Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Задачи_для_Практич_2_часть_1_разд_ГП.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
309.76 Кб
Скачать

Завдання

Завдання № 1

Громадянин Сидорчук передав у користування громадянинові Свістунову рояль строком на десять років на таких умовах: рояль як і раніше залишається в будинку Сидорчука, а Свістунов вправі один раз на тиждень, по четвергах, о 16.00 приходити до Сидорчука і грати на роялі протягом двох годин. При цьому в якості плати за користування було вказано частування (спиртні напої та закуска), яке Свістунов повинен був щоразу приносити із собою. Відповідна домовленість була закріплена в письмовій формі.

Через два роки Сидорчук і Свістунов посварилися, і перший відмовився допускати другого до себе додому для користування роялем. Тоді Свістунов пред'явив до Сидорчука позов про витребування рояля, для того щоб одержати можливість знову користуватися ним.

Яке рішення повинен винести суд?

Чи зміниться рішення, якщо Свістунова не допускає до рояля Сидоров, який придбав квартиру Сидорчука разом з роялем та іншою обстановкою?

Завдання № 2

Фермер Онишко взяв в оренду у сільськогосподарського підприє­мства автофургон для перевезення овочів та фруктів на ринок. Сільськогосподарське підприємство передало автофургон без доку­ментів на нього. Працівник ДАІ, виявивши відсутність у Онишка документів на автофургон, затримав автомобіль для з'ясування даних про його власника. За час затримання вантаж зіпсувався. Фермер вимагає від сільськогосподарського підприємства відшко­дування завданих збитків.

Чи правомірна вимога фермера Онишка до сільськогоспо­дарського кооперативу?

Які дії вправі був здійснити фермер Онишко, коли сільсько­господарське підприємство не передало йому документів на ав­тофургон?

Завдання № 3

При укладенні договору оренди 4-х соток землі для городницт­ва орендодавець Міщенко не попередив орендаря Катишева про те, що юридично земля належить його 80-річній тещі Марукіній, яка доз­волила йому користуватися землею безкоштовно. Дозвіл був офор­млений письмово. Дізнавшись про це, Катишев вимагає від Міщенка зменшення орендної плати вдвічі.

Вирішіть справу по суті.

Які додаткові вимоги може пред'явити Катишев до Міщен­ка?

Завдання № 4

Фермер Гусєв взяв в оренду у фермера Малишева трактор з плу­гом та бороною з метою обробки своєї землі під посадку овочів, але незабаром помер. Його син, який був єдиним спадкоємцем, нічого не розумів у сільському господарстві та збереженні техніки та за­лишав техніку на зберігання під відкритим небом, внаслідок чого вона почала іржавіти. Малишев у судовому порядку вимагає від сина Гусєва розірвання договору та відшкодування вартості фар­бування техніки.

Чи був зобов'язаний син Гусєва виконувати умови договору оренди?

Чи вправі був Малишев розірвати договір оренди з сином Гус­єва до прийняття ним спадщини?

Чи правомірні вимоги Малишева до сина Гусєва?

Тема: Окремі види договору найму (оренди)

Контрольні питання:

  1. Поняття та особливості договору прокату.

  2. Поняття та правова характеристика договору лізингу.

  3. Зміст договору лізингу.

  4. Договір оренди транспортних засобів.

  5. Договір оренди будівлі або іншої капітальної споруди (їхньої частини).