Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Задачи_для_Практич_2_часть_1_разд_ГП.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
309.76 Кб
Скачать

Завдання

Завдання № 1

В якій із нижченаведених ситуацій присутній договір доручення?

1. Бабуся відправила 13-річного онука здати в хімчистку її пальто, видала для цього внукові необхідну суму грошей, нагадав­ши, щоб під час оформлення замовлення в хімчистці внук зазначив саме її ім'я та домашню адресу, аби потім бабуся могла самостійно за квитанцією забрати пальто.

  1. Металургійний завод для задоволення своїх потреб у сировині домовився з приватним підприємцем, що той скуповуватиме металобрухт і постачатиме його на завод. Всі витрати підприємця завод зобов'я­зався компенсувати.

  2. Неповнолітній Сергій дав молодшому братові свою банківську платіжну картку, оформлену на картковий субрахунок батька, навчив нею користуватись і відправив його в супермаркет придбати продукти харчування.

  3. 3 метою поповнення обігових коштів акціонерного товариства загальні збори акціонерів доручили голові правління товариства укласти кредитний та іпотечний договір з банком.

Завдання № 2.

Ковальчук, уклавши з Марусяком договір, зобов'язався придбати для Марусяка будівельні матеріали. Коли будівельні матеріали були придбані, Марусяк відмовився їх прийняти та компенсувати їх вартість Ковальчуку, посилаючись на те, що матеріали придбані за надмірно високими цінами. Ковальчук зажадав оплатити матеріали, указавши, що в довіреності, виданій Марусяком і завіреній в нотаріуса, не міститься вказівки щодо ціни, за якою належало придбати будівельні матеріали, а сказано лише, що Ковальчуку «доручається придбати будівельні матеріали за діючими цінами». Крім того, через затримку із прийняттям будівельних матеріалів Ковальчук поніс додаткові витрати щодо їх зберігання, які він також вимагає відшкодувати. Марусяк наполягав, що при видачі довіреності він назвав суму, яку Ковальчук не міг перевищувати.

Не дійшовши до згоди, сторони звернулися до юридичної консультації.

Яку консультацію їм надасть юрист?

Завдання № 3.

Після виконання даного йому доручення Жушман зажадав від Васильєва виплати винагороди за укладення правочину оренди житлового приміщення в розмірі 15% ціни укладеного їм договору. Васильєв відмовився виплатити винагороду в такому розмірі, оскільки при укладанні договору конкретна сума винагороди узгоджена не була, однак він дуже задоволений умовами укладеного Жушманом договору і готовий виплатити винагороду в розмірі 3% ціни договору. Натомість Жушман вважав, що він вправі сам визначити суму належної йому винагороди. Крім того, як йому відомо, ріелторські агентства за подібну послугу одержують винагороду в розмірі від 15 до 25% ціни договору, він же просить мінімальну суму.

При розгляді спору в суді з'ясувалося, що власником квартири, договір про оренду якої уклав Жушман, є його дружина, а сам Жушман управляє квартирою на підставі агентського договору.

Хто має рацію в цьому спорі?

Завдання № 4

Позивач найняв Адвоката для ведення справи в господарському суді. Після кількох судових засідань Адвокат уклав з Відповідачем мирову угоду, яка була затверджена ухвалою суду, а провадження у справі припинене.

Умови мирової угоди Позивача не задоволь­нили. Позивач подав інший позов про стягнення збитків з Адвоката, Відповідача і господарського суду солідарно, обґрунтовуючи свої вимоги тим, що не надавав Адвокатові повноважень на підписання мирової угоди, чого суд не перевірив.

Чи правомірні вимоги Позивача?

Чи зобов'язує Позивача мирова угода, укладена Адвокатом?

Як слід Позивачеві захищати свої інтереси?

Вирішіть справу по суті.

Завдання № 5

16-річний Сашко влітку працював за трудовим договором у комп'ютерному клубі. Сашко ознайомився зі змістом ст. 35 ЦК України і попросив батьків подати заяву органові опіки та піклування про надання йому повної цивільної дієздатності.

Отримавши їхню відмову, Сашко попрохав Адвоката звернутися в його інтересах до суду з метою отримання рішення про надання Сашкові повної цивільної дієздатності.

Чи можуть Сашко та Адвокат укласти договір доручення на ведення Адвокатом судової справи від імені та в інтересах Сашка щодо надання останньому повної цивільної дієздатності?

Як Адвокатові слід проконсультувати Сашка?