель і споруд. Це групування і розташування їх приймається згідно з призначенням, ступенем вогнестійкості, вибуховою і пожежною небезпекою розміщених в них виробництв. При зонуванні будівель і споруд виділяють будівлі і споруди виробничі (навчальні), складські і будівлі підсобного призначення. Підсобні будівлі і споруди, такі як майстерні, рекомендується розміщати окремо від основних виробничих будівель. Групи будівель з підвищеною вибухопожежною небезпекою розташовують на території з підвітряного боку від виробничої зони. Водопровідні, каналізаційні та інші інженерні споруди, а також водоймища для гасіння пожежі мають бути в окремих технічних смугах.

Важливими пожежопрофілактичними вимогами є також дотримання протипожежних санітарно-захисних розривів між будівлями, спорудами, закритими складами та допоміжними будівлями. Призначені такі розриви для обмеження можливості поширення пожежі (табл. 3.7).

Таблиця 3.7