Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Опорний конспект.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
1.46 Mб
Скачать
    1. Функції та концепції маркетингу у туризмі.

Модель маркетингової діяльності не залежить від галузі її використання. Відповідно до принципової методології маркетингу як ринкової концепції управління і збуту існує універсальний підхід до класифікації маркетингових функцій, який полягає у виділенні чотирьох блоків комплексних функцій, кожен з яких має ряд підфункцій, структурно-логічна система має такий вигляд [38] .

Аналітична функція:

- вивчення ринку;

- вивчення споживачів;

- вивчення фірмової структури ринку:

- вивчення товарної структури ринку;

- аналіз внутрішнього середовища підприємства.

Виробнича (будівнича) функція:

- організація виробництва нових товарів (товарів ринкової

новизни);

- організація матеріально-технічного постачання;

- управління якістю та конкурентоспроможністю готової продукції. Збутова функція:

- організація системи товароруху;

- проведення цілеспрямованої товарної політики;

- організація сервісу:

- проведення цілеспрямованої цінової політики.

Функція управління та контролю:

- організація стратегічного та оперативного планування на підприємстві;

- інформаційне забезпечення управління маркетингом;

- комунікативна підфункція маркетингу (організація системи комунікацій на підприємстві);

- організація контролю маркетингу (зворотні зв'язки, ситуаційний

аналіз).

Особливостями туристичного маркетингу є:

  • управління попитом, а не його стимулювання;

  • достовірність та повнота інформації про туристичний продукт;

  • особлива увага до питань захисту прав клієнтів;

  • розробка засобів по зменшенню залежності від сезонності;

  • урахування в маркетинговій діяльності не тільки матеріальних аспектів, а й психології, емоційного стану та інших особливостей споживачів;

  • необхідність координації маркетингових заходів, які здійснюються усіма організаціями – учасниками виробництва туристичних послуг.

ВТО (Всесвітня Туристична Організація) виділяє три головні функції маркетингу у туризмі:

  1. налагодження контактів з клієнтами: вміння переконати клієнтів у тому, що запропоноване місце відпочинку повністю відповідає їх потребам

  2. розвиток: проектування нововведень

  3. контроль: аналіз та перевірка результатів діяльності туристичної фірми по використанню можливостей , які має сфера туризму [44].

Для правильного розуміння маркетингу, як основи ефективного підприємництва слід розглянути п'ять альтер­нативних концепцій, на яких можуть бути побудовані взаємовідносини між підприємствами і споживачами.

Туризм складна система, його складовими є економіка, політика, екологія, культура. Для досягнення позитивного маркетингового ефекту необхідно координація маркетингу різних організацій та підприємств, тому концепції маркетингу в туризмі мають більш всеосяжний характер.

1. Концепція удосконалення виробництва стверджує, що споживачі надають перевагу товарам, які широко розповсюджені та доступні за ціною. У туристичному маркетингу, у першу чергу, будуть приваблювати широко розповсюдженні і недорогі туристичні продукти.

2. Концепція удосконалення товару передбачає, що споживачі віддають перевагу товарам із високою якістю та надійними експлуатаційними характеристиками. У туристичному маркетингу споживачі будуть надавати перевагу найякіснішим туристичним продуктам.

3. Концепція інтенсифікації комерційних зусиль стверджує, що споживачі не будуть купувати туристичні продукти в достатній кількості, якщо не докласти значних зусиль у сфері стимулювання і збуту.

4. Концепція маркетингу ґрунтується на ствердженні, що запорукою досягнення цілей підприємства є визначення потреб споживачів і задоволення цих потреб ефективнішими, ніж у конкурентів, методами.

5. Концепція соціально-етичного маркетингу, крім інтересів підприємства й окремих споживачів, ураховує інтереси суспільства загалом. Ця концепція має особливе значення для туристичних підприємств. Йдеться, зокрема, про зростання уваги до проблем захисту довкілля, у тому числі економічними методами. Так представники руху інвайроменталістів наполягають на необхідності впровадження компенсацій за користування навколишнім середовищем у вигляді екоподатків. Для збереження і зміцнення благополуччя споживача існує організований рух громадян та державних органів, спрямований на розширення прав та можливостей покупців у відносинах з продавцями, який має назву консюмеризм.

Інвайроменталізм – організований рух громадян та державних органів, спрямований на захист та поліпшення стану навколишнього середовища.

Кожна з цих концепцій характеризується початковим пунктом управління та шляхом досягнення основної мети підприємства – одержання максимального прибутку .

У сучасних умовах при становленні ринкових відносин в Україні, проблема організації і функціонування маркетингу на туристичних підприємствах має дуже важливе значення. В Україні теорія і практика маркетингового управління ще не зайняли належного щабля. Вітчизняним туристичним підприємствам важко застосовувати маркетингове управління через складні умови господарювання, брак коштів для впровадження інноваційних процесів, не зовсім цивілізовані форми конкурентної боротьби, недосконале правове поле, відсутність протекціонізму з боку держави, недостатня інфраструктура.