Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Задачи_для_Практич_2_часть_1_разд_ГП.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
309.76 Кб
Скачать

(Два практичних заняття)

Контрольні питання: до першого заняття:

  1. Поняття та ознаки договору підряду.

  2. Сторони договору підряду. Права та обов'язки сторін.

  3. Ризик у підрядних відносинах.

  4. Конструкція «генерального підряду».

до другого заняття:

  1. Договір побутового підряду. Поняття, правова ціль та юридична характеристика договору.

  2. Договір будівельного підряду. Поняття, правова ціль та юридична характеристика договору.

  3. Права та обов'язки сторін за договорм будівельного підряду.

  4. Договір підряду на виконання проектних та пошукових робіт. Поняття, правова ціль та юридична характеристика договору. Співвідношення з договором будівельного підряду.

Завдання

до першого заняття:

Завдання № 1

Толбухєєв домовився зі своїм знайомим - ювеліром Вассерманом про виготовлення із золотого брухту ювелірних прикрас для своєї дружини. Всі необхідні матеріали були надані Толбухєєвим. Деякі прикраси потрібно було зробити за зразком із каталогу «Отто», а деякі прикраси Толбухєєв запропонував виготовити за своїм власним дизайном, пояснивши при цьому, що саме він хотів би бачити в результаті роботи.

Через кілька тижнів із журнальної статті Толбухєєв дізнався, що Вассерман взяв участь у конкурсі « Кращий ювелір року», де зайняв одне з призових місць та отримав винагороду в розмірі 10 000 гривень. Толбухєєв побачив на фотографії прикраси, дизайн яких він, як замовник, запропонував Вассерману, а на фотографії ці прикраси були представлені як авторська робота Вассермана.

Наступного дня Толбухєєв звернувся до Вассермана з вимогою передати йому ювелірні прикраси, які він замовляв, та половину суми, яку Вассерман отримав в якості винагороди, мотивуючи це тим, що представлені на конкурсі прикраси були розроблені за його дизайном та з його матеріалу, а якщо б цього не було, то і взяти участь у конкурсі Вассерман не зміг би.

Вассерман звернувся до адвоката з проханням проконсульту­вати його з цього приводу.

Проаналізуйте наведену ситуацію.Які відносини виникли між сторонами конфлікту?

Яку консультацію надасть Вассерману адвокат?

Завдання № 2

АТ «Корсар», яке мало на балансі автомобіль «Ауді - А6», звернулося до СТО з приводу ремонту цього автомобіля, який був пошкоджений після аварії. Майстер СТО провів огляд автомобіля та встановив, що необхідно відрихтувати, відшпаклювати та пофарбу­вати крило, а також замінити фару. Після цього було укладено договір, в якому було визначено термін виконання ремонтних робіт - 16 червня. У вказаний термін представник АТ «Корсар» прийшов до СТО і від охоронця дізнався, що крило було відрихтовано і пофарбовано, тобто, всупереч технології, не виконано стадію шпаклювання.

Оскільки майстер був відсутній на робочому місці, представник вирішив зателефонувати пізніше для того, щоб узгодити нові строки та питання додержання технологічного процесу ремонту, що порушив майстер при виконанні роботи.

Цього ж дня майстер вирішив вивезти автомобіль із гаражного боксу для того, щоб при денному освітленні подивитися, чи є розбіжності кольору між загальним кольором машини та крилом, яке було пофарбовано. Майстер сів за кермо, але не впорався з керуванням автомобілем і потрапив в аварію, внаслідок чого автомобіль було сильно пошкод­жено.

СТО відмовилося від ремонту нових пошкоджень за свій рахунок, запропонувавши АТ «Корсар» отримати гроші на відшкодування шкоди від майстра СТО, мотивуючи таку пропозицію тим, що власник автомобіля пропустив строк, який було встановлено договором, тому він і повинен нести ризик випадкового знищення або випадкового пошкодження речі. Крім того, СТО звернулося до АТ «Корсар» з вимогами сплатити кошти за вже виконану роботу згідно з умовами договору.

Як має бути вирішена справа?

Як змінилося б рішення, якщо б АТ «Корсар» було не власником цього автомобіля, а отримало його за договором лізингу? Хто мав би право на відшкодування шкоди, яка спричинена автомобілю?

Завдання № 3

Марлинський домовився із кравцем Вайсманом про пошиття зимового пальто. Сторони домовилися, що Марлинський надає лише матеріал, а весь приклад, включаючи комір із чорного каракулю, повинен забезпечити Вайсман. Вартість коміра з урахуванням його фасону, обраного Марлинським за порадою Вайсмана, була визначена в межах 600 гривень. Строк виконання робіт було визначено в один місяць.

Під час другого приміряння, коли основні роботи були вже завершені, Вайсман повідомив Марлинського, що у зв'язку з подорожчанням йому довелося придбати комір за 900 гривень, і він просить урахувати цю обставину при остаточному розрахунку. Марлинський заперечував проти додаткової плати в 300 грн., вважаючи, що наслідки зміни цін не повинні відноситись на його рахунок.

Коли Марлинський прийшов за замовленням, з'ясувалося, що на його пальто встановлений комір із чорного каракулю, але значно менший за розміром. Між сторонами виникла суперечка. Марлинський вимагав видачі йому замовлення з обумовленим коміром за узгодженою ціною. Натомість Вайсман вважав, що без додаткової оплати в сумі 300 грн. Марлинський не має права на одержання пальто із запланованим коміром. Спір було передано на розгляд суду.

Яке рішення повинен прийняти суд?

Завдання № 4

Громадянка Павлюченко 2 вересня 2003 року зробила в ательє «Аумрике» замовлення на пошиття весільної сукні. Павлюченко замовила сукню з матеріалів, зразки яких були запропоновані ательє.

