Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichni_rekomendatsiyiyi_studentam__farm.doc
Скачиваний:
49
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
13.02 Mб
Скачать

6. Органи кровотворення та імунної системи

Кістковий мозок: будова і функції. Червоний і жовтий кістковий мозок. Центральні і периферичні органи імунної системи. Загрудинна залоза, групові лімфатичні фолікули тонкої кишки і червоподібного відростка. Селезінка, її топографія, будова, функції.

Вчення про судини - ангіологія

Загальна анатомія і функції серцево-судинної системи. Лімфатична система. Закономірності галуження артерій і формування вен. Ланки мікроциркуляторного русла. Будова стінок судин. Артеріальні, венозні та артеріо-венозні анастомози. Особливості кровообігу плода.

1. Кровоносна система

  • СЕРЦЕ

Форма і положення серця в грудній порожнині. Передсердя і шлуночки, їх будова. Ендокард, міокард, епікард. Клапани серця. Провідна система серця. Перикард. Великі судини грудної порожнини.

  • АРТЕРІЇ

Артерії малого кола кровообігу: легеневий стовбур, легеневі артерії, часткові, сегментарні і часточкові артерії.

Артерії великого кола кровообігу. Аорта, її топографія, частини. Вінцеві артерії серця. Гілки дуги аорти.

Артерії шиї і голови. Загальна, зовнішня і внутрішня сонні артерії; їх топографія і гілки. Кровопостачання головного і спинного мозку.

Підключична артерія: топографія, відмінності між лівою і правою підключичними артеріями, гілки.

Артерії верхньої кінцівки; пахвова, плечова, променева і ліктьова артерії, їх топографія і гілки.

Грудна частина аорти, її топографія і гілки (пристінкові і нутрощеві). Черевна частина аорти, її топографія; пристінкові і нутрощеві гілки.

Спільна клубова артерія, її топографія, поділ на зовнішню і внутрішню клубові артерії. Пристінкові і вісцеральні гілки внутрішньої клубової артерії.

Артерії нижньої кінцівки: стегнова, передня і задня великогомілкові артерії, артерії стопи; їх топографія і гілки.

  • ВЕНИ

Будова вен, їх відмінності від артерій. Анатомічні пристосування, що забезпечують рух крові по венах до серця.

Вени малого кола кровообігу. Легеневі вени.

Вени великого кола кровообігу. Верхня порожниста вена; її корені, притоки, їх топографія. Вени головного мозку. Поверхневі і глибокі вени голови і шиї. Внутрішня, зовнішня і передня яремні вени. Плечо-головні вени, підключична і пахвова вени, поверхневі і глибокі вени верхньої кінцівки. Міжреброві вени. Непарна і напівнепарна вени. Хребтові венозні сплетення.

Нижня порожниста вена, топографія, корені, притоки. Кава-кавальні анастомози. Внутрішня клубова вена, вени тазу, поверхневі і глибокі вени нижньої кінцівки.

Ворітна печінкова вена, її топографія, корені, притоки. Порто-кавальні анастомози.

2. Лімфатична система

Функції і зв'язок лімфатичної системи з венозним руслом. Лімфатичні судини і лімфатичні капіляри. Фактори, що забезпечують рух лімфи. Грудна протока, права лімфатична протока, підключичний стовбур, яремний стовбур. Лімфатичні вузли: будова і класифікація.

Нервова система - неврологія

Функціональна характеристика нервової системи у світлі фізіологічного вчення І.П.Павлова, П.К.Анохіна (функціональні системи). Роль нервової системи в об'єднанні частини організму в єдине ціле і у встановленні зв'язків організму з навколишнім середовищем.

Елементи будови нервової системи. Нейрон. Нейроглія. Сіра і біла речовина спинного і головного мозку. Поділ нервової системи.

  • ЦЕНТРАЛЬНА НЕРВОВА СИСТЕМА

Спинний мозок. Форма, топографія, внутрішня будова. Сегмент спинного мозку. Формування спинномозкового нерва.

Головний мозок: стовбур головного мозку (довгастий мозок), задній мозок (міст, мозочок), середній мозок, проміжний мозок (таламус, епіталамус, метаталамус, гіпоталамус), кінцевий мозок (півкулі великого мозку).

  • ПРОВІДНІ ШЛЯХИ ЦНС

Рефлекторна дуга як основна анатомо-фізіологічна одиниця нервової системи. Проста і складна рефлекторна дуга.

Анатомо-функціональна класифікація провідних шляхів центральної нервової системи:

  1. Асоціативні шляхи, короткі і довгі.

  2. Комісуральні шляхи.

  3. Проекційні шляхи:

  • висхідні (аферентні) системи волокон (екстрарецептивні, інтрарецептивні, пропріоцептивні шляхи);

  • низхідні (еферентні) системи волокон (пірамідні і екстрапірамідні);

  • низхідні корково-мостові шляхи.

Оболони спинного і головного мозку (тверда, павутинна і м'яка). Підпавутинний простір. Утворення і відтік спинномозкової рідини.

  • ПЕРИФЕРІЙНА НЕРВОВА СИСТЕМА

Загальна анатомія спинномозкових і черепних нервів. Будова нерва, його склад.

Поділ спинномозкових нервів на гілки: передні, задні, оболонні і сполучні.

Задні гілки шийних, поперекових, крижових і куприкових спинномозкових нервів. Передні гілки спинномозкових нервів, утворення сплетень (шийного, плечового, поперекового, куприкового); міжреброві нерви. Зв'язок спинномозкових нервів з вегетативною нервовою системою.

Черепні нерви. Загальна характеристика і класифікація черепних нервів. Зв'язок черепних нервів з вегетативною нервовою системою.

  • ВЕГЕТАТИВНА (АВТОНОМНА) НЕРВОВА СИСТЕМА

Закономірності будови і функції вегетативної нервової системи. Поділ її на симпатичну і парасимпатичну нервову частини. Центри вегетативної нервової системи в головному і спинному мозку. Периферійний відділ вегетативної нервової системи. Передвузлові і завузлові нервові волокна.