Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курс лекцій з ОП ДВ_верстка.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
736.77 Кб
Скачать

2. Характеристика засобів індивідуального захисту

Засоби індивідуального захисту (ЗІЗ)— це засіб захисту, що надягається на тіло

людини або його частину, або використовується під час праці. Вони поділяються на: спецодяг, спецвзуття, засоби захисту рук, голови, обличчя, очей, органів слуху та дихання.

До спецодягу належать: фартухи, халати, півкомбінезони, комбінезони, костюми, теплі куртки. Спец одяг служить для захисту від дії несприятливих чинників. Відповідно до ГОСТ 12. 4. 103-80 спец одяг залежно від захисних властивостей поділяється на групи які мають наступні позначення:

М — для захисту від механічних пошкоджень;

З — від загальних виробничих забруднень;

Т — від підвищеної чи пониженої температури;

Е — від електричного струму;

П — від пилу;

Н — від нафти, нафтопродуктів, мастил та жирів.

Спеціальне взуття класифікується в залежності від захисних властивостей. До спецвзуття належать: чоботи, півчоботи, черевики, валянки, калоші, тапочки і боти.

Засоби захисту рук — це різні види рукавиць, які використовуються для захисту від механічних впливів, підвищених та знижених температур, електричної напруги, нафти і нафтопродуктів. Рукавиці виготовляють із бавовни, льону, шкіри, гуми, азбесту, полімерів.

Засоби захисту голови запобігають травмуванню і забрудненню. Найбільш поширеними є косинки, берети, каски і капюшони.

Засоби для захисту очей від твердих часточок, бризок кислот, лугів та інших хімічних речовин, а також випромінювання застосовуються окуляри. Тип окулярів добирається за ГОСТ 12. 4.013-85 залежно від виду роботи: окуляри захисні С-2; окуляри захисні ОЗН; окуляри сітчасті С-15; окуляри герметичні ПО-2; окуляри захисні від електромагнітних випромінювань ОРЗ-5.

Засоби для захисту органів слуху призначені перекрити найбільш чутливий канал проникнення звуку в організм  — вухо людини. Такі засоби називаються анти шумами або антифонами.

ЗІЗ органів слуху поділяються на проти шумові вкладки, навушники та шоломи. Протишумові вкладки найпростіші, їх вводять безпосередньо в зовнішню частину слухового ходу і залишають там без додаткових засобів підтримки, вони можуть бути одноразові і багаторазові.

3. Порядок видачі засобів захисту та догляд за ними

Відповідно до Закону України «Про охорону праці» на роботах з шкідливими та небезпечними умовами праці, а також на роботах пов’язаних із забрудненням робітникам та службовцям безплатно видається спецодяг, спецвзуття та інші засоби індивідуального захисту. Порядок видачі, зберігання та використання ЗІЗ визначається «Положенням про порядок забезпечення працівників спеціальним одягом, спецвзуттям та іншими засобами індивідуального захисту». Відповідальність за забезпечення ЗІЗ і виконання вимог Положення покладається на роботодавця. Він зобов’язаний за свій рахунок забезпечити придбання, комплектування, видачу та утримання ЗІЗ відповідно до нормативно-правових актів з охорони праці та колективного договору.

При визначенні на підприємстві тих професій і посад, що мають право на одержання ЗІЗ керуються Типовими галузевими нормами безплатної видачі працівникам спецодягу спецвзуття та іншими засобами індивідуального захисту. ЗІЗ видаються працівникам згідно з встановленими нормами та строками носіння незалежно від форми власності підприємства та виду його діяльності. ЗІЗ, що видаються працівникам, вважаються власністю підприємства, обліковуються як інвентар і підлягають обов’язковому поверненню при: звільненні, переведенні на тому ж підприємстві на іншу роботу, для якої видані ЗІЗ не передбачені нормами, а також при закінченні строків їх носіння замість одержаних нових.