Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Задачи_для_Практич_2_часть_1_разд_ГП.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
309.76 Кб
Скачать

Завдання

Завдання № 1

Підприємець Папондопуло уклав із залізницею договір перевезення з Херсона до Харкова вантажу червоних помідорів та кабачків. Залізниця подала вагони під навантаження із запізненням на три доби. До моменту завантаження вагонів товар почав псуватися.

В результаті при реалізації овочів в Харкові Папондопуло зазнав значних збитків і звернувся до суду з позовом до залізниці про відшкодування збитків, викликаних тридобовою затримкою подачі вагонів. Залізниця відмовилася платити, мотивуючи це тим, що затримка подачі вагонів була викликана розмиттям залізничної колії через тривалі зливи на ділянці, що знаходилася в 100 км від станції навантаження вантажу.

Яке рішення повинен прийняти суд?

Чи зміниться рішення суду у випадку, якщо затримка подачі вагонів відбулася через затримку вивантаження попереднім клієнтом?

Завдання № 2

Магазин «Риба кожен день» (м. Харків) і авіакомпанія «Аеросвіт» уклали договір перевезення вантажу, відповідно до якого авіакомпанія, як перевізник, повинна щотижнево доставляти вантаж - продукти моря із міста Гамбург (Німеччина). Згідно з договором магазин повинен одержувати вантаж в аеропорті «Харків» протягом однієї доби з моменту повідомлення перевізника про прибуття товару.

10 червня 2009 року таке повідомлення надійшло, але в аеропорту одержувачеві відмовились передати вантаж, посилаючись на те, що відсутній сертифікат якості на вантаж. Одержувач оформив відповідні документи протягом двох діб. Після прийман­ня вантажу виявилась нестача креветок на суму 57 000 грн.

Магазин звернувся з претензією до перевізника про сплату вартості втраченого товару. Перевізник відмовився задовольнити претензію, посилаючись на те, що з літака, який доставив вантаж, останній був розвантажений у склад аеропорту в повному обсязі і в справній тарі.

Які документи супроводжують вантаж при повітряних перевезеннях?

Хто саме і яким чином оформляє такі документи?

Як вирішити цей спір?

Завдання № 3

Краснопільське лісогосподарське управління відвантажило авто­мобільним транспортом ялинки торговельному підприємству «Приватсервіс» (м. Харків). Ялинки були призначені для продажу до Нового року.

Перевізник - АТП 1501 (м. Краснопілля) доставив і передав їх одержувачу тільки 31 грудня 2007 р., коли товар втратив будь-яку цінність. Торговельне підприємство відмовилося від сплати грошей за товар і повідомило продавцю, що ялинки були розвантажені помилково, товаро-транспортні документи, які супроводжували вантаж, підписані від імені одержувача особою, яка не має на це повноважень.

Лісогосподарське управління заявило позов торговельній організації про сплату вартості ялинок, посилаючись на договір, в якому зазначено, що термін доставки ялинок - грудень 2007 р.

У запереченні на позов відповідач вказав, що кількість ялинок, які були передані перевізником, не відповідає кількості, зазначеній у перевізних документах (має місце нестача 45 ялинок). Крім того, товарний вигляд 80 ялинок не відповідав вимогам покупця.

Які документи необхідні для обґрунтування позиції позивача і відповідача?

Як вирішити цей спір?

Завдання № 4

Телєгін здав квиток у касу аеропорту, оскільки літак, на якому він мав летіти з Харкова до Києва, затримався на три години і він вже не встигав зробити пересадку на рейс Київ - Каїр в аеропоту Бориспіль, де йому було заброньовано місце. При цьому він вимагав відшкодувати не тільки вартість квитка, але й заплатити штраф, передбачений у транспортному статуті, а також вартість туристич­ної путівки до Єгипту, купленої в туристичній агенції «Гамалія», і відшкодувати моральну шкоду.

Адміністрація аеропорту відмовилася платити, мотивуючи це тим, що затримка вильоту відбулася через страйк заправників палива, а не з вини адміністра­ції аеропорту.

Чи підлягає задоволенню вимога пасажира Телєгіна?

Чи змінилося б рішення задачі, якби затримка відбулася через відсутність палива або технічної несправності літака?

Завдання № 5

Підприємець Вострокнутов, що супроводжував вагони з овечими шкірами з Дагестану до Києва, при прямуванні поїзда територією Чечні був тяжко поранений бандитами, що напали на поїзд. Його було знято з поїзду і поміщено до лікарні. Там він проходив лікування кілька місяців. Його представник Косигін виявив значну нестачу шкір при їхньому прийманні в Києві та висунув претензії до залізниці і вимагав відшкодувати вартість шкір, що зникли внаслідок бандитського нападу на поїзд.

Адміністрація залізниці відмовилася платити, посилаючись на те, що при проходженні залізничних составів через Чечню вантажі зникають постійно і вона не в змозі надавати озброєну охорону для кожного поїзда.

Вострокнутов виписався з лікарні через 14 місяців та звернувся до суду з позовом до залізниці про відшкодування вартості викрадених овечих шкір.

Чи підлягають задоволенню вимоги підприємця Вострокнутова чи його представника?

Який строк позовної давності встановлений для даних вимог?

Завдання № 6

Приватний підприємець Паніковський зафрахтував у Чорноморського морського пароплавства (ЧМП) в м. Одесі вантажне судно на один рейс з Одеси до Стамбулу для перевезення вантажу яблук. За договором перед навантаженням трюми судна повинні були бути чисті і вільні від стороннього вантажу. Однак капітан судна до прийняття вантажу Паніковського в один із трюмів завантажив власну тонну слив для їх реалізації у Стамбулі. У зв' язку з цим він не зміг взяти на борт весь вантаж яблук. Паніковський був змушений повернути одну тонну яблук їх продавцеві за зниженою ціною і зазнав збитків.

Після повернення до Одеси Паніковський звернувся до суду з позовом до Чорноморського морського пароплавства про відшкодування збитків, яких він зазнав через некваліфіковане розміщення вантажу. До позовної заяви Паніковський додав розрахунки, згідно з якими весь його вантаж яблук повинен був вільно поміститися в трюмах судна.

Чи повинен суд задовольнити позов фрахтувальника в зазначеній ситуації?

Тема: Договір зберігання. Спеціальні види зберігання

Контрольні питання

1. Загальна характеристика відносин зберігання, підстави їх виникнення.

2. Договір зберігання: поняття, юридична природа, місце серед інших договірних зобов'язань.

4. Сторони, предмет (матеріальний об'єкт), форма та строк договору зберігання.

5. Права та обов'язки сторін за договором зберігання.

6. Особливості договору зберігання родових речей (іррегулярне зберігання).

7. Особливості зберігання на товарному складі.

8. Загальна характеристика спеціальних видів зберігання.