Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курс лекцій з ОП ДВ_верстка.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
736.77 Кб
Скачать

2. Природна вентиляція

Природна вентиляція відбувається внаслідок теплового та вітрового напорів. Вона може бути організована і неорганізована.

Організована природна вентиляція називається аерацією. Для аерації в стінах будівлі роблять отвори для надходження зовнішнього повітря, а також вона здійснюється через відкриті вікна, кватирки. фрамуги.

Неорганізована вентиляція включає інфільтрація — просочування повітря через нещільності у вікнах, дверях , перекриттях тощо.

Перевагою природної вентиляції є її дешевизна та простота експлуатації. Основний її недолік у тому, що повітря надходить у приміщення не очищене, а видалене повітря не очищається і забруднює довкілля.

3. Штучна вентиляція

Штучна (механічна) вентиляція, на відміну від природної, дає можливість очищувати повітря перед його викидом в атмосферу, вловлювати шкідливі речовини перед викидом в атмосферу, обробляти припливне повітря і більш цілеспрямовано подавати його в робочу зону.

Механічна вентиляція може бути робочою, або аварійною. Робоча вентиляція може бути загально-обмінною, місцевою чи комбінованою.

Загально-обмінна вентиляція забезпечує створення необхідного мікроклімату та чистоти повітряного середовища у виробничому приміщенні. Загально обмінна вентиляція може бути припливною, витяжною та припливно-витяжною.

Припливна загально-обмінна вентиляція забезпечує подачу чистого зовнішнього повітря у приміщення. Цей вид вентиляції застосовується у приміщеннях із значним тепловиділенням та низькою концентрацією шкідливих речовин.

Витяжна загально-обмінна вентиляція застосовується у виробничих приміщеннях, в яких відсутні шкідливі речовини, а також у допоміжних, побутових та складських приміщеннях.

Повітря після очищення необхідно викидати на висоті не менше 1 м над гребенем даху.

Припливно-витяжна загально-обмінна вентиляція застосовується у приміщеннях яких необхідно забезпечити підвищений та надійний повітрообмін. В системі повітрообміну можливе використання не лише зовнішнього повітря. Але й повітря приміщення після його очищення. Таке повторне використання повітря приміщень називається рециркуляцією і здійснюється в холодну пору року для економії тепла.

4. Кондиціонування повітря

Кондиціонування повітря — це створення та автоматичне підтримання в приміщенні заданих або таких, що змінюються за певною програмою метеорологічних умов, які є найбільш сприятливими для працівників та нормального протікання технологічного процесу. Кондиціонування повітря може бути повним та неповним. Повне кондиціонування повітря передбачає регулювання температури, вологості, швидкості руху повітря, а також можливе його додаткове оброблення (очищення від пилу, дезодорація, озонування). При неповному регулюється лише частина параметрів.

Кондиціонування повітря здійснюється кондиціонерами, які поділяються на центральні та місцеві. Центральні кондиціонери призначені для великих за розмірами приміщень, вони складаються з трьох частин: відділення змішування повітря, промивної камери та відділення другого промивання. Місцеві кондиціонери використовуються у малих приміщеннях і працюють на зовнішньому повітрі за, так званою, припливною схемою.