Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курс лекцій з ОП ДВ_верстка.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
736.77 Кб
Скачать

1. Класифікація вантажів за ваговими категоріями

Механізація найбільш важких та трудомістких робіт, до яких в першу чергу належать вантажно-розвантажувальні роботи, є одним з найважливіших завдань охорони праці. За ваговими категоріями вантажі поділяються на три групи:1 — масою менше 80 кг, а також сипкі, дрібно штучні, і такі, що перевозяться навалюванням; 2 — масою від 80 до 500 кг; 3 — масою понад 500 кг.

Відповідними нормативними актами встановлені норми вантажів для перенесення вручну:

— для чоловіків — 50 кг і допускається 80 кг;

— для жінок — 10 кг при чергуванні х іншою роботою і 7 кг при постійній роботі;

— для юнаків та дівчат 16—17 років відповідно 14 та 7 кг;

— 17—18 років відповідно16 та 8 кг.

2. Класифікація вантажів за ступенем небезпеки

Вантажі, які є небезпечними за своїми властивостями відповідно до ГОСТ19433-81 поділяються на чотири групи:

1 — малої небезпеки (продукти харчування, аркушевий папір тощо)

2 — небезпечні за своїми розмірами (великогабаритне поліграфічне устаткування);

3 — пилові та гарячі (цемент, крейда. вапно);

4 — небезпечні за своїми властивостями (пожежо- та вибухонебезпечні, отруйні, токсичні і радіоактивні).

На упаковці з небезпечними вантажами, крім стандартного маркування, необхідно нанести знак безпеки (вибухає, займається, окисник, отрута і т. д. ).

3. Причини нещасних випадків при виконанні вантажно-розвантажувальних робіт

Вантажно-розвантажувальні роботи можна умовно поділити на три групи:

 — ручні роботи щодо піднімання та переміщення вантажу;

 —  підіймання та перевезення за допомогою механічних пристосувань (візків, спусків, лебідок, домкратів та блоків);

 — піднімання та перевезення вантажів за допомогою спеціальних машин та механізмів (ліфтів, електрокар, конвеєрів та автонавантажувачів).

Для кожної групи характерні свої небезпеки що можуть привести до нещасних випадків, але основними є: непідготовленість персоналу; порушення правил складування, транспортування та правил експлуатації певних механізмів.

4. Безпека внутрішньоцехового транспорту

Внутрішньо цеховий транспорт призначений для перевезення в межах цеху, дільниці. сировини, півфабрикатів та готової продукції та відходів виробництва.

Транспортні засоби можна поділити на певні групи. Найбільш поширеними є вантажні ліфти при користуванні якими виникають певні небезпеки, які пов’язані з порушенням правил експлуатації. Ліфти повинні бути зареєстровані в органах Держнаглядохоронпраці. Їх не можна перенавантажувати, з прикладанням сили відкривати двері, кабіна повинна бути освітленою. До обслуговування ліфтів допускаються особи не молодші 18 років, які закінчили спеціальні курси і отримали посвідчення.

Ручні вантажні візки повинні бути стійкими. Мати справні рами, платформи без перекосів та надійно закріплені колеса. Вантажі повинні мати висоту не більше 1,5 м і складені за габаритами візка.

Конвеєри повинні мати надійне огородження всіх рухомих частин, аварійні вимикачі, захисне огородження та світлову, або звукову сигналізацію.

Рольганги, похилі та гвинтові спуски в приймальній частині необхідно оснащувати обмежувачами із гасниками швидкості. Рольганги, які розміщені на висоті більше 1м, похилі та гвинтові спуски повинні мати огородження з обох боків по всій довжині. Відстань між роликами повинна бути такою, щоб під час переміщення вантажу він опирався не менше ніж на три ролики. В місцях поворотів рольгангів потрібно встановлювати запобіжні бортики висотою 0,12 —1,3 м. Кут нахилу повинен бути таким, щоб швидкість руху вантажу не перевищувала 3 м/с.