Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Задачи_для_Практич_2_часть_1_разд_ГП.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
309.76 Кб
Скачать

Завдання

Завдання № 1

В лютому 2004 р. Л. пред'явив позов до АТ «Тодак» про визнан­ня права на житлове приміщення і вселення. Позивач зазначав, що їх сім'я з чотирьох осіб (він, батьки, молодший брат) проживали у двокімнатній квартирі, що належить відповідачу. Батьки шлюб розірвали, і матері в 1999 р. було надано двокімнатну квартиру, в якій вона поселилась з молодшим сином, оскільки двокімнатної квартири на двох осіб не надавали, мати включила до членів сім'ї і його - позивача, на той час неповнолітнього. Незважаючи на це, він залишився проживати з батьком, у грудні 2003 р. був призва­ний звідти на строкову військову службу. Того ж місяця його бать­ко помер.

Посилаючись на те, що відповідач не визнав за ним права на житлову площу в спірній квартирі, перешкоджає його вселенню туди, позивач просив суд задовольнити позов.

Зібраними у справі доказами підтверджено, що позивач зі спірної квартири не виселявся і постійно проживав до призову на військову службу. Це підтверджується показаннями свідків: лікарями поліклініки, вчителями, сусідами; особисті речі позива­ча на момент смерті батька знаходились у спірній квартирі. Батько позивача неодноразово звертався із заявою про прописку сина на свою житлову площу, де той фактично проживав.

Відповідач зазначав, що Л. був прописаний в іншій квартирі, вказував її адресу в окремих документах як місце своєї прописки, тому втратив право на спірну квартиру.

Вирішіть спір.

Завдання № 2

Виконком районної ради пред’явив позов до подружжя Костенко про їх виселення без надання іншого житла.

Позивач вказував, що відповідачі вселились в однокімнатну квартиру у 2002 р. для догляду за наймачем Пугач. Вони були зареєстровані за місцем проживання, про що зроблені відмітки в їх паспортах.

В січні 2004 р. Пугач помер, але відповідачі квартиру звільнити відмовились.

Костенки подали зустрічний позов про визнання за ними права на спірне житло, посилаючись на те, що проживали з Пугачем однією сім’єю, вели спільне господарство, здійснювали за ним догляд.

Як повинен вирішити цю справу суд?

Завдання № 3

Сім'я Сидорчуків складається із чотирьох осіб (батько, мати, неповнолітня дочка та син, який перебуває на дійсній строковій військовій службі) і проживає в 3-кімнатній квартирі загальною площею 76 м2, наймачем якої є батько. Наймач протягом 6 місяців не оплачував квартирної плати та плати за комунальні послуги, внаслідок чого утворилась заборгованість у сумі 4500 гривень. Наймодавець письмово попередив наймача та членів його сім'ї про ви­селення без надання іншого житла в тому разі, якщо вони протягом 30 днів не ліквідують заборгованість. Наймач звернувся до юриста з проханням дати юридичну оцінку вимогам наймодавця, роз'яс­нити випадки виселення, та чи має він пільги по оплаті житлово-комунальних послуг, якщо його заробіток 1000 гривень, а дружини-800 гривень.

Вирішіть спір.

Завдання № 4

Громадянка Бакланова пред'явила позов до колишнього чоловіка про виселен­ня без надання іншого житлового приміщення на підставі ст. 116 ЖК України за систематичне порушення правил співжиття, заз­начаючи, що після розірвання шлюбу він систематично вчиняє сварки, а вжиті заходи попередження з боку органів внутрішніх справ позитивних результатів не дали.

Заперечуючи проти позову, Бакланов посилався на те, що колиш­ня дружина, намагаючись вижити його з двокімнатної квартири, сама провокувала сварки, на розбір яких викликала працівників міліції, які обмежувались бесідами. Від нього не вимагали пояснень у пись­мовій формі і ніхто не попереджував про можливості виселення без надання житлового приміщення. Позивачка, крім того, ухиляєть­ся від обміну займаного приміщення, хоча він пропонував декіль­ка його варіантів.

Вирішіть спір.

Завдання № 5

Панфілову належала на праві власності двокімнатна квартира, що була придбана за договором купівлі-продажу в період шлюбу. Оскільки Панфілов проживав у квартирі своєї дружини, подружжя вирішило здати квартиру за договором оренди з метою одержання додаткового прибутку.

Для пошуку потенційних наймачів Панфілов звернувся в агентство нерухомості, яке запропонувало йому надати послуги щодо оформлення такого договору. Проект договору сподобався Панфілову, однак він засумнівався в правильності вказівки на те, що договір підлягає державній реєстрації. Крім того, Панфілов не погодився з тим, що він як наймодавець повинен пройти реєстрацію як фізична особа- підприємець, тому що займана ним посада не дозволяла йому сполучати обраний рід занять із підприємництвом. Сумніваючись у правильності позиції агентства, Панфілов звернувся за консультацією до юриста.

Яку відповідь повинен дати юрист?

Тема: Зобов’язання, що виникають у зв’язку з виконанням робіт. Окремі види договорів підряду.