Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Опорний конспект.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
1.46 Mб
Скачать

Контрольні питання:

  1. Визначте зміст товарної політики підприємства, її структуру.

  2. Що варто розуміти під туристським продуктом?

  3. Назвіть основні елементи туристського продукту

  4. Що таке тур? Яка його структура?

  5. Дайте визначення продуктової стратегії

  6. Що таке структура асортименту продукції?

  7. Яка роль ЖЦТ у процесі оптимізації структури запропонованих продуктів?

  8. Які рівні прийнято виділяти в структурі туристського продукту?

  9. Назвіть основні етапи процесу розробки нового туристський продукту. Дайте їх характеристику.

  10. Дайте характеристику кожному етапу ЖТЦ? Яка стадія найбільш ризикована і обходиться найдорожче?

Тема 5. Цінова політика туристичного підприємства.

План лекцій:

5.1 Ціна у комплексу маркетингу туристичного підприємства

5.2. Основні етапи ціноутворення туристичного продукту.

5.3. Стратегії ціноутворення в туризмі.

Література: 21, 44, 50, 55.

    1. Ціна у комплексу маркетингу туристичного підприємства

Маркетингова цінова політика - це комплекс заходів, до якого належать визначення ціни, знижок, умов оплати за товари чи послуги з метою задоволення потреб споживачів і забезпечення прибутку фірми.

Ціна товару - це оцінка його споживчої вартості з точки зору виробника. Ціна товару для фірми - найбільш важливий показник, тому що її основна функція забезпечувати прибуток від збуту товару.

Суть маркетингової цінової політики підприємств заключається в тому, щоб встановлювати такі ціни і так ними варіювати, щоб зайняти стале положення на ринку, володіючи максимальною його часткою і забезпечити найбільший обсяг прибутку, а також вирішувати стратегічні і оперативні задачі.

У сфері туризму можна виділити наступні види цін: - нетто - і брутто – ціни.

Нетто-ціна є вираженням грошової суми, що підлягає оплаті приймаючої турфірми або турагентом туроператору. У брутто-ціну включається також і комісійна винагорода турфірмі, що при розрахунках утримується.

- пакетна ціна й тарифи туроператора

Пакетна (комплексна) ціна встановлюється на укомплектований турпакет. Тарифи туроператора встановлюються на конкретні ціни постачальників туруслуг, вони включають прибуток туроператорів і комісію агентам.

- групова й індивідуальна ціна

Ціна пакета на одного туриста, найбільш краща для українських фірм, що відправляють туристів за кордон, тому що вона дозволяє легше скалькулювати суму належній фірмі й, зробити з нею розрахунки по фактичному числу учасників турпоїздки. Ціна на групу цікава для іноземної приймаючої турфірми, тому що вона має намір одержати суму поза залежністю від остаточного числа учасників.

- дискримінаційна ціна, тобто незалежно від розходжень у витратах установлюється ціна для певного контингенту громадян (пенсіонери, студенти, діти) [44].

Фактори ціноутворення.

Усі фактори відразу слід розділити на дві групи: внутрішні і зовнішні.

До внутрішніх факторів слід віднести витрати на виробництво і реалізацію, мету фірми, обсяг пропозиції, умови постачання, якість продукції, рівень новизни товару, етап життєвого циклу товару. Для туроператора собівартість туру – це сума цін його складових. При укладанні угод між рецептивним та ініціативним туроператорами або туроператором и турагентом може оговорюватись як комплексна ціна без калькуляції по статтям витрат, так і ціна з розбивкою по кожній послузі. В останньому випадку сторона, що відправляє туристів обирає необхідні послуги з поданого переліку та, таким чином, регулює ціну турпакету [21].

До зовнішніх факторів – тип ринку, кон‘юнктуру ринку, характер і рівень попиту, стан конкурентного середовища, споживачів, торговельних посередників, рівень інфляції, обмеження, які визначаються існуючим законодавством у сфері ціноутворення.

Дамо характеристику кожному фактору.

І. Внутрішні фактори.