Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курс лекцій з ОП ДВ_верстка.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
736.77 Кб
Скачать

2. Права працівників на охорону праці під час роботи на підприємстві

Умови праці на робочому місці, безпека технологічних процесів, машин, механізмів, устаткування та інших засобів виробництва, стан засобів колективного та індивідуального захисту, що використовуються працівником, а також санітарно-побутові умови повинні відповідати вимогам нормативних актів про охорону праці.

Працівник має право відмовитись від дорученої роботи, якщо створилася виробнича ситуація, небезпечна для його життя чи здоров'я, або для людей, які його оточують і навколишнього природного середовища.

Соціальне страхування від нещасних випадків і професійних захворювань. Усі працівники підлягають обов'язковому соціальному страхуванню власником від нещасних випадків і професійних захворювань. Страхування здійснюється в порядку і на умовах, що визначаються законодавством і колективним договором (угодою, трудовим договором).

3. Права працівників на пільги та компенсації за важкі та шкідливі умови праці

Працівники, зайняті на роботах з важкими та шкідливими умовами праці, безплатно забезпечуються лікувально-профілактичним харчуванням, молоком або рівноцінними харчовими продуктами, газованою солоною водою, мають право на оплачувані перерви санітарно-оздоровчого призначення, скорочення тривалості робочого часу, додаткову оплачувану відпустку, пільгову пенсію, оплату праці у підвищеному розмірі та інші пільги та компенсації, що надаються в передбаченому законом порядку.

Обов'язки роботодавця щодо створення безпечних і нешкідливих умов праці. Власник зобов'язаний створити в кожному структурному підрозділі і на робочому місці умови праці відповідно до вимог нормативних актів, а також забезпечити додержання прав працівників, гарантованих законодавством про охорону праці.

  1. Порядок відшкодування збитків заподіяних здоров’ю працівника на виробництві

В процесі трудової діяльності працівники піддаються різного виду впливу небезпечних виробничих факторів від дії яких можуть зазнати травм, або професійних захворювань. В статті 9 закону України «Про охорону праці» передбачено компенсації за заподіяну шкоду здоров’ю працівника а саме: у випадку інвалідності, за кожний відсоток втрати працездатності повинна виплачуватися компенсація у розмірі середньомісячної зарплати працівника; у випадку смерті працівника на виробництві на кожного утриманця (неповнолітні діти, а також діти, які народилися після його смерті) виплачується однорічний заробіток померлого і п’ятирічний на родину. Якщо в процесі розслідування нещасного випадку встановлено вину померлого то розмір компенсації зменшується на 50%.

5. Обов’язкові медичні огляди працівників.

Роботодавець зобов’язаний за свої кошти забезпечити фінансування та організувати проведення попереднього (під час прийняття на роботу) і періодичного (протягом трудової діяльності ) медичних оглядів працівників, зайнятих на важких роботах, та роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі, щорічного обов’язкового медичного огляду осіб віком до 21 року.

За результатами періодичних медичних оглядів у разі потреби роботодавець повинен забезпечити проведення відповідних оздоровчих заходів.

Роботодавець зобов’язаний забезпечити за свій рахунок позачерговий медичний огляд працівників:

  • за заявою працівника, якщо він вважає, що погіршення стану його здоров’я пов’язано з умовами праці;

  • за своєю ініціативою, якщо стан здоров’я працівника не дозволяти йому виконувати свої трудові обов’язки.