Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Задачи_для_Практич_2_часть_1_разд_ГП.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
309.76 Кб
Скачать

Завдання

Завдання № 1

ВАТ «Феросплав» в якості замовника уклало з державним підприємством «Геологорозвідка» договір про дослідження властивостей нового абразивного матеріалу. Цей матеріал замовник мав намір застосовувати для нанесення на поверхню бурових пристроїв, що випускаються ним.

Договір був укладений на один рік. Загальна сума становила 200 тис. гривень. Згідно з договором виконавець зобов'язувався провести необхідні прикладні наукові дослідження вартістю 30 тис. гривень (1 квартал) і 50 тис. гривень (2 квартал), виготовити експериментальний зразок установки для дослідження властивостей абразивного матеріалу вартістю 80 тис. гривень (3 квартал) і провести на ньому передбачені договором дослідження вартістю 40 тис. гривень (4 квартал).

Наприкінці 1 кварталу виконавець письмово повідомив замовника про неможливість досягнення результатів науково-дослідних робіт, оскільки властивості досліджуваного абразивного матеріалу взагалі не дозволяють використовувати його для виробничих потреб, тобто для нанесення на наконечники бурів. Внаслідок цього виконавець запропонував замовникові розірвати договір і оплатити всю передбачену договором вартість робіт. Заперечуючи проти цього, замовник зажадав від виконавця повернення 30 тис. гривень, отриманих їм за підсумками 1 кварталу.

Проаналізуйте відносини, що склалися між сторонами.

Як повинен бути вирішений спір?

Який порядок оплати робіт передбачений у випадку неможливості досягнення результату за даним договором?

Завдання № 2

Між державним науково-дослідним інститутом і ВАТ «Верстбуд» в процесі укладання договору на передачу інститутом нової закінченої технології обробки методом вибуху деталей верстатів, що випускаються ВАТ, виникла суперечка про ціну технології.

Інститут стверджував, що дана технологія є науково-дослідною продукцією і її ціна повинна складатися з витрат на її розробку (75 тис. гривень) і витрат на її передання, включаючи копіювання технічної документації та преміювання працівників, які здійснюють передання (14 тис. гривень).

Представник ВАТ, в свою чергу, наполягав лише на оплаті витрат, пов'язаних з виготовленням документації за переданою технологією.

Вирішіть завдання по суті.

Завдання № 3

Дослідно-конструкторське бюро (ДКБ) в якості виконавця уклало з конструкторським бюро суднобудівного заводу (КБСЗ) договір на виконання дослідно-конструкторських робіт з виготовленням зразка нової рушійної установки для сейнера, що будується на заводі за державним контрактом. Через якийсь час було визнано, що будівництво такого сейнера є недоцільним, і роботи були припинені.

ДКБ про це повідомлено не було, і продовжувало виконувати договір. ДКБ виконало роботи за договором своєчасно, та пред'явило експериментальний зразок двигуна КБСЗ. Останнє заявило, що воно оплатить тільки той обсяг роботи, який ДКБ виконало на день припинення будівництва сейнера. ДКБ з цим не погодилося й зажадало повної оплати робіт, відповідно до умов договору.

Чия вимога підлягає задоволенню - замовника чи виконавця і чому?

Завдання № 4

Телекомпанія «ДТВС» підписала договір із ТОВ «Левада». За цим договором ТОВ «Левада» зобов'язувалося проводити соціологічні опитування населення у визначеній місцевості з питань рейтингу політичних партій у період підготовки до виборів.

Результати досліджень повинні були надаватися у графічному та письмовому вигляді (діаграм та звітів) один раз на тиждень. У свою чергу телекомпанія «ДТВС» повинна була оприлюднювати цю інформацію та сплачувати за неї кошти.

Інша телекомпанія «Б-2000», яка вважалася конкурентом телекомпанії «ДТВС», почала використовувати дану інформацію у своїх телепередачах.

Телекомпанія «ДТВС» подала судовий позов до телекомпанії «Б -2000», в якому зазначила, що телекомпанія «Б-2000» не має прав на використання даної інформації. Як доказ цієї позиції телекомпанія «ДТВС» може надати до суду договір підряду з ТОВ «Левада».

У судді виникло питання, чи дійсно зазначений правочин є договором підряду, або це договір про надання послуг?

Чим відрізняються ці договори?

Як має бути вирішений спір?

Тема : Договори про надання послуг

Контрольні питання:

  1. Поняття та характерні ознаки послуги як об’єкта цивільних прав.

  2. Загальна характеристика договорів про надання послуг. Відмежування договорів про надання послуг від договорів про виконання робіт.

  3. Види договорів про надання послуг.

  4. Предмет договору про надання послуг.

  5. Зміст договору про надання послуг.

  6. Відповідальність сторін за договором про надання послуг.