У квитанції, яку отримала Павлюченко, встановлювався термін, в який робота над замовленням повинна була розпочатися, а саме 4 вересня 2003 року.

7 вересня Павлюченко завітала до ательє і дізналася про те, що робота над її замовленням ще не розпочиналася. Павлюченко вимагала розірвати договір та повернути їй гроші внесені за матеріал та аванс за роботу тому, що ательє на встигне пошити сукню вчасно.

Вона також дізналася адреси експрес-ательє, де за короткий період часу, але за подвійну ціну, виконають її замовлення пошити весільну сукню.

Ательє відмовило Павлюченко, мотивуючи тим, що строк виконання замовлення ще не настав, а відмова від замовлення може призвести до збитків ательє.

Як має бути вирішена справа?

до другого заняття:

Завдання № 5

Громадянин Ковбасенко уклав з робочими однієї з будівельних організацій договір. Договір мав назву трудового та включав до себе такі умови: працівники зобов'язалися у вільний від роботи час побудувати на земельній ділянці Ковбасенко з його, та частково зі своїх матеріалів, гараж.

Окремим списком, який додавався до договору, вказувались види матеріалів та хто їх надає. Термін закінчення будівництва був встановлений - 20 травня. Для проведення будівельних робіт необхідна вода, щоб замішувати бетонний розчин, а її на території земельної ділянки не було. Робітники зробили свердловину для колодязя, використовуючи спеціальне обладнання, оскільки вода розташовувалась на досить великий глибині.

Однак у ніч з 17 на 18 травня від удару блискавки гараж повністю згорів. Робочі вимагали від Ковбасенко сплатити їм за виконані роботи та матеріали, додатково вимагаючи сплати за буріння свердловини.

Ковбасенко відмовився сплачувати вартість робіт і матеріалів, оскільки робота ним не була прийнята, а матеріали загинули не з його вини. Що стосується колодязя, то замовник взагалі не просив його робити.

Вирішіть спір між сторонами.

Завдання № 6

За договором, укладеним між Козлєвичем та будівельною організа­цією «Сизиф», на земельній ділянці Козлєвича було збудовано будинок, який був прийнятий замовником у день закінчення будівництва - 14 липня 2006 р.

Побачивши, що деякі роботи, які були передбачені проектом, будівельниками не виконані, Козлєвич 3 березня 2007 р. звернувся до будівельної організації з вимогою про безоплатне усунення недоліків.

У цьому йому було відмовлено на тій підставі, що Козлєвич пропустив строк для пред'явлення такої вимоги. Тоді замовник звернувся до суду. Суд відмовив Козлєвичу у задоволенні його вимог, тому що ним було пропущено строк для пред'явлення таких вимог.

Чи правильне рішення суду?

Завдання № 7

Гринь домовився зі своїм сусідом - радіотехніком Зозулею, про те, що той у вільний від праці час збере для нього магнітофон. Придбання необхідних радіодеталей Зозуля взяв на себе. Домовленістю було встановлено, що Гринь заплатить Зозулі 400 грн. за роботу та матеріали.

Розпочавши роботу, Зозуля не зміг самостійно розро­бити нову схему магнітофону, у зв'язку з чим домовився з інженером Поповим про розробку такої схеми за 150 грн., надавши йому завдаток в сумі 50 грн. Крім цього, деякі деталі Зозуля не зміг придбати, тому зробив їх сам.

Зозуля повідомив Гриня про те, що він повинен йому сплатити не 400 грн., а 700 грн., на що Гринь відповів, що, уклавши договір, він взявся виконувати роботу на свій ризик, тому наслідки повинні бути віднесені на його рахунок. Зозуля стверджував, що обумовлена ними сума при укладенні договору була лише приблизною, та якщо Гринь не може сплатити вказану суму, то вони повинні розірвати договір, однак Гринь повинен йому відшкодувати понесені витрати в сумі 250 грн. (50 грн., які були сплачені як завдаток, та 200 грн., сплачені за деталі).

Як слід вирішити спір між сторонами?

Завдання № 8

Проектний інститут на замовлення станції технічного обслуговування автомобілів (СТО) розробив проект і технічну документацію для будівництва автомобільної мийки. Через два роки після приймання робіт, виконаних відповідно до проектної документації, станція технічного обслуговування пред’явила до інституту вимогу про безоплатне внесення виправлень до технічної документації. Дана вимога була викликана тим, що органи санітарного й пожежного нагляду відмовляються дати дозвіл на роботу мийки через істотне порушення санітарних і пожежних вимог, допущених у проекті.

Усунувши наявні недоліки в документації, проектний інститут зажадав від СТО оплатити виконану роботу, а також виплатити неустойку за використання документації без згоди інституту.

У ході попередніх переговорів було встановлено, що проектний інститут розробив проектну документацію для розміщення автомийки в промисловій зоні, причому всі необхідні вимоги були додержані. Натомість станція технічного обслуговування на підставі отриманої документації побудувала ще одну автомийку в житловому кварталі, на експлуатацію якої органи санітарного та пожежного нагляду згоди не дали.

Чи правомірна позиція інституту?

Чи зміниться рішення, якщо станція технічного обслуговування доведе, що завдання на проектування з нею не узгоджувалося?

Тема: Договір на виконання науково-досл­ідних або дослідно-конструкторських та технологічних робіт

Контрольні питання:

  1. Поняття та елементи договору про виконання НД і ДКР. Предмет договору.

  2. Права та обов'язки сторін.

  3. Наслідки недосягнення результату або неможливості продовження робіт.

  4. Відповідальність сторін за порушення обов'язків за договором. Права сторін на результати роботи.