Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Задачи_для_Практич_2_часть_1_разд_ГП.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
309.76 Кб
Скачать

Завдання

До першого заняття:

Завдання № 1

Складіть пропозицію про укладення якого-небудь відомого вам договору таким чином, щоб вона відповідала ознакам оферти.

Завдання № 2

Складіть відповідь на пропозицію, що надійшла, укласти який-небудь відомий вам договір. При цьому дана відповідь повинна відповідати ознакам акцепту.

Завдання №3

Роз'ясніть, які договори обов'язково посвідчувати нотаріально, а які досить укласти в простій письмовій формі.

У чому полягають відмінності таких категорій цивільного права, як «договір» і «правочин»?

Завдання № 4

Березовський запропонував своєму знайомому Абрамовичу придбати у нього картину відомого художника. Наступного дня Абрамович направив Березовському по факсу відповідь, в якій містилася його згода купити картину та вказувалася ціна купівлі.

Через п'ять днів Березовський повідомив Абрамовича, що згодний продати йому картину, але на 25% дорожче від ціни, запропонованої Абрамовичем.

Абрамович не погодився на збільшення ціни, зазна­чивши, що на його думку, договір вже укладений на умовах, що містяться у його факсимільному повідомленні, яке є акцептом.

Дайте визначення оферти та акцепту.

Чиї дії в даному випадку можна розглядати як оферту або акцепт?

Чи був насправді укладений договір?

Завдання № 5

В процесі обговорення умов договору оренди нежитлового приміщення власник приміщення настояв на включенні в договір умови про покладання на орендаря обов'язку здійснення як поточного, так і капітального ремонту орендованого об'єкта.

Організація-Орендар, маючи нагальну потребу в приміщенні, була змушена погодитися із цим, хоча для неї це тянуло значне збільшення видатків. При настанні певного договором строку здійснення капітального ремонту приміщення власник запропонував орендареві його зробити. Організація, посилаючись на те, що за законом це входить в обов'язок самого власника, відмовилася від проведення ремонту.

Чи обґрунтована позиція орендаря?

До якого виду умов договору відноситься обов'язок орендаря здійснити капітальний ремонт приміщення?

До другого заняття:

Завдання № 6

ТОВ «Вега» придбало у ТОВ «Альфа» нежитловий будинок для розміщення офісу. Будинок був розташований на земельній ділянці, що знаходилася у комунальній власності та перебувала у віданні міської ради. ТОВ «Вега» звернулося до міськради з пропозицією укласти договір оренди земельної ділянки для обслуговування будинку на 49 років.

Міськрада своїм рішенням міськради відмовила ТОВ «Вега» в укладенні договору оренди та зобов'язала товариство укласти договір купівлі-продажу земельної ділянки.

Не погодившись з рішенням міськради, ТОВ «Вега» звернулося до суду.

Які аргументи може навести ТОВ «Вега» в суді та на які норми законодавства йому треба посилатися?

Завдання № 7

ТОВ «Консоль» та ТОВ «Інвестбуд» уклали договір дольової участі у будівництві житлвого будинку, на підставі якого ТОВ «Інвестбуд» зобов'язувалося вкладати кошти у будівництво, а ТОВ «Консоль» - збудувати будинок та здати його в експлуатацію. Окремим пунктом договору сторони зобов'язалися в майбутньому укласти договір про розподіл між ними окремих приміщень.

Після закінчення будівництва сторони не змогли дійти згоди щодо передачі приміщень ТОВ «Інвестбуд».

ТОВ «Інвестбуд» звернулося до суду з вимогою про примушення ТОВ «Консоль» до укладення договору на умовах, визначених ТОВ «Інвестбуд». ТОВ «Консоль» заперечувало, мотивуючи тим, що відповідно до принципу свободи договору воно є вільним у прийнятті рішення про укладення договору та визначення його умов.

Хто має рацію в даному спорі?

Завдання № 8

Постачальник та Покупець уклали договір поставки металопродукції. Ціна в договорі не була визначена. Строк поставки - через три місяці після укладення договору. Коли підійшов строк поставки продукції, ціна на неї у зв'язку із зміною кон'юнктури ринку виросла вдвічі.

Постачальник вимагає оплати продукції за ціною, яка існує на день поставки. Покупець погоджується оплатити продукцію лише за ціною, яка існувала на момент укладення договору

Вирішіть справу.

Завдання № 9

ТОВ «Альфа» користувалося приміщенням, яке належало ТОВ «Вега». Відносини між ними не були оформлені договором. Через чотири місяці ТОВ «Вега» надіслало ТОВ «Альфа» проект договору оренди, в якому визначався строк оренди з моменту початку фактичного використання орендарем приміщення. Юрист ТОВ «Альфа» не погодився з такою умовою, зазначивши, що положення договору не можуть застосовуватися до відносин, які виникли до моменту його укладення.

Чи вірну консультацію надав юрист ТОВ «Альфа»?

Тема: Договір купівлі-продажу

Контрольні питання

  1. Поняття та характеристика договору купівлі-продажу.

  2. Кількість товару. Якість товару. Асортимент товару. Комплектність товару.

  3. Момент виникнення обов'язку продавця передати товар. Момент виникнення права власності. Ризик випадкової загибелі проданої речі.

  4. Особливості окремих видів договору купівлі-продажу